Ελλάδα|25.10.2024 07:32

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα ξανά στα λιμάνια τα πλοία - Τα αιτήματα της ΠΝΟ

Newsroom

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία και σήμερα (25/10), αφού εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θεσμικά ζητήματα

Συγκεκριμένα, τα πλοία παραμένουν από χθες δεμένα στα λιμάνια, με τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στη διοίκηση της ΠΝΟ και τον κ. Στυλιανίδη να περιλαμβάνει θεσμικά ζητήματα, με στόχο να βρεθεί λύση μετά τη συνεχιζόμενη απεργία.

Η ΠΝΟ προκήρυξε απεργία με αφορμή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) να επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων, καταθέτοντας νέα πρόταση, με αυξήσεις 5% για το 2025 και 2% για το 2026.

Από τη μεριά του ο Μανώλης Τσικαλάκης (γενικός γραμματέας ΠΝΟ) τόνισε ότι πέραν της υπογραφής ΣΣΕ, όπου έχει ζητηθεί αύξηση 12%, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ζητούν λύση. Ένα από αυτά είναι οι μειωμένες συνθέσεις στα πλοία κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος - Μάρτιος), ενώ ανοιχτό είναι και το ζήτημα της επανεξέτασης του θέματος που διέπει την τετράμηνη δρομολόγηση των ΕΓ-Ο/Γ Ταχυπλόων Σκαφών.

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα μετά τη συνάντηση της ΠΝΟ με τον Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει και του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Στηρίζει την απεργία η ΓΣΕΕ

Εξάλλου, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, αναφέροντας πως «η εργοδοτική αδιαλλαξία στο ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έχει αρωγό την κυβερνητική επιλογή και αδιαφορία να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο για την ομαλή λειτουργία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Είναι η στιγμή που ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, με γνώμονα πάντα τόσο τους εργαζόμενους στην επιβατική ναυτιλία όσο και τους Έλληνες πολίτες» προσθέτει η συνομοσπονδία.

απεργίαναυτιλίαΠΝΟπλοίαΧρήστος Στυλιανίδηςειδήσειςλιμάνια