Ελλάδα|05.12.2024 19:45

Θεσσαλονίκη: 123 πλαστά έργα τέχνης θα πουλούσε η συμμορία - Πώς πιάστηκε στα δίχτυα της ΕΛΑΣ

Γιάννης Ζιάκας

Έτοιμοι να δημοπρατήσουν 123 πλαστά έργα τέχνης ήταν οι συλληφθέντες που κατηγορούνται πως είχαν στήσει μπίζνα εμπορίας πλαστών έργων τέχνης.

Τεράστιο το όφελος

Ο κατάλογος μάλιστα είχε αναρτηθεί ήδη στο διαδίκτυο. Ανάμεσα στα πλαστά έργα τέχνης ήταν πίνακες του Φασιανού, του Τσαρούχη, του Μυταρά, του Σικελιώτη και άλλων.

Στους καταλόγους των προς δημοπράτηση έργων, περιλαμβάνονταν και απομιμήσεις έργων επιφανών καλλιτεχνών όπως, για παράδειγμα του Παρθένη, έργα του οποίου έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τον τρόπο αυτόν το κύκλωμα αποκόμιζε τεράστια χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές του καταλόγου της προγραμματισθείσας δημοπρασίας, το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος κυμαίνονταν από 288.750€ έως και 398.730€.

Ως αρχηγικό μέλος καταγράφεται στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ένας 70χρονος ο οποίος παρουσιαζόταν ως έγκριτος και φερέγγυος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των πλαστών έργων τέχνης, εκμεταλλευόμενος, πολλές φορές, την αδυναμία αντίκρουσης του εν λόγω ισχυρισμού, κυρίως λόγω θανάτου των περισσοτέρων εκ των καλλιτεχνών.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχει προκύψει πως ο συγκεκριμένος «οίκος δημοπρασιών» είχε «ανοίξει δουλειές» και με αντίστοιχους Οίκους του εξωτερικού.

Αλέκος Φασιανόςπίνακεςδημοπρασίακύκλωμαειδήσεις τώρα