Ελλάδα|25.10.2024 11:00

Αμαλιάδα: Το κοινό στοιχείο στους θανάτους των 3 από τα 5 παιδιά - Τι εξηγεί ειδικός

Newsroom

Άλυτο παραμένει το μυστήριο των νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα και την Αχαΐα, με τις έρευνες να είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια των θανάτων.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν πως στα τρία από τα πέντε παιδιά, η διάγνωση είναι η διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον μωρό που πέθανε τον Αύγουστο, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα και πώς προκαλείται 

Όπως εξήγησε στο Mega ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας για τι είναι η διάμεση πνευματίτιδα:

«Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».

Σύμφωνα με τον γιατρό: «Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».


Τι έδειξαν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις για τους θανάτους των μωρών

  • Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο Άργος 1,5 ετών κοριτσάκι το βρίσκει ημιθανές η μητέρα του κι αιτία θανάτου είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και διάμεση πνευμονίτιδα.
  • 4 Φεβρουαρίου 2021, στην Αχαΐα, η Ειρήνη προσέχει το 6 μηνών βρέφος, καθώς η μητέρα έχει φύγει. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε διάμεση πνευμονίτιδα και το μωρό είχε και επιληπτικά επεισόδια.
  • 19 Ιουνίου 2022, στην Αχαΐα, η 22χρονη Ειρήνη προσέχει το βρέφος της, 19 ημερών στο σπίτι. Η ιατροδικαστική έρευνα: διάμεση πνευμονίτιδα και ο γονιδιακός έλεγχος βγαίνει καθαρός, σύμφωνα με το Mega. 
  • 17 Οκτωβρίου 2023 στο «Αγία Σοφία», η Ειρήνη είναι εκεί για το βρέφος 2 μηνών, που νοσηλεύεται. Αιτία θανάτου νοσοκομείου: καρδιακή ανακοπή. Ο ιατροδικαστής βρίσκει: επιληπτικές κρίσεις, ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ο θάνατος αποδίδεται στις επιληπτικές κρίσεις. Επιπλέον δεν υπάρχουν φθαρμένα όργανα, ωστόσο συστάθηκε περαιτέρω γονιδιακός έλεγχος.
  • Στις 6 Φεβρουαρίου 2014, το Αστυνομικό Τμήμα Άργους είχε ενημερωθεί από το Νοσοκομείο ότι μεταφέρθηκε από τη μητέρα του, ένα κοριτσάκι 2 χρόνων, χωρίς τις αισθήσεις του. Ήταν η αδερφή της 14χρονης τότε Ειρήνης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική και τοξικολογική έκθεση, η αιτία θανάτου του παιδιού οφείλεται σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και διάμεση πνευμονίτιδα της παιδικής ηλικίας.

«Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», λέει η ΕΛΑΣ

Αναφερόμενη στην υπόθεση, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σημειώνει:

«Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».

«Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.

«Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.

θάνατοςβρέφοςβρέφηΑχαΐαειδήσεις τώραΑμαλιάδα