Ελλάδα|30.04.2019 14:22

Καταδικασμένη Αγγλίδα δεν εκδίδεται στην Ελλάδα λόγω «άθλιων συνθηκών κράτησης»

Σοφία Σπίγγου

Δεν θα εκδοθεί 54χρονη Αγγλίδα στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε το βρετανικό δικαστήριο, λαµβάνοντας µεταξύ άλλων υπόψη τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού. Στην απορριπτική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου γίνεται λόγος για «κελιά µικρότερα των επιβαλλόμενων κανόνων», ενώ εκφράζεται «ανησυχία για την ιατρική περίθαλψη των γυναικών που δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκοµείο των φυλακών».

Η 54χρονη σήµερα γυναίκα έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για παράνοµη υιοθεσία ενός βρέφους πριν από 13 χρόνια. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, η 54χρονη, η οποία είχε συλληφθεί τον Δεκέµβριο του 2006 στο Γενικό Νοσοκοµείο Κεφαλονιάς όταν είχε παραδώσει ένα επτά µηνών βρέφος που παρουσίασε ως δικό της, πλήρωσε 14.000 ευρώ για να το υιοθετήσει παράνοµα. Η γυναίκα φέρεται να συναντήθηκε στην Οµόνοια το 2006 µε την ανήλικη Ροµά µητέρα του παιδιού, η οποία επαιτούσε έξω από ξενοδοχείο στην οδό Σοφοκλέους.

«Της προσέφερες ένα κοµµάτι πίτσα και µια δερµάτινη τσάντα που κρατούσες, την οποία της χάρισες µαζί µε το ποσό των 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια άνοιξες το µπουφάν σου και της έδειξες ένα πακέτο χαρτονοµισµάτων προκειµένου να σου παραδώσει το τέκνο της» ανέφερε το κατηγορητήριο, που κατέληγε στο ότι τελούσε κατ’ επάγγελµα αυτήν την πράξη, κρατώντας ποσό 12.000 ευρώ για τον εαυτό της προκειµένου να µεσολαβεί σε παράνοµες υιοθεσίες.

Στην απολογία της κατά την ανάκριση, η τότε 41χρονη Αγγλίδα κατέθεσε ότι βρήκε το παιδί σε άθλια κατάσταση µε την ανήλικη µητέρα του που επαιτούσε στην Οµόνοια. «Ηταν Χριστούγεννα και είχα βγει για τα εορταστικά ψώνια. Η Τσιγγάνα µού έκανε νόηµα να δώσω φαΐ στο βρέφος που πεινούσε και κρύωνε. Εγώ είχα χάσει δύο παιδιά και συγκινήθηκα» περιέγραψε τότε η κατηγορουµένη, η οποία υποστήριξε ότι αγόρασε στην ανήλικη Τσιγγάνα µια τυρόπιτα και ένα πορτοκαλί µπουφάν για να µην κρυώνει το παιδί.

«Μου άφησε το παιδί και µου έκανε σήµα να περιµένω. ∆εν γύρισε ποτέ. Περίµενα δύο ώρες. Κατάλαβα ότι δεν θα επιστρέψει. Ηµουν συγχυσµένη και φοβισµένη. Επειδή θεώρησα ότι η ίδια δεν ήθελε το µωρό, σκέφτηκα να το κρατήσω και να το φροντίσω εγώ, επειδή είχα χάσει δύο παιδιά» είχε δηλώσει στην απολογία της η Αγγλίδα, επισηµαίνοντας ότι δεν προσπάθησε να πάρει άλλο παιδί από άλλη Τσιγγάνα και ούτε γνωρίζει ανθρώπους τέτοιων κυκλωµάτων.

Μετά τη σύλληψη και την ανάκριση, η γυναίκα επέστρεψε στην Αγγλία σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, σύµφωνα µε τον συνήγορό της, Αλέξη Αναγνωστάκη. Στο µεταξύ, το 2009 και το 2010 οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλµατα σύλληψης εις βάρος της, ενώ καταδικάστηκε ερήµην από το Μεικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο Αθηνών σε κάθειρξη 8 ετών και χρηµατική ποινή 8.000 ευρώ.

Επειτα από πρόσφατη απόφασή του το βρετανικό δικαστήριο εκδόσεων Westminster Magistrates Court δεν έκανε δεκτή την αίτηση έκδοσής της στην Ελλάδα προς έκτιση ποινής, που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών. Μάλιστα, ο δικαστής Τζον Τσάνι έκρινε ότι υπάρχει κατάχρηση της διαδικασίας έκδοσης από την Εισαγγελία Εφετών στη συγκεκριµένη περίπτωση.

Ειδικότερα, φέρεται να έκρινε ότι η απόφαση της πολυετούς κάθειρξης έλαβε χώρα χωρίς να καλέσουν στο ακροατήριο την κατηγορουµένη στην Αγγλία όπου διέµενε µόνιµα σε γνωστή στις ελληνικές Αρχές διεύθυνση. Ο δικαστής φέρεται να έλαβε ακόµη υπόψη τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς και την άθλια ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κατηγορουµένη.

φυλακήΙντερπόλένταλμαΚορυδαλλός