Ελλάδα|19.10.2024 19:41

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: «Στην Ελλάδα δεν ανήκει στις γυναίκες ο τοκετός τους» - Όσα είπε για τη μαιευτική βία

Newsroom

Για τη λίγο γνωστή έννοια της μαιευτική βίας μίλησε η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ιδρύτρια και πρόεδρος του ιδρύματος kind things, που στηρίζει δράσεις, οι οποίες προωθούν την αλληλεγγύη και την καλοσύνη. 

Εξηγώντας τι είναι η μαιευτική βία η Εριέττα Κούρκουλου ανέφερε ότι πρόκειται ψυχική, συναισθηματική και σωματική βία, καθώς και έλλειψη σεβασμού, απέναντι στις γυναίκες την ώρα του τοκετού.

«Το να φωνάζουμε σε μία γυναίκα την ώρα του τοκετού ότι απαγορεύεται να φωνάζει, που είναι πολύ φυσική διαδικασία και θα έπρεπε μία γυναίκα να έχει την ελευθερία να κάνει ότι θέλει την ώρα του τοκετού. Έχουμε στερήσει από τις γυναίκες μία φυσική διαδικασία. Στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανήκει στις γυναίκες ο τοκετός τους», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη, που παραχώρησε το MEGA. 

«Πρόβλημα με τις καισαιρικές στην Ελλάδα»

«Είμαι της άποψης ότι σε μία καισαρική τομή, που είναι απαραίτητη, μπορεί να γίνει και αυτή με σεβασμό. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα με το τεράστιο ποσοστό καισαρικών. Δεν ενημερώνονται οι γυναίκες ορθά. Δεν είναι σωστό να ρίχνουμε όλο το βάρος στις γυναίκες. Το πρόβλημα είναι συστημικό, έχει να κάνει με το πρόγραμμα του εκάστοτε γιατρού», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας τόνισε ότι είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται και να ακούνε το ένστικτο τους. «Ότι διαισθανόμαστε, για μένα, είναι σωστό. Αν κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, ιδίως σε μία στιγμή ευαλωτότητας, όπως ο τοκετός, να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι άλλο να δεχτούμε μία φυσική διαδικασία και άλλο να δεχόμαστε τι μας επιβάλει κάποιος τρίτος στο δικό μας σώμα», είπε

τοκετόςειδήσεις τώρακαισαρικήΕριέττα Κούρκουλου