Ελλάδα|08.11.2018 13:42

Κηδεία Κατσίφα: Καταφτάνουν εκατοντάδες Έλληνες (pics+vid)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο πατρικό του σπίτι, στους Βουλιαράτες. Στην αυλή της κατοικίας, κάτω από την κληματαριά, πολλοί βρήκαν καταφύγιο για να προστατευθούν από το ψιλόβροχο. Οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται στον άδικο χαμό του 35χρονου, αλλά και στο μέλλον της μειονότητας. 

Ο ανηφορικός δρόμος, που οδηγεί στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κατσίφα, είναι γεμάτος κόσμο. Λεωφορεία από την Ελλάδα φτάνουν συνεχώς στους Βουλιαράτες και η πλατεία αλλά και ο χώρος κοντά στο νεκροταφείο ολοένα και γεμίζουν με περισσότερο κόσμο. Η καμπάνα στο ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία, χτυπάει πένθιμα.

 

Η παρουσία της αλβανικής αστυνομίας είναι κάτι παραπάνω από διακριτική. Αστυνομικός δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή στο χωριό, αλλά ούτε και στο δρόμο που οδηγεί σε αυτόν. Προβλήματα και καθυστερήσεις σημειώνονται μόνο στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δύο λεωφορεία, με το πρόσχημα ότι οι επιβάτες τους μπορεί να δημιουργούσαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κηδείας. Οι Αλβανοί δεν αφήνουν κανέναν να εισέλθει στη χώρα, με μπλουζάκι με κάποιο μήνυμα για τη Βόρεια Ήπειρο. Κάποιοι τα έβγαλαν και μπήκαν στην Αλβανία με κοντομάνικο.

Οι στενοί δρόμοι και τα καλντερίμια του χωριού σύντομα θα πλημμυρίσουν από κόσμο, αφού μόνο από την Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν στους Βουλιαράτες για την κηδεία περίπου 2000 άτομα. Αυτή τη στιγμή στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κατσίφα βρίσκονται δύο ευρωβουλευτές. Η Κύπρια Ελένη Θεοχάρους και ο Έλληνας Λευτέρης Συνοδινός.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για προσαγωγές τεσσάρων Ελλήνων από την αστυνομία της Αλβανίας, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για υποκίνηση επεισοδίων.  

θάνατος Κατσίφακηδεία Κατσίφα