Ελλάδα|02.10.2024 15:43

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Από κάπνισμα μελισσιών ξεκίνησαν οι φλόγες - Πρόστιμο σε ένα άτομο

Newsroom

Από θερμές εργασίες και συγκεκριμένα από κάπνισμα μελισσιών φαίνεται ότι ξεκίνησε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής  στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Επίσης, έγινε γνωστό πως η ΔΑΕΕ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο και σε έναν άνδρα.

Τι ανακοίνωσε η Πυροσβεστική 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, «επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σήμερα από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΑΕΕ, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε θερμές εργασίες (κάπνισμα μελισσιών), που εκτελέστηκαν την ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς της 29ης Σεπτεμβρίου 2024, στην περιοχή Ροζενά της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και πλησίον της έναρξής της, σε χρονική εγγύτητα προς την εκδήλωσή της και ενώ στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου τέσσερα.

Με τα παραπάνω δεδομένα η ΔΑΕΕ συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Σε ύφεση μετά από 4 μέρες η φωτιά - Στάχτη πάνω από 65.000 στρέμματα

Δραματικά είναι και τα στοιχεία από το μέγεθος της μεγάλης φωτιάς που συνεχίζει καίει για τέταρτη ημέρα στην Κορινθία, αν και πλέον είναι σε ύφεση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) η πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία επηρέασε περίπου 65.000 στρέμματα μέχρι και το πρωί της Τρίτης.

Κάηκε το 8% της επιφάνεια της Κορινθίας από το 2010

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται όλες οι πυρκαγιές που έχουν επηρεάσει την Π.Ε Κορινθίας από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η φετινή πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου. Επιπλέον, από το 2010 μέχρι φέτος οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής επιφάνειας της Π.Ε Κορινθίας.


Εικόνα από το Copernicus δείχνει την έκταση των καπνών

Το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, κατέγραψε την έκταση που είχαν οι καπνοί, όπως φαίνονταν από τον δορυφόρο.

Κορινθίαπυροσβεστικήφωτιά τώραειδήσεις τώραφωτιάπρόστιμα