Έψαχναν βουλγαρικά αµνοερίφια και βρήκαν... 170 παράνοµα παπαγαλάκια
Μαρία ΡιτζαλέουΓια βουλγαρικά αµνοερίφια έψαχναν οι τελωνειακοί της Ροδόπης και έπεσαν πάνω σε… 170 πολύχρωµα παπαγαλάκια. Τα πουλιά έφερε παράνοµα στην Ελλάδα ένας νεαρός από την Καβάλα, ο οποίος και τα επέστρεψε µε δάκρυα στα µάτια.
Οι τελωνειακοί βρήκαν τα παπαγαλάκια σε έρευνα που έκαναν στο αυτοκίνητό του στον µεθοριακό σταθµό της Νυµφαίας. Ο νεαρός, που δήλωσε «τρελαµένος µε τα παπαγαλάκια», δεν έφερε µαζί του παραστατικά, ούτε πιστοποιητικά υγείας, και έτσι όχι µόνο του επιβλήθηκε πρόστιµο 3.000 ευρώ, το οποίο και πλήρωσε, αλλά υποχρεώθηκε να τα επαναπροωθήσει.
Ο ίδιος µαζί µε τον πατέρα του επέστρεψε στη Βουλγαρία και παρουσία τελωνειακών της γειτονικής χώρας παρέδωσε τα πουλιά σε έναν φίλο του.
«Ο νεαρός είχε σε κλουβιά 150 παπαγάλους budgie, 15 παπαγάλους coktatiel, 10 πιτσιλωτούς σπίνους και ένα πτηνό πλατύκερο. Τα πτηνά αυτά περιλαµβάνονται στα είδη άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας και επειδή δεν έφεραν τα προβλεπόµενα υγειονοµικά πιστοποιητικά, αντιµετωπίστηκαν ως φορτίο πολύ υψηλού κινδύνου για τη µετάδοση της γρίπης των πτηνών. Ετσι, σε συνεργασία µε τις άλλες Αρχές, όπως την Εισαγγελία και τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής, αποφασίστηκε η άµεση επαναπροώθησή τους στη χώρα απ’ όπου εισήχθησαν» δήλωσε στο «Εθνος» ο προϊστάµενος του τελωνείου Κοµοτηνής, Ευάγγελος Αντωνιάδης.
Οι έλεγχοι στο τελωνείο του διασυνοριακού σταθµού Μακάζας-Νυµφαίας στη Ροδόπη είναι εντατικοί αυτό το διάστηµα, παρά τα σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι τελωνειακοί, που δεν έχουν ούτε καν κουβούκλιο και κάνουν υπηρεσίες µέσα στα αυτοκίνητά τους.
Και αυτό σε ένα σηµείο διέλευσης απ’ όπου περνούν κάθε χρόνο περίπου 10 εκατοµµύρια άτοµα. Οι κατασχέσεις στη Νυµφαία αφορούν κυρίως σε καπνικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά, αλλά και βενζίνη ή υγραέριο.
Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά από το 2013 (οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του ο µεθοριακός σταθµός) που κατασχέθηκαν πουλιά.
Μάστιγα
Το παράνοµο εµπόριο άγριας ζωής είναι µια µάστιγα για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, αλλά και µια κερδοφόρα επιχείρηση που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Σύµφωνα µε στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κάθε χρόνο ο συνολικός αριθµός των θυµάτων παγκοσµίως ξεπερνά τα 10 εκατοµµύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνοµες δραστηριότητες υπολογίζεται σε περίπου 22 δισ. δολάρια, καθιστώντας το εµπόριο άγριας ζωής ως το τέταρτο πιο επικερδές παράνοµο εµπόριο. Ορισµένα «διάσηµα» είδη εξοντώνονται µαζικά για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για παράνοµα αναµνηστικά. Για παράδειγµα, στην Αφρική κάθε χρόνο 30.000 ελέφαντες φονεύονται για τους ελεφαντόδοντές τους. Στην Ελλάδα τα είδη του παράνοµου εµπορίου αφορούν κυρίως σε χελώνες, παπαγάλους, καρδερίνες και άλλα µικροπούλια, τα οποία προορίζονται για κατοικίδια.
Πριν από λίγο καιρό, στο τελωνείο των Κήπων βρέθηκε ένα αρπακτικό πουλί -και συγκεκριµένα µια αετογερακίναµέσα σε αυτοκίνητο που ερχόταν από την Τουρκία στην Ελλάδα, µε τελικό προορισµό την Αγγλία.
Τα µέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επισηµαίνουν πως όσοι θέλουν να προµηθευθούν κάποιο ζώο για κατοικίδιο πρέπει να το αγοράζουν από συγκεκριµένα καταστήµατα και να απαιτούν ειδικό πιστοποιητικό, στο οποίο αναφέρεται ότι το συγκεκριµένο είδος δεν έχει αποκτηθεί παράνοµα και δεν απαγορεύεται η εµπορία του.
Ειδικά για τους παπαγάλους, πρέπει να υπάρχει στο πόδι τους δακτύλιος σήµανσης µε τον προβλεπόµενο, σύµφωνα µε την κοινοτική νοµοθεσία, αριθµό
- Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
- Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
- Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
- Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!