Ελλάδα | 19.09.2024 14:51

Φαράγγι Σαμαριάς: Νέες συγκλονιστικές εικόνες από τους παγιδευμένους τουρίστες - Σήμερα απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι

Newsroom

Νέες συγκλονιστικές εικόνες από το φαράγγι της Σαμαριάς, όπου εγκλωβίστηκαν την Τετάρτη δεκάδες τουρίστες, και πέθανε μια γυναίκα, μετά από την έντονη βροχόπτωση, κυκλοφόρησαν στα social media.

Τα βίντεο καταγράφηκαν από τουρίστες που βρέθηκαν στο σημείο και αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επικράτησε.

Συγκλονιστικές εικόνες 

Στο πρώτο βίντεο, φαίνεται ένα ορμητικό ποτάμι λάσπης και φερτών υλικών να κατεβαίνει με τεράστια δύναμη, πλημμυρίζοντας την περιοχή όπου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή το γκρουπ των τουριστών. Οι τουρίστες προσπαθούν να αποφύγουν την ξαφνική καταιγίδα και τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα.

Πηγή βίντεο: Facebook/Sarah Shelton

Στο δεύτερο βίντεο, οι τουρίστες καταγράφονται εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο προς το τέλος του φαραγγιού, ακριβώς πριν την έξοδο προς την Αγία Ρουμέλη. Το μονοπάτι έχει κοπεί στα δύο λόγω του χείμαρρου, με τα φερτά υλικά να καθιστούν αδύνατη την ασφαλή διέλευση.

Πηγή βίντεο: Facebook/Sarah Shelton

Βγήκαν και οι τελευταίοι επισκέπτες από το φαράγγι 

Σήμερα, στις 12:55 εξήλθαν από το φαράγγι και οι τελευταίοι 10 επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν, χθες, στο χωριό της Σαμαριάς για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Ευθύμιο Λέκκα, ήδη πραγματοποιεί αυτοψία στην περιοχή, ενώ αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία και από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών, σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού

«Όταν μπήκαμε, είχε καλό καιρό» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες 

Οι περιπατητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Όπως έλεγαν, δεν υπήρχαν ενδείξεις για βροχόπτωση και όταν ξεκίνησαν την πεζοπορία τους ο καιρός ήταν καλός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ξαφνικά ξέσπασε μία δυνατή καταιγίδα. Τότε, αποκολλήθηκε ο βράχος και καταπλάκωσε τη νεαρή γυναίκα -η οποία λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

«Είδα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Ήταν καταιγίδα. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τραυματίστηκε θανάσιμα μια νέα γυναίκα», δήλωσε ένας άνδρας στο creta24.gr.

Όπως περιγράφεται, όσοι βρίσκονταν εκεί προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια να επαναφέρουν τη γυναίκα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.

«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είχε σπάσει το πόδι της, ήταν χωρίς αισθήσεις, δυστυχώς. Η διασωστική ομάδα ήρθε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», ανέφερε περιπατητής.

«Πρέπει να ήταν εκεί για αρκετή ώρα. Πάνω από δέκα λεπτά. Δεν ξέρω ποιος ήταν μαζί της, εγώ ήμουν με την οικογένειά μου και περνούσαμε από το σημείο, είδαμε τους νοσηλευτές να είναι εκεί», τόνισε ένας άλλος.

«Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ. Την είδαμε την γυναίκα, όταν ήταν όλοι τριγύρω και προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Όταν μπήκαμε στο Φαράγγι είχε καλό καιρό», δήλωσε άλλη περιπατήτρια.

βροχέςκακοκαιρίαφαράγγιτουρίστεςειδήσεις τώραΦαράγγι Σαμαριάς