Νέος οικοδομικός κανονισμός: Ασφαλείς όλες οι νόμιμες οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου
Μαρία ΛιλιοπούλουΣαφές μήνυμα στους επενδυτές για την προστασία όλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί έως σήμερα νόμιμα από τη Διοίκηση έστειλε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το βήμα του 4ου συνεδρίου Green Deal που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το economix απαντώντας στις αγωνίες της αγοράς με αφορμή τη διαμάχη για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς όσο και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ανέφεραν ότι θα αντιμετωπιστούν ται ζητήματα που έχουν προκύψει από αποφάσεις του ΣτΕ ξεκαθαρίζοντας ότιι «η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα».
«Μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός που για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο 80% της επικράτειας και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, μεταβατικά και με ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη καλούμαστε να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει η δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στα ύψη των κτιρίων, αυτά που αναφέρονται ως μπόνους και κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που είναι κρίσιμες πλέον των αλλαγών», ανέφερε ο κ. Ταγαράς προσθέτοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διασυνδέεται με την κοινωνία και την οικονομία».
Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης ξεκαθάρισε ότι «πρωτίστως η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιστούν σαφές ότι θα διασφαλιστεί το σύνολο των οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν εκδοθεί νομίμως. Η χώρα έχει ασφάλεια δικαίου και θα κάνει τα πάντα, νομοθετικά αν χρειαστεί, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου των οικοδομικών αδειών, που έχουν σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση».
«Η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις»
Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την εκτός σχεδίου δόμηση. Παραδέχτηκε πως υπάρχουν θέματα με τις αποφάσεις τους ΣτΕ, «παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες - για να μην πω χιλιάδες- άδειες που έχουν εκδοθεί με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι διοικητικές πράξεις που η διοίκηση θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο, ανέφερε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις.
Για την εκτός σχεδίου δόμηση ο κ. Ταγαράς υποσχέθηκε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ με ομαλότητα και όχι με ξαφνικό θάνατο.
Όπως είπε ο Ν. Ταγαράς για τους χαρακτηρισμούς δρόμων βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε 149 δημοτικές ενότητες στη νησιωτική Ελλάδα πλην Εύβοιας και Κρήτης, όπου έχει ξεκινήσει η φάση του διαγωνισμού. Για το έργο έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 196 εκ ευρώ.
Στο 80% της επικράτειας (δηλαδή σε 630 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες) βρίσκονται σε εξέλιξη τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, που θα προβλέπουν τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες για το κλίμα, με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 700 εκ. ευρώ.
«Θα έχουν ολοκληρωθεί με προεδρικά διατάγματα σε 2-3 χρόνια. Ότι θα αναφέρεται σε αυτό τον σχεδιασμό από πλευράς έργων μόνο αυτά θα επιτρέπεται να γίνουν στο μέλλον» ξεκαθάρισε.
«Η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι το επιμελητήριο υπερασπίστηκε με πάθος, σοβαρότητα και επιστημοσύνη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα του ΝΟΚ που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της χώρας.
Επί της αναμενόμενης τελικής κρίσης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα, ζήτησε «οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά. Μαζί με την κοινωνία πρέπει να εξελίσσονται και οι νόμοι και η νομολογία και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αλλωστε όπως λένε και ανώτατοι δικαστικοί το Σύνταγμα είναι ένα ζωντανό κείμενο».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για την ανάγκη αποφυγής φαινομένων «τεχνοφοβίας» επισημαίνοντας: «Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναγυρίσει στο παρελθόν. Ας μην την κρατήσουμε πίσω με φτηνά νομικά τερτίπια».
Έκκληση να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του ΣτΕ απηύθυνε ο Φώτης Γιόφτσιος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TEN BRINKE HELLAS χτυπώντας παράλληλα καμπανάκι για πιθανές αξιώσεις αποζημιώσεων εκ μέρους των επενδυτών.
«Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ» είπε. «Φυσικά υπάρχει πρόβλημα στις επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες και έχουν καταρτίσει businessplan με βάση έναν νόμο που ίσχυε για 12 χρόνια και ξαφνικά λόγω κάποιων δημάρχων σταματάνε οι αναπτύξεις. Αυτό αμαυρώνει την αξιοπιστία της χώρας. Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου» είπε.
«Εμείς είμαστε ένας μεγάλος όμιλος και εφαρμόζουμε πάντα τον νόμο. Πώς θα εξηγήσουμε στην κεντρική διοίκησή μας στην Ολλανδία ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός έργου και περιμένουμε από ένα δικαστήριο να μας πει τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε. «Υπάρχει πρόβλημα και δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του προβλήματος γιατί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι αποζημιώσεις» προειδοποίησε.
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Επιχείρηση «Ταλως», χτύπημα στην παιδική πορνογραφία: Τρεις συλλήψεις και δύο διώξεις
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»