Ελλάδα|11.10.2024 18:25

«Αυτή είναι η απάντηση του κράτους;»: Ξεσπά η αδερφή του 13χρονου με αυτισμό - Τι απαντά ο υφυπουργός Υγείας

Newsroom

Με τον υφυπουργό υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, συνομίλησε η αδερφή του 13χρονου Νικόλα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, πάσχει από αυτισμό και επί 11 ημέρες «περιφέρεται» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αττικής, αφού και με εισαγγελική παρέμβαση χρήζει νοσηλείας.

«Πού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη;»

Η Μαντώ είπε στον ΣΚΑΪ ότι, μετά από τα επίμονα αιτήματα της ίδιας και της μητέρας τους, τούς ενημέρωσαν ότι υπάρχει μία κλειστού τύπου κλίνη στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο Νικόλας θα μπορούσε να μεταφερθεί, ωστόσο, στη συνέχεια, ενημερώθηκαν ότι, με εντολή άνωθεν η διαδικασία για τη μεταφορά του ανήλικου σταμάτησε, χωρίς κανείς να έχει κάποια εξήγηση. «Μετά από ένα συμβούλιο που είχαν μάς καλέσανε και μάς επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κάποια λύση, δεν μπορεί να βρεθεί. Αυτή τη στιγμή (σ.σ. ο Νικόλας) βρίσκεται στην Παιδοψυχιατρική με άλλα εννέα άτομα τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά θέματα – λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Βρίσκεται σε έναν χώρο όπου οι πόρτες είναι ανοιχτές, δεν υπάρχει κλειστού τύπου κλίνη. Είναι με μία νοσηλεύτρια και η μητέρα μου έχει ρόλο μητέρας, νοσηλεύτριας, αποκλειστικής, φρουρού. Δέχεται την επίθεση όταν υπάρχει κρατώντας του το χέρι να μη βγει έξω, γιατί είναι επικίνδυνο». Η ίδια είπε ότι, στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν πουθενά οι κατάλληλες συνθήκες για να νοσηλευτεί ένα παιδί με αυτισμό, δεν υπάρχουν δομές με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και, έτσι, τα παιδιά με αυτού του είδους τα θέματα νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο.

«Το παιδί έχει σπίτι και το θέλουμε εκεί», τόνισε η Μαντώ, πριν μπει στη συζήτηση ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Επειδή ξέρω το βιογραφικό του και, εκτός από υφυπουργός υγείας είναι και ψυχίατρος που έχει ασχοληθεί και με την κοινωνική αλληλεγγύη, θα ήθελα να τον ρωτήσω δύο πράγματα: είναι αυτές οι κατάλληλες συνθήκες με τόσα ερεθίσματα που παίρνει το παιδί, σε αυτόν τον χώρο; Και, δεύτερον, πού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτή την κατάσταση; Αν μου τα απαντήσει αυτά, εγώ θα είμαι καλυμμένη», είπε η αδερφή του 13χρονου.

«Δε συμφώνησαν οι γονείς με τη νοσηλεία στο Καραμανδάνειο, υπέγραψαν κι έφυγαν»

«Εξ΄ όσων μου έχουν τεθεί, η ενημέρωση που έχω όσον αφορά την εξέλιξη του συγκεκριμένου περιστατικού είναι ότι, πρώτα απ' όλα δεν είναι 11 ημέρες στο νοσοκομείο. Το  συγκεκριμένο παιδί πήγε νομίζω 29 του μηνός για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Παίδων», είπε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Εκεί υπήρξε εξέταση και μία συζήτηση με το προσωπικό, το οποίο και έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητο να νοσηλευτεί, και επικοινώνησε με τον ιδιώτη παιδοψυχίατρο που τον παρακολουθεί για τη ρύθμιση της αγωγής του. Νομίζω στις 2 Οκτωβρίου το παιδί ξαναεμφανίστηκε, το πήγαν οι γονείς του στο Τζάνειο, όπου έκριναν ότι πραγματικά χρήζει νοσηλείας, αλλά δεν μπορούσαν να το νοσηλεύσουν εκεί, και συνέστησαν στην οικογένεια το Καραμανδάνειο της Πάτρας όπου πράγματι μετέβησαν οι γονείς αλλά δε συμφώνησαν με τη νοσηλεία στο Καραμανδάνειο και υπέγραψαν και έφυγαν». Ο υφυπουργός υγείας πρόσθεσε ότι, πουθενά στον κόσμο στις παιδοψυχιατρικές κλινικές, δεν υπάρχουν κλίνες κλειστού τύπου.

