Ελλάδα|13.06.2019 15:16

Θεσσαλονίκη: Ένα… μαντήλι πρόδωσε τη σχέση του με τον Χριστόδουλο Ξήρο

Newsroom

Διασυνδέσεις με τον Χριστόδουλο Ξηρό φέρεται να είχε ένας Έλληνας ομογενής, μέλος σπείρας που άνοιγε ΑΤΜ στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης.


Σύμφωνα με τις αρχές γενετικό υλικό του 33χρονου συλληφθέντα εντοπίστηκε σε ένα μαντήλι με 14 σφαίρες που βρέθηκε στο σπίτι στην Ανάβυσσο Αττικής, το οποίο χρησιμοποιούσε τον Ιανουάριο του 2015 το μέλος της «17 Νοέμβρη», Χριστόδουλος Ξηρός. 


Ωστόσο σύμφωνα με τις αρχές δεν προκύπτει μέχρι στιγμής εμπλοκή του 33χρονου σε τρομοκρατικές ενέργειες παρά μόνο σε κλοπές ενώ ο ομογενής δεν έχει καταφέρει να δικαιολογήσει πως βρέθηκε το γενετικό υλικό στο μαντήλι. 

Πώς λειτουργούσαν οι δράστες 

Χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου, τσιμπίδες και ειδικό μηχανισμό κοπής μετάλλων ένας Έλληνας και δύο ομογενείς χτυπούσαν απομακρυσμένα ΑΤΜ τραπεζών σε περιοχές της Πιερίας και των Σερρών αφαιρώντας συνολικά 52.000 ευρώ.  Οι δύο δράστες ηλικίας 33 και 23 ετών έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας την Πέμπτη τον περασμένο Δεκέμβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.  

Οι τρεις δράστες (ο ένας από τους δύο δούλευε σε μηχανουργείο και είχε εμπειρία) άνοιγαν με ειδικό κοπίδι την πίσω πλευρά των ΑΤΜ και αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα που υπήρχαν μέσα. Συνήθιζαν να χτυπούν βραδινές ώρες και επέλεγαν ΑΤΜ τα οποία βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές και φιλοξενούνταν σε δημοτικά και εμπορικά καταστήματα.

Οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από επεξεργασία γενετικού υλικού., βιντεοσκοπήσεων, καταθέσεις και άρσης απορρήτου. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι εμπλέκονται οι τρεις δράστες σε τρεις υποθέσεις 

Τον Αύγουστο του 2017 στο Σκούταρι Σερρών παραβίασαν ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένο στην είσοδο εμπορικού κέντρου το οποίο όμως δεν λειτουργεί και κατάφεραν να αφαιρέσουν 52.000 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επιχείρησαν να διαρρήξουν ΑΤΜ το οποίο ήταν εγκατεστημένο σε οίκημα πρώην δημοτικού καταστήματος στο Μακρύγιαλο Πιερίας. Το ΑΤΜ περιείχε 45.800. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν περιπολούντες αστυνομικοί και οι δράστες κατά τη διαφυγή τους πυροβόλησαν με ημιαυτόματο Scorpion κατά ριπάς σε ευθεία βολή προς τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. 

Τον ίδιο μήνα επιχείρησαν να παραβιάσουν ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένο στην είσοδο δημοτικού καταστήματος στο Δημητρίτσι Σερρών που περιείχε χρηματικό ποσό 88.500 ευρώ χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αφαιρέσουν χρήματα.