Ελλάδα | 14.11.2018 12:45

Γιάννης ?ρόσος: «Ένας άνθρωπος κατά των άκρων και των εντάσεων»

Χρήστος Ιερείδης

Ο δικηγόρος και καθηγητής Νοµικής στο ΕΚΠΑ (µε διδακτορικό στο Συνταγµατικό ∆ίκαιο από το ΑΠΘ), Γιάννης ∆ρόσος, είναι ο νέος διευθύνων σύµβουλος της ΕΡΤ. Νέα µέλη στο ∆Σ της εταιρείας θα είναι ο δηµοσιογράφος (ΕΡΤ3) Λευτέρης Αρβανίτης -και µε χρέη αναπληρωτή διευθύνοντος σύµβουλου- και ο συνθέτης ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου.

Χθες νωρίς το µεσηµέρι τα ονόµατα των νέων µελών του ∆Σ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης γνωστοποίησε στους βουλευτές-µέλη της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας η πρόεδρός της, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και αύριο στις 12.00 οι τρεις έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στην Επιτροπή, όπως προβλέπει το τυπικό της διαδικασίας.

Σε κυβερνητικούς κύκλους συζητιόταν χθες ότι ο 67χρονος νοµικός αναλαµβάνει «εν λευκώ» την ΕΡΤ, µετά την αλγεινή εικόνα του προηγούµενου καιρού που είχε διαµορφωθεί στην ενδοχώρα του Ραδιοµεγάρου. Είναι εκείνος που είχε σηµαντικό συµβουλευτικό ρόλο στη διαµόρφωση του νοµικού πλαισίου για το τηλεοπτικό τοπίο και τη ρύθµισή του. Ως καλό µάνατζερ και «άνθρωπο ειδικών αποστολών» περιγράφουν τον Γ. ∆ρόσο πολιτικοί και επιχειρηµατικοί κύκλοι. Για έναν χρόνο (2016-2017) ήταν πρόεδρος της επιτροπής εξοµάλυνσης της ΕΠΟ -το µεταβατικό στάδιο εξυγίανσης έως τις εκλογές της Οµοσπονδίας- και περιγράφεται ως «άνθρωπος που δεν είναι των εντάσεων και των άκρων».

Απόφοιτος της Γερµανικής Σχολής µεταξύ πτυχίου και διδακτορικού πήρε (1981) µεταπτυχιακό δίπλωµα στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο από το Ελεύθερο Πανεπιστήµιο Βρυξελλών, ήταν visiting scholar (1992-1993) στη Νοµική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ υπήρξε (1994-1997) µέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου του European Law Research Center του ίδιου αµερικανικού ΑΕΙ.

Μεταξύ 1984-1996 διετέλεσε σύµβουλος των υπουργών Εµπορίου, ∆ικαιοσύνης, Βιοµηχανίας, Ενέργειας & Τεχνολογίας, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και Εσωτερικών, Προεδρίας, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αποκέντρωσης.

Ο Λ. Αρβανίτης έχει εργαστεί σε εφηµερίδες, ιστοσελίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθµούς τοπικής και πανελλαδικής εµβέλειας, ενώ προέρχεται από την ΕΡΤ3 (από τον Ιούνιο του 2018 είναι ειδικός σύµβουλος ενηµέρωσης). Θα αποτελεί τη σύνδεση της µητρικής εταιρείας µε το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ και τα δύο κρατικά ραδιόφωνα που εκπέµπουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο ∆. Παπαδηµητρίου -έχει γράψει συµφωνικά έργα, κοµµάτια για σόλο όργανα και συνδυασµούς οργάνων, µουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηµατογράφο- επιστρέφει σε γνώριµα µέρη. Υπήρξε διευθυντής του Τρίτου Προ-

γράµµατος (2003) και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (2010). Στο µεταξύ, έδωσε (2006) συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, µε αφορµή τα 60ά γενέθλια του Οργανισµού.

Πρόεδρος της ΕΡΤ παραµένει ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, ενώ τα άλλα δύο µέλη του ∆Σ είναι η Κατερίνα Τσατσαρώνη και ο Τέλης Μεταξάς 

Γιάννης ΔρόσοςΕΡΤ