Ελλάδα|11.10.2024 23:41

Συναυλία για τα Τέμπη: «Δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς» - Το Καλλιμάρμαρο ακούστηκε ως τον ουρανό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΙΝΤΙΜΕ&ΕUROKINISSI)

Το βράδυ της Παρασκευής (11/10) οι φωνές των ανθρώπων στο Καλλιμάρμαρο ακούστηκαν έως τον ουρανό. Όλοι φώναξαν για ένα πράγμα: Δικαιοσύνη για τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στη μεγάλη συναυλία, ενώ χιλιάδες άλλοι παρακολουθήσαν ζωντανά την εκδήλωση.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή» ήταν το βασικό σύνθημα, με τις φωνές όλων να γίνονται ένα.

«Αυτό που σκότωσε τα παιδιά μας παραμένει ελεύθερο, να σκοτώνει ξανά και ξανά»

«Ποτέ ξανά», είναι το μήνυμα που έστειλε η Μαρία Καρυστιανού από τη σκηνή του Καλλιμάρμαρου, λίγο πριν την εμφάνιση του Σωκράτη Μάλαμα στη συναυλία.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ που αγκαλιάσατε αυτή την εκδήλωση και ένα πολύ ηχηρό όχι, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Όλοι εμείς είμαστε πλέον ένα, νιώθουμε το ίδιο καταλαβαίνουμε το ίδιο, επιθυμούμε το ίδιο, έχουμε τον ίδιο στόχο, την ίδια ευχή, την ίδια επιθυμία. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αφού αυτό που σκότωσε τα δικά μας παιδιά τους δικούς μας ανθρώπους παραμένει ελεύθερο να σκοτώνει ξανά και ξανά», είπε αρχικά η κ. Καρυστιανού.

«Ε λοιπόν ποτέ ξανά», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας και μέχρι τους ουρανούς που είστε δίπλα μας. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους καλλιτέχνες και όλους όσους εργάστηκαν πολύ. Εθελοντική εργασία και πάθος για αυτή την σημερινή εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στους πολύ αγαπημένους μας, αλλά και όλους εμάς που είμαστε εδώ δυνατοί και αποφασισμένοι. Σήμερα τόσο δυνατά σίγουρα ακουγόμαστε στους ουρανούς».

«Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τους αδικοχαμένους μας η αγκαλιά αυτή θα είναι πάντα ανοιχτή μέχρι την δικαίωση και ακόμη παραπέρα. Ευχαριστούμε».

Λουδοβίκος των Ανωγείων και Κοινοί Θνητοί άνοιξαν τη βραδιά μνήμης

Τη συναυλία άνοιξε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με ένα τραγούδι που είχε γράψει την επόμενη μέρα των Τεμπών, με τίτλο «Το πικραμύγδαλο του Μάρτη».

Ακολούθησαν οι Κοινοί Θνητοί, που μεταξύ άλλων είπαν το «Πες στους δικούς μου /Ότι θ’ αργήσω απόψε/ Ένα θα γίνω με τις ράγες και τους καπνούς / Το τελευταίο εισιτήριο κόψε».

«Σαν συγκρότημα στεκόμαστε δίπλα και είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς που βασανίζονται. Είμαστε όλοι μαζί τους είμαστε όλοι Κοινοί Θνητοί. Ό,τι τραγούδι έχουμε γράψει και σήμερα το έχουμε γράψει για να ενώσουμε και όχι για να χωρίσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο τραγουδιστής.

«Θα σε πάρω παιδάκι μου όταν φτάσω»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησε το «Απόψε Είμαι Κοντά Σου», ένα τραγούδι που όπως είπε έγραψε χθες το βράδυ και συγκλόνισε.

«Καλησπέρα είμαστε όλοι εδώ, από τον Φεβρουάριο του 2023 η ανάγκη για δικαιοσύνη κυλά από τα μάτια μας. Ο,τι τραγουδήσουμε σήμερα είναι αφιερωμένα στους γονείς και συγγενείς που προχωράνε μέσα σε ένα απόλυτο δικαστικό σκοτάδι και για δουν που βρίσκεται κρυμμένη η ευθύνη», είπε αρχικά.

Οι στίχοι του που συγκλόνισαν: 

«Δεν θα κάνω πίσω
Και δεν θα ξεχάσω
Θα σε πάρω εγώ
Παιδάκι μου όταν φτάσω».

Τσανακλίδου: «Δεν θα ξεχάσουμε και δε θα ησυχάσουμε ποτέ, αν οι ένοχοι δεν πάνε φυλακή»

Στην σκηνή έπειτα ανέβηκε η Τάνια Τσανακλίδου: «Στέκομαι εδώ με μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το καταραμένο βράδυ και στους δικούς τους ανθρώπους. Είμαι εδώ μαζί σας για να φωνάξουμε πως δεν ξεχνάμε, δε θα ξεχάσουμε και δε θα ησυχάσουμε ποτέ αν οι ένοχοι δεν πάνε φυλακή».

«Σας αφήνω με την ελπίδα να μην παραιτηθούμε ποτέ από το δικαίωμά μας να ζήσουμε και όχι απλώς να επιβιώσουμε», είπε στο τέλος.

 

«Η κοιλάδα των Τεμπών»

Ακολούθησε ο Σωκράτης Μάλαμας, του οποίου «Η κοιλάδα των Τεμπών» προκάλεσε ρίγη. Ήταν η στιγμή που όλα τα χέρια υψώθηκαν στον ουρανό, και όλο το κοινό τραγούδησε μαζί του.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Μακάρι να ζούσαν και να μη γινόταν αυτή η συναυλία

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου βγήκε στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου τραγουδώντας το «San Michele».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που ήρθατε για να στηρίξετε την προσπάθεια που είναι για δικαιοσύνη και στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στα Τέμπη. Μακάρι να ζούσαν και να μη γινόταν αυτή η συναυλία», είπε ο μεγάλος μουσικός.

ΤέμπηΚαλλιμάρμαροΣωκράτης Μάλαμαςειδήσεις τώραΦοίβος ΔεληβοριάςΤάνια ΤσανακλίδουΘανάσης Παπακωνσταντίνουσυναυλία