«Ήρθε εντολή άνωθεν για την ακύρωση του ΕΚΑΒ»

Η Μαντώ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι, στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης πράγματι υπάρχει κλειστού τύπου κλίνη για να νοσηλευτεί ο Νικόλας, και υποστήριξε πως, «υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση για τη μεταφορά του Νικόλα στην Θεσσαλονίκη και ήρθε εντολή άνωθεν για την ακύρωση του ΕΚΑΒ. Ζητάμε να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη ώστε να γίνει εκεί η φαρμακευτική του ρύθμιση με τους κατάλληλους τρόπους και στον κατάλληλο χώρο, χωρίς οι γονείς να πρέπει να εκτελούν χρέη νοσηλευτών, αποκλειστικών, φρουρών». Η ίδια πρόσθεσε ότι, από το νοσοκομείο Παπανικολάου τους έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχει κλίνη κλειστού τύπου.

«Το παιδί νοσηλεύεται στην πανεπιστημιακή κλινική  υπό τις καλύτερες συνθήκες που μπορεί να δώσει το κράτος»

Από πλευράς του, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε ότι, «υπάρχει δυσλειτουργία του σημερινού συστήματος στην αντιμετώπιση τέτοιων εισαγγελικών κυρίως εντολών, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ενός ενιαίου επιστημονικού οργάνου, γι' αυτό και έχουμε νομοθετήσει να αλλάξει πλήρως το σύστημα. Σε δύο μήνες, από 01/01 που θα εφαρμοστεί ο νόμος θα αλλάξει». Όπως πρόσθεσε, «το παιδί νοσηλεύεται στην πανεπιστημιακή κλινική του Αγία Σοφία, υπό τις καλύτερες συνθήκες που μπορεί να δώσει το κράτος. Μίλησα με το νοσοκομείο Παπανικολάου που είπε ότι, αν το Αγία Σοφία δεν έχει κλίνες, διαθέτει δύο κλίνες, ούτε κλειστού, ούτε ανοιχτού τύπου».  Η αδερφή του Νικόλα, σχολίασε ότι, «αυτή η λύση σε βγάζει εκτός εαυτού, Θέλω να κάνω μία ερώτηση. Υπήρχε περίπτωση το δικό σας το παιδί να νοσηλευτεί για ψυχιατρικό θέμα με άλλα εννέα άτομα;», με τον υφυπουργό υγείας να σημειώνει ότι, ο Νικόλας, είναι σε μονόκλινο.

«Αυτή είναι η επίσημη απάντηση του κράτους;»

«Είναι σε μονόκλινο, σε έναν χώρο με κλειστές πόρτες. Η μητέρα μου κοιμάται μέσα ενώ απαγορεύεται. Υπήρχε περίπτωση εσείς να κάνετε τη νοσηλεύτρια στο παιδί σας και να κοιμάστε μέσα στο δωμάτιο;», ρώτησε τον υφυπουργό η Μαντώ, με τον ίδιο να της απαντάει ότι, «το ποιος θα μένει μέσα στην παιδοψυχιατρική κλινική είναι κάτι το οποίο αποφασίζει θεραπευτική ομάδα νοσηλευτικού ιδρύματος». «Δηλαδή μου απαντάτε ότι γονείς πρέπει να μείνουν άνεργοι;», είπε η αδερφή του 13χρονου, η οποία κατέληξε πως, «ας κλείσουμε με αυτό, ή το παιδί θα γίνει καλά, ή θα δημιουργηθούν άλλα θέματα σε εμάς. Αυτή είναι η επίσημη απάντηση του κράτους».

Παίδων Αγία Σοφίαειδήσεις τώρανοσοκομείοαυτισμόςπαιδίψυχιατρική κλινικήεισαγγελέαςΔημήτρης Βαρτζόπουλος