Ελλάδα|06.10.2024 08:55

Reuters: Στόχους στην Αθήνα είχαν τρομοκράτες του Ιράν - Η σύνδεση με την επίθεση στου Ψυρρή

Newsroom

Ιρανοί βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, που σημειώθηκε πέρυσι σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας στου Ψυρρή. Η επίθεση, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται να συνδέεται με άλλες απόπειρες δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών, που έχουν καταγραφεί στη Δύση τα τελευταία χρόνια.  

Ένας άνδρας πακιστανικής καταγωγής, που φέρει το όνομα Αμπάς και ζει στο Ιράν φέρεται να ενορχήστρωσε την επίθεση στο εστιατόριο στου Ψυρρή στρατολογώντας ομοεθνή του που ζει στη χώρα μας.

Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ για κάθε δολοφονία. Σε μηνύματα, που αντάλλαξαν στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν, αν θα προχωρήσουν σε εμπρησμό ή αν θα ανατινάξουν τον χώρο. 

«Εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες»

Ο Αμπάς μάλιστα, τόνιζε ότι μετά το χτύπημα θα πρέπει να υπάρξουν και αποδείξεις για τις απώλειες. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» που εμπλέκονται, είπε. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές» έγραφε.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν για την επίθεση πέρυσι δύο Πακιστανούς, κάνοντας λόγο για «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο  Χαίντερ, ένας από τους δύο κατηγορούμενος, μιλώντας στο Reuters,  υποστήριξε  ότι είναι αθώος, επιμένοντας ότι σκόπιμα καθυστέρησε να κάνει την επίθεση, ελπίζοντας ότι θα πληρωθεί χωρίς να βλάψει κάποιον. 

Η Μοσάντ, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από το Ιράν. 

ΙράνέκρηξηΙσραήλΨυρρή