Κρήτη: «Αν ξέραμε το ιστορικό του, θα έμενε στην κλινική για παρακολούθηση» -Τι είπε ο ψυχίατρος που εξέτασε τον 33χρονο
NewsroomΤην παραμικρή πληροφορία για το ιστορικό του 33χρονου δολοφόνου της Ράνιας δεν είχε ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Ρεθύμνου, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι αν γνώριζε το παραμικρό, τότε θα κρατούσε τον 33χρονο για περαιτέρω εξετάεις το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου.
«Αν υπήρχε έστω και μία πληροφορία για το προηγούμενο ιστορικό, ο άνθρωπος θα έμενε στην κλινική»
«Είμαι 24 χρόνια ειδικευμένος ψυχίατρος και 16 χρόνια στο Ρέθυμνο, από την έναρξη της ψυχιατρικής κλινικής. Έχουν δει τόσα τα μάτια μου. Αν υπήρχε έστω και μία πληροφορία για το προηγούμενο ιστορικό, ο άνθρωπος θα έμενε στην κλινική για παρακολούθηση. Είναι ξεκάθαρο. Μπορεί να είμαστε μία μικρή κλινική, αλλά όταν κριθεί ότι κάποιος χρειάζεται νοσηλεία, νοσηλεύεται», ανέφερε ο Αντώνης Χριστονάκης στο cretalive.gr. Ο ίδιος ήταν ο ψυχίατρος που εξέτασε τον 33χρονο στις 12 Δεκεμβρίου, με τους συναδέλφους του να υπογραμμίζουν ότι ο Τζερόμ παρέμεινε στο νοσοκομείο όσο διήρκησε η κλινική του εξέταση, αφού δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το ιστορικό του από τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν.
«Ρώτησα τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν. Ο ένας ανέφερε ότι είχε ακούσει από κάποιον, από μία πηγή εντελώς ανεπίσημη, ότι ο 33χρονος είχε εμπλακεί σε κάποιο καυγά πριν λίγο καιρό, κάτι μου επιβεβαίωσε και ο ίδιος, λέγοντας ότι πριν λίγο καιρό είχε μαλώσει με κάποιον σε γυμναστήριο επειδή είχε προσβλητική συμπεριφορά απέναντι του», διευκρίνισε ο κ. Χριστονάκης. Στη συνέχεια προσθέτει πως «ήταν ήρεμος συνεργάσιμος, με λόγο συγκροτημένο, ευφυής. Δεν υπήρχε τίποτα που να προοιωνίζει μία βίαιη συμπεριφορά. Υπογραμμίζω όμως, ξανά, ότι αν είχα στη διάθεση μου μία πληροφορία, θα τον κρατούσα για παρακολούθηση. Για ποιο λόγο; Για το λόγο ότι θα έπρεπε να ξεκαθαρίσω πού οφείλεται η βίαιη συμπεριφορά. Οφείλεται σε μία ψυχική πάθηση; Παίρνοντας μία θεραπεία μπορεί να τροποποιηθεί η συμπεριφορά του ή οφείλεται σε μία προβληματική, αντικοινωνική προσωπικότητα οπότε δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό, άρα είναι υπόλογος απέναντι στο νόμο».
Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν έφεραν τον 33χρονο για νοσηλεία με βάση τα τόσα περιστατικά βίας του παρελθόντος.
«Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ασυναρτησίες. Ο άνθρωπος δεν έλεγε ασυναρτησίες. Ως ασυναρτησίες οι αστυνομικοί αναφέρουν το παραλήρημα που είχε. Ο άνθρωπος αυτός έλεγε έχω ένα πατέρα στη Γαλλία που είναι ψεύτικος και θέλει να μου κάνει κακό και ήρθα στην Ελλάδα να βρω τον πραγματικό που είναι ο Σαμαράς. Ασυνάρτητος λόγος είναι αυτός που δεν έχει συνοχή, που δεν βγάζεις κανένα νόημα. Υπάρχουν πάρα πολλοί παραληρητικοί ασθενείς που ζουν στην κοινότητα. Δεν κρατάμε έναν παραληρητικό ασθενή χωρίς συνοδά ευρήματα. Απουσία του ιστορικού και με την κλινική εξέταση να μην δικαιολογεί νοσηλεία, δεν συνέτρεχαν λόγοι να κρατηθεί», συμπλήρωσε ο διευθυντής της Ψυχιατρικής του νοσοκομείου του Ρεθύμνου.
«Πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία παρορμητικότητα στην συμπεριφορά τους που σημαίνει τι: είμαι τώρα καλά, δεν έχω τάση αυτοκαταστροφική ή να σπάσω κάτι, πηγαίνω κάπου, κάτι μου "γυαλίζει", κάτι με πυροδοτεί, και πάω και τα σπάω. Όταν υπάρχει παρορμητική συμπεριφορά, εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να την προβλέψουμε», εξήγησε ο ίδιος.
«Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να μας δίνουν καταθέσεις, κάποιο ενημερωτικό σημείωμα του ιστορικού του ατόμου που φέρνουν. Πολύ συχνά οι αστυνομικοί που το συνοδεύουν, δεν γνωρίζουν το ιστορικό. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον αξιωματικό υπηρεσίας για να μάθουμε», καταλήγει ο γιατρός.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο