Ελλάδα|18.06.2019 16:30

Νοσοκομείο Κιλκίς: Σε κίνδυνο οι ζωές εργαζομένων, ασθενών και συνοδών

Newsroom

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται καθημερινά η ζωή εργαζομένων, ασθενών και συνοδών στο νοσοκομείο Κιλκίς, λόγω σειράς ζητημάτων που άπτονται της στατικής επάρκειας του κτιρίου, της έλλειψης πιστοποιητικών για την πυροπροστασία και τη χρήση ανελκυστήρα, της έλλειψης αντιηλεκτροπληξιακών διακοπτών στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και κυρίως εξαιτίας του πολύ επικίνδυνου σημείου που βρίσκεται η υπέργεια δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου. Στην τελευταία ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί έκρηξη από διάφορες αιτίες, ακόμα και από… τροχαίο ατύχημα, αφού βρίσκεται δίπλα στον δρόμο. 

Την ίδια στιγμή, συχνή είναι η πτώση σοβάδων στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Μάλιστα, στο παρελθόν ένα κομμάτι έπεσε δίπλα σε ασθενή, ενώ ένα άλλο τραυμάτισε εργαζόμενη. Τα παραπάνω κατήγγειλαν στο ethnos.gr εργαζόμενοι του νοσοκομείου με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Αχιλλέα Καλεμκερίδη, να σημειώνει ότι, αν και εδώ και δύο χρόνια έχουν καταγραφεί όλα τα προβλήματα από επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και έχουν γίνει συστάσεις στη διοίκηση, δεν σημειώθηκε η παραμικρή βελτίωση.

Εκτεθειμένα 2.500 λίτρα υγρού οξυγόνου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καλεμκερίδη, με τους τοίχους ιατρείων εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών σχεδόν εφάπτεται η δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου, η οποία περιλαμβάνει ποσότητα περίπου 2.500 λίτρων. Μάλιστα, βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από δρόμο. Ο κίνδυνος έκρηξης είναι μεγάλος από κάποια σπίθα, από κεραυνό, ακόμα και από τροχαίο ατύχημα, εξαιτίας στραβοτιμονιάς οδηγού. Επίσης, το νοσοκομείο διαθέτει τέσσερις ανελκυστήρες, οι οποίοι δουλεύουν συνεχώς, μεταφέροντας εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς, ωστόσο, λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση.

Εξάλλου, σχεδόν το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου δε διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής πυροπροστασίας, γεγονός στο οποίο οι εργαζόμενοι ρίχνουν ευθύνη και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν προχωρεί σε ελέγχους. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται και από το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου δεν καλύπτονται από αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Καλεμκερίδης, προβλήματα παρουσιάζει και η στατική επάρκεια του κτιρίου, αφού από αυτοψία μηχανικών πριν τρία χρόνια, η οποία έγινε ύστερα από παραγγελία της τότε διοίκησης του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σε περίπτωση σεισμού. «Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ούτε… μυστρί. Όλα τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ήρθαν επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας και πιστοποίησαν όλα αυτά που λέμε. Μάλιστα, έγιναν συστάσεις και στη διοίκηση του νοσοκομείου. Οι επιθεωρητές ήρθαν ξανά ένα χρόνο αργότερα και δε διαπίστωσαν καμία βελτίωση. Ακόμα και η πτώση σοβάδων αποτελεί μεγάλη πρόβλημα, αφού, αν πέσει κομμάτι στο κεφάλι νεογνού, θα το σκοτώσει» τονίζει ο κ. Καλεμκερίδης.

Η διοίκηση 

Το ethnos.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς, Θόδωρο Ρεβενάκη. Η λακωνική απάντησή του, διά μέσω της γραμματέως του, ήταν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα λάβουν γνώση για τη θέση της διοίκησης με δελτίο Τύπου το οποίο θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.    

νοσοκομείοΚιλκίς