Ελλάδα|28.10.2024 10:49

Φλώρινα: Το πρόστιμο, το πιθανό λάθος και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες - «Βλέπαμε τον θάνατο να έρχεται»

Newsroom

Στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας οδηγείται σήμερα (28/10) ο υπεύθυνος λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας στο Λιμνοχώρι Φλώρινας στο οποίο έπαθαν δηλητηρίαση λόγω αναθυμιάσεων από το σύστημα θέρμανσης 14 άτομα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά και ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης.

Ο 53χρονος που λειτουργούσε το ξενοδοχείο, τα εγκαίνια λειτουργίας του οποίου έγιναν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στην ομαδική δηλητηρίαση 14 ατόμων καθώς και για το εάν η ξενοδοχειακή του μονάδα λειτουργούσε νόμιμα έχοντας εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα έγραφα λειτουργίας της.

Παραμένει σοβαρή η κατάσταση του ατόμου που νοσηλεύεται

Ως προς την κατάσταση της υγείας του ατόμου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης ο διευθυντής της μονάδας δηλώνει ότι «παραμένει σοβαρή» και ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες».

Αυτό που συνέβη μας σόκαρε όλους και ελπίζουμε να εξελιχθεί καλά η υγεία του ανθρώπου που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στην Κοζάνη. Με πρωτοβουλία της διευθύντριας τουρισμού, οι υπόλοιποι ένοικοι φιλοξενούνται σε άλλα καταλύματα, ενώ μόνο δύο νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο για προληπτικούς λόγους», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Αμύνταιου, Γιάννης Λιάσης, στο OPEN.

«Μάλλον έγινε κάποιο σοβαρό κατασκευαστικό λάθος»

Ο δήμαρχος Αμυνταίου τόνισε επίσης ότι πιθανότατα υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα στο σύστημα θέρμανσης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα που πρόσφατα ανακαινίστηκε.

«Στην περιοχή οι επαγγελματίες είναι πολύ προσεκτικοί με τα συστήματα θέρμανσης, γιατί εδώ ο χειμώνας είναι οκτώ μήνες. Το ξενοδοχείο έκανε εγκαίνια αρχές του Σεπτέμβρη και ήμασταν εκεί. Πιστεύαμε ότι είχε όλες τις αδειοδοτήσεις. Υπέβαλε τον φάκελο στην περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού και ενημερώθηκα ότι είχε λήξει ο φάκελος, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο πάνω από 10.000 ευρώ. Παράλληλα, η υγειονομική υπηρεσία πήγε να ελέγξει το εστιατόριο, αλλά το βρήκε κλειστό, λόγω του προστίμου. Παρόλα αυτά λειτούργησε το ξενοδοχείο και το σύστημα θέρμανσης πρέπει να είχε σοβαρότατο πρόβλημα γιατί είναι μια νέα μονάδα, πλήρως ανακαινισμένη. Φαίνεται ότι η κατασκευή είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έγινε εισρόφηση μονοξειδίου του άνθρακα, που είναι ένα αέριο άοσμο και άγευστο», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Αμύνταιου.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι ελλείψεις που υπήρχαν είχαν κάποια σχέση με την αδειοδότηση, γιατί εμείς σαν δήμος παρέχουμε μόνο ύδρευση και αποχέτευση. Η περιοχή έχει 100% πληρότητα για το τριήμερο, καθώς είμαστε ένας ελκυστικός τόπος. Συνεπώς, είχε πληρότητα και το ξενοδοχείο. Μάλλον θα έγινε κάποιο σοβαρό κατασκευαστικό λάθος για να γίνει εισρόφηση μονοξειδίου στα δωμάτια», πρόσθεσε ακολούθως.

«Δεν είχα επαφή με τον ξενοδόχο, διότι έχει συλληφθεί και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αμύνταιου. Βέβαια, μένει να γίνει πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί τι συνέβη. Είναι επαγγελματική υποχρέωση να πληρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας. Αυτό που συνέβη μας σόκαρε όλους και ελπίζουμε να εξελιχθεί καλά η υγεία του ανθρώπου που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στην Κοζάνη. Με πρωτοβουλία της διευθύντριας τουρισμού, οι υπόλοιποι ένοικοι φιλοξενούνται σε άλλα καταλύματα, ενώ μόνο δύο νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο για προληπτικούς λόγους», κατέληξε ο Γιάννης Λιάσης.

«Βλέπαμε τον θάνατο να έρχεται»

Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες των ενοίκων, που άρχιζαν σταδιακά να ζαλίζονται και να λιποθυμούν, σοκάρουν.

«Βλέπαμε τον θάνατο να έρχεται και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο Ορέστης Σαμαράς, ο οποίος τελικά βγήκε από το ξενοδοχείο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

«Αρχικά επηρεάστηκε η γυναίκα μου. Σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα, μου φώναξε πως δεν αισθάνεται καλά κι εγώ πήγα να την συνεφέρω. Αλλά φτάνοντας εκεί επηρεάστηκα κι εγώ κι ένιωσα ότι λιποθυμώ, χάνοντας τις αισθήσεις μου», πρόσθεσε.

«Σταθήκαμε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, καθώς το ΕΚΑΒ κλήθηκε και ήρθε άμεσα», συνέχισε, λέγοντας πως ναι μεν τώρα είναι καλά στην υγεία τους, αλλά παραμένουν σε κατάσταση σοκ.

Ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι μέχρι τώρα, ούτε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ούτε κανείς άλλος από την επιχείρηση, έχει επικοινωνήσει μαζί τους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

Tο υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε σήμερα (28/10) ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως το κατάλυμα είχε ελεγχθεί από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, που είχε επιβάλει πρόστιμα.

Το υπουργείο Τουρισμού υπογράμμισε ότι «θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων» επισημαίνοντας ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια και η υγεία των επισκεπτών

Ειδικότερα το υπουργείο αναφέρει:

«Στις 18.10.2024 επιβλήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας 2 πρόστιμα ύψους άνω των 10.000 ευρώ (2.024 +8.192), ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

α) πρόστιμο για αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος

β) πρόστιμο για μη υποβολή γνωστοποίησης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (παράνομη λειτουργία του καταστήματος)

Η ΠΥΤ είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα.

Τα ξημερώματα της 27ης 10.2024 στο τουριστικό κατάλυμα του Λιμνοχωρίου Φλώρινας διαπιστώθηκε σύμφωνα με την διενέργεια προανάκρισης του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, τραυματισμός ενοίκων με συμπτώματα δύσπνοιας, ναυτίας και ζαλάδες από εισπνοή τοξικού αερίου εντός του τουριστικού καταλύματος.

Στις 27.10.2024 η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απόφαση διακοπής της λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων.

Επισημαίνει την απόλυτη προτεραιότητά του για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών συνεχίζοντας τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων».

Φλώριναειδήσεις τώραξενοδοχείοδηλητηρίαση