Ελλάδα | 14.06.2019 16:11

Θεσσαλονίκη: Εξεταστική με... σκουπίδια στο TEI

Τίμος Φακαλής

Τα σκουπίδια «πνίγουν» το  Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης καθώς εδώ και ενάμιση μήνα το ίδρυμα έχει «ξεμείνει» από εργαζόμενους στην καθαριότητα. Από τις 7 Μαΐου -οπότε και ολοκληρώθηκε η συγχώνευση του ιδρύματος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο- «πάγωσε» ο διαγωνισμός της καθαριότητας και δεν έχει αναδειχθεί νέος ανάδοχος με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών από τα κτίρια του ιδρύματος. 

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρώην πρύτανης του ΑΤΕΙΘ και νυν αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Τζιώνας, τόνισε ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη ιδιαίτερα στους διαδρόμους του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος αλλά και στα αμφιθέατρα, όπου συναθροίζονται αρκετοί φοιτητές. 

«Ευελπιστούμε ότι την προσεχή Τετάρτη οπότε και θα συνεδριάσει το συμβούλιο του νέου ιδρύματος θα ανακηρυχθεί και ο νέος ανάδοχος της καθαριότητας. Γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία προέκυψαν μετά την συγχώνευση των ιδρυμάτων δημιούργησαν το πρόβλημα» είπε στο ethnos.gr ο καθηγητής του ΑΤΕΙΘ Παναγιώτης Τζιώνας. Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία μπορούν να υποβάλουν ένσταση εντός ημερών από την Τετάρτη οπότε και θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος εργολάβος καθαριότητας. 

Αν και τόσο το προσωπικό του ιδρύματος όσο και οι φοιτητές προσέχουν στο μέτρο του δυνατού όλο αυτό το διάστημα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έντονη είναι η δυσοσμία στους διαδρόμους του ΑΤΙΕΘ, οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια ενώ αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στις τουαλέτες, οι οποίες έχουν να καθαριστούν σχεδόν δύο μήνες. Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση εκφράζουν φοιτητές του ιδρύματος. 

«Πώς θα δώσουμε εξεταστική όταν τα αμφιθέατρα μυρίζουν άσχημα και δεν μπορούμε να πάμε στην τουαλέτα; Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη» αναρωτήθηκε, μιλώντας στο ethnos.gr ο φοιτητής του ΑΤΕΙΘ Ν.Κ. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται μόνο εκτός των κτιρίων και περιμετρικά του ιδρύματος από το δήμο. 
 
Στο ίδρυμα φοιτούν σήμερα περίπου 25.000 φοιτητές. Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις καλύπτοντας μια έκταση 1.600 στρεμμάτων, με συνολική επιφάνεια κτιρίων 35.000 τ.μ.. 

ΤΕΙΘεσσαλονίκησκουπίδια