ΑΠΘ: Για την παραβατικότητα μιλούν στο ethnos.gr οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΗ αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και της γενικότερης χρόνιας παραβατικότητας που κυριαρχεί στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού των δύο υποψηφίων πρυτάνεων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το ανώτατο αξίωμα του τριτοβάθμιου ιδρύματος στις εκλογές της 11ης Ιουνίου.
Ο νυν αντιπρύτανης και καθηγητής Φυσικής, Θεόδωρος Λαόπουλος, και ο πρόεδρος του τμήματος Κτηνιατρικής Νίκος Παπαϊωάννου συμφωνούν ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο πανεπιστημιακός χώρος, αναφορικά με τα κρούσματα παραβατικότητας απέχει πάρα πολύ από την επιθυμητή. Τονίζουν ότι σε περίπτωση εκλογής τους θα κινηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της φύλαξης εντός του campus, αλλά και της πίεσης προς την Πολιτεία και την αστυνομία για αποτελεσματικότερα μέτρα καταστολής και υποστηρίζουν ότι ο νόμος για το άσυλο δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο, όταν τελούνται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εντός του πανεπιστημίου.
Παράλληλα, παρουσιάζουν στο ethnos.gr και τα σχέδιά τους για εκπαιδευτικά ζητήματα, κυρίως στην κατεύθυνση της παροχής ποιοτικότερων σπουδών.
Θ. Λαόπουλος: «Το ΑΠΘ δεν μπορεί να λύσει μόνο του το πρόβλημα της παραβατικότητας»
Την πεποίθησή του ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να λύσει μόνο του το πρόβλημα της παραβατικότητας εντός των χώρων του, εξέφρασε στο ethnos.gr ο κ. Λαόπουλος. Όπως υποστηρίζει, το πανεπιστήμιο μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα, να το κάνει συνεχώς γνωστό στην κοινωνία και σε πνεύμα ομόνοιας η Σύγκλητος να λάβει περισσότερα μέτρα φύλαξης. Ωστόσο, απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο σε συνεργασία με την Πολιτεία, την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς.
«Έπειτα από πιέσεις μας η αστυνομία μπαίνει στο πανεπιστήμιο και κάνει εφόδους, ωστόσο, η προσπάθεια γίνεται με τρόπους που δεν λύνουν το πρόβλημα. Εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχει από το πανεπιστήμιο συνεχής άδεια στην αστυνομία, να μπαίνει στο ίδρυμα και να αντιμετωπίζει τα κρούσματα παραβατικότητας, όμως η εικόνα εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτήν που θέλουμε. Δεν μπορώ να τάξω, αυτά που δεν μπορούν να γίνουν. Το πανεπιστήμιο μπορεί να πάρει περισσότερους φύλακες, να ζητήσει από την Πολιτεία περισσότερους πόρους γι’ αυτό, να ζητήσει από τον δήμο περισσότερα φώτα και να πιέσει την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσουν αποτελεσματικά κατασταλτικά. Το πανεπιστήμιο αποτελεί ουσιαστικά την αυλή ενός σχολείου και μέσα σε αυτήν δεν μπορεί να υπάρχει παραβατικότητα», τονίζει ο κ. Λαόπουλος.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση αλλαγής κουλτούρας των φοιτητών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. «Δεν επιτρέπεται να έχουμε δράση από ομάδες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αρκετοί που δεν είναι φοιτητές, οι οποίοι κάνουν ανεξέλεγκτα πάρτι στον πανεπιστημιακό χώρο. Σε αυτά γίνεται παράνομη διακίνηση ποτών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα η υγεία των συμμετεχόντων», λέει ο κ. Λαόπουλος.
Σε ό,τι αφορά εκπαιδευτικά ζητήματα ο υποψήφιος πρύτανης του ΑΠΘ τονίζει ότι βασικός του στόχος είναι το πανεπιστήμιο να συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικές σπουδές και υποστηρίζει ότι θα ασκήσει πίεση, ώστε να υπάρξει αλλαγή στη νομοθεσία σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών. «Θα ασκήσω πίεση, ώστε να μην γίνονται μαζικές μετεγγραφές φοιτητών στα μεγάλα πανεπιστήμια, ώστε να συνεχίσει το Αριστοτέλειο να παρέχει ποιοτικές σπουδές. Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα με μόλις τέσσερα ή πέντε μέλη ΔΕΠ. Μόνο την τελευταία πενταετία το Αριστοτέλειο έχασε περισσότερους από 400 καθηγητές και νωρίτερα και άλλους. Από 2.300 καθηγητές που ήμασταν, πλέον μείναμε λιγότεροι από 1.800», καταλήγει ο κ. Λαόπουλος.
Ν. Παπαϊωάννου: «Όχι σε άσυλο που δεν προασπίζει ακαδημαϊκές ελευθερίες»
Εντονότατο είναι το πρόβλημα της παραβατικότητας εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για τον έτερο υποψήφιο πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ως στόχο να προασπίζει ακαδημαϊκές ελευθερίες και άρα πρέπει να προϋποθέτει την κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ασύλου που κινείται προς άλλη κατεύθυνση.
«Τα βασικά ζητήματα είναι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, καθώς και της ακαδημαϊκής, δηλαδή, της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα προστατεύσουμε ακόμα και από ομάδες εντός πανεπιστημίου, που ασκούν βία, εμποδίζουν να συνεδριάσει η Σύγκλητος, αλλά και να γίνουν μαθήματα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής. Απαιτείται αναδιάρθρωση της πανεπιστημιακής φύλαξης. Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να δούμε ποιες αρμοδιότητες θα έχει ο φύλακας, συγκεκριμένες εισόδους στο πανεπιστήμιο και έλεγχο σε αυτές. Τα μέτρα καταστολής είναι θέμα δημόσιας δύναμης και νομοθετικού πλαισίου. Στη συγκεκριμένη περίοδο ο νόμος για το άσυλο δεν δίνει δυνατότητες για διακριτές δράσεις, όταν τελούνται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να μπαίνει η αστυνομία μόνο μετά από ειδική άδεια. Όσο δείχνουμε ανεκτικότητα τόσο κάνουμε την κοινωνία να πιστεύει ότι δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Να ζητήσουμε προστασία από την Πολιτεία, όχι μόνο με ανακοινώσεις, αλλά με νομικές πράξεις», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται η συντήρηση των κτιριακών υποδομών, η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης η τυποποίηση των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος «για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατικής λαίλαπας» και η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και αυτοχρηματοδοτούμενου του πανεπιστημίου, με αύξηση εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου, των προγραμμάτων ερευνών, των μεταπτυχιακών κ.λπ.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