Αντωνίου και Τσαπατάκης μιλούν στο ethnos.gr για τους νεκρούς στην άσφαλτο
Τίμος Φακαλής«Η κυρία Μαρία διαβάζει την είδηση ότι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δύο ποδηλάτες, την κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμφωνεί με τα σχόλια που την συνοδεύουν και υποδεικνύουν τρόπους για να μπει φρένο στα τροχαία δυστυχήματα και χαρίζει ένα…like στο Facebook. Λίγα λεπτά αργότερα η κυρία Μαρία πιάνει το τιμόνι και περνά με κόκκινο το φανάρι, προσπερνά παράνομα άλλο ΙΧ, παρκάρει μπροστά από διαβάσεις ΑμεΑ ή μέσα στον ποδηλατόδρομο». Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν στο ethnos.gr ο ακτιβιστής, Δημήτρης Αντωνίου και ο Παραολυμπιονίκης, Αντώνης Τσαπατάκης.
«Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα», αναφέρει στο ethnos.gr ο Δημήτρης Αντωνίου με αφορμή το φοβερό δυστύχημα που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα με δύο νεκρούς αθλητές ποδηλασίας και άλλους τέσσερις ποδηλάτες τραυματίες.
Ο 29χρονος σήμερα, Δημήτρης Αντωνίου, πριν από 13 χρόνια τραυματίστηκε σοβαρά έξω από το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου ως μαθητής συμμετείχε στην κατάληψη του σχολείου του. Βρισκόταν στο πεζοδρόμιο με δύο ακόμα φίλους του, όταν ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα έχασε τον έλεγχο και έπεσε επάνω στους τρεις μαθητές.
Οι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά ο Δημήτρης υπέστη συντριπτικό κάταγμα στον αυχένα, ολική ρήξη νωτιαίου μυελού και αναγκάστηκε να γίνει ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού του. Από τότε συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει δράσεις για τα δικαιώματα των αναπήρων.
Τουλάχιστον 700 νεκροί ετησίως στην άσφαλτο
Περίπου 700 με 800 ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σε τροχαία δυστυχήματα. «Είναι σαν να έχουμε κανονικό πόλεμο. Πρέπει κάποια στιγμή να το συνειδητοποιήσουμε», σημειώνει ο Δημήτρης Αντωνίου και προσθέτει: «Όλοι βλέπουν νούμερα και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τα προσπερνούν. Όμως, πίσω από αυτά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι κρύβονται ανθρώπινες ζωές.
Ήδη ο ίδιος «τρέχει» μία έρευνα και στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης καταγράφοντας τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα αίτια από τα οποία προκλήθηκαν. Ο 29χρονος ακτιβιστής επισκέφτηκε φέτος περίπου 30 σχολεία μιλώντας στους μικρούς μαθητές για ζητήματα οδηγικής ασφάλειας.
«Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αντιδράσει οργανωμένα. Είναι αναγκαίο να μπει μάθημα οδηγικής ασφάλειας στα σχολεία». Πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η ελλιπής αστυνόμευση. Από τη νέα σχολική χρονιά, ο 29χρονος ακτιβιστής θα μοιράσει στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και ένα κόμικ περιοδικό στο επίκεντρο του οποίου είναι η οδηγική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πιο ευάλωτοι χρήστες στο δρόμο είναι οδηγοί με πατίνια και ποδήλατα.
«Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να παρατήσω όλες τις δράσεις που κάνω και να αφιερωθώ με όλες μου τις δυνάμεις, αναλαμβάνοντας δράσεις για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα», λέει ο ίδιος.
«Μου έρχεται να τσιρίξω»
Το νέο τροχαίο δυστύχημα στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας-Άρδασας, όπου η οδηγός, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και έπεσε πάνω στην παρέα των ποδηλατών, που εκείνη την ώρα επέστρεφαν από την πρωινή τους βόλτα στην πόλη σόκαρε τον Δημήτρη Αντωνίου, προκαλώντας την έκρηξή του.
«Πατάω τα πλήκτρα καθώς γράφω και μου έρχεται να τσιρίξω και να σπάσω τον υπολογιστή μου. Δεν το χωράει ο νους μου να έχουμε συνηθίσει πια σε αυτές τις τραγωδίες. Ανάθεμά μας αν είναι στην κουλτούρα μας να σκοτώνουμε τα παιδιά μας! Δεν είναι απλά νούμερα ρε αυτές οι χαμένες ζωές… Είναι τα παιδιά μας… Μην αλλάζεις κανάλι ρε… Μην πας στην επόμενη είδηση… Δεν χρειάζεσαι τον Τούρκο για να πας σε πόλεμο… Εχεις ήδη έναν που κρατάει χρόνια.. και τον χάνεις…» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια αναφορά που επανέλαβε και στο ethnos.gr.
Αντώνης Τσαπατάκης:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψης παιδείας που χαρακτηρίζει τους περισσότερους οδηγούς της χώρας. Δεν χρειάζεται πτυχίο πανεπιστημίου για να καταλάβει και να εφαρμόσει ο οδηγός πέντε βασικούς κανόνες», σημείωσε με τη σειρά του στο ethnos.gr ο Χανιώτης Παραολυμπιονίκης κολυμβητής Αντώνης Τσαπατάκης. Τα συνεχή τροχαία ατυχήματα δείχνουν ότι δεν θέλουμε να βάλουμε μυαλό. Μπορούμε, φυσικά, να βάλουμε αλλά χρειάζεται ακόμη αρκετός δρόμος», συνεχίζει ο Παραολυμπιονίκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακή κατάσταση του οδοστρώματος το μόνο που δεν μπορεί να εγγυηθεί είναι η ασφάλεια. «Καθημερινά διαβάζω στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης ότι κάθε μέρα έχουμε και ένα τροχαίο δυστύχημα. Αυτό μόνο θλίψη προκαλεί», τονίζει ο Αντώνης Τσαπατάκης.
Στα 19 του χρόνια ο Αντώνης Τσαπατάκης φοιτούσε ήδη στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων και είχε όνειρο να κάνει καριέρα στο Αστυνομικό Σώμα, όταν με το χέρι κολλημένο στο γκάζι, πλησίαζε η στιγμή που θα άλλαζε τη ζωή του. Η μηχανή, στην οποία επέβαινε, ανατράπηκε λόγω υπερβολικής ταχύτητας, κάποια μέτρα από το κολυμβητήριο Χανίων, όπου προπονούνταν συστηματικά.
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»