Ελλάδα|23.10.2024 15:34

Φωτιά: Παράταση αντιπυρικής περιόδου ως 15 Νοεμβρίου για Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά – Ακολουθεί η Αττική

Κώστας Ασημακόπουλος

Ζήτημα χρόνου είναι η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της απαγόρευσης της καύσης και παράταση της αντιπυρικής περιόδου μέχρι 15 Νοεμβρίου 2024.

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για ήπιο και ξηρό καιρό για μία ακόμα εβδομάδα οδηγούν τους επιτελείς των εμπλεκόμενων υπουργείων αλλά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε νέα έκτακτα μέτρα για παράταση της αντιπυρικής περιόδου.

Θέμα χρόνου η παράταση της αντιπυρικής περιόδου και στην Αττική

Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντιστράτηγος Δημήτρης Γεωργανάς με απόφαση του που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τροποποιεί τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13 της υπ. αριθμόν απόφαση 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης για επέκταση της αντιπυρικής περιόδου μέχρι 15 Νοεμβρίου 2024.

Η απόφαση αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο και Μέθανα της Περιφέρειας Αττικής. Εντός των επομένων ωρών πιθανότατα να υπάρξουν ανακοινώσεις και για την Αττική. 

Να σημειωθεί πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε το νέο δόγμα πρόληψης πυρκαγιών καθώς τις προηγούμενες χρονιές αυτή την περίοδο είχαν ξεκινήσεις οι βροχές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα απασχολεί έντονα το Υπουργείον Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς θα πρέπει να γίνει παράταση συμβάσεων προσωπικού και του γενικού σχεδιασμού στον οποίο εμπλέκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Με δεδομένο πως έχουμε μπροστά μας μία εβδομάδα και μεσολαβεί και η αργία της 28ης Οκτωβρίου θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από πλευράς Δήμων, συνεργαζόμενων φορέων και εργαζομένων καθώς και αλλαγή στα πλάνα των Εθελοντικών ομάδων. Επίσης θα πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών καθώς πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν πως και πως για να κάψουν κλαδιά και προϊόντα κλαδέματος και έχουν προγραμματίσει σχετικές εργασίες.

Οι καιρικές συνθήκες είναι οι πλέον ακατάλληλες για καύσεις ειδικά σε περιοχές όπως η Αττικής που εδώ και έξι μήνες έχει πέσει ελάχιστη βροχή και τα πάντα είναι ξερά ευνοώντας την επέκταση πυρκαγιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μέχρι και χθες είχαμε δεκάδες αγροτοδασικές πυρκαγιές που ευτυχώς κατασβέσθηκαν εγκαίρως και δεν εξαπλώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς με την παράταση της αντιπυρικής περιόδου θα παραταθεί και το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει βαριές ποινές ακόμα και φυλάκιση σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς από καύση ή από υπαίθριες εργασίες ειδικά όταν υπάρχει απαγορευτικό και στάδιο 3, 4 και 5 για τις περιοχές που βρίσκονται.

βροχήπυρκαγιάφωτιά τώραπυροσβεστικήεθελοντές πυροσβέστεςφωτιάαντιπυρική περίοδος