Ελλάδα | 15.07.2019 18:16

Κρήτη: Ψάχνουν τον δολοφόνο της Αµερικανίδας βιολόγου

Ευλαμπία Ρέβη

Ποιος δολοφόνησε την 59χρονη Αµερικανίδα βιολόγο Σούζαν Ιτον στην Κρήτη; Αυτό είναι το βασανιστικό ερώτηµα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αστυνοµικοί που χειρίζονται την υπόθεση-µυστήριο.

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώµα της άτυχης τουρίστριας διαπίστωσε ότι ο θάνατός της προήλθε από ασφυξία. Η 59χρονη, που εργαζόταν στο γνωστό επιστηµονικό ινστιτούτο «Max Planck» στη Δρέσδη, βρισκόταν στα Χανιά στο πλαίσιο συνεδρίου στην Ορθόδοξη Ακαδηµία Κρήτης. Η τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στις 13:00 της 2ας Ιουλίου.

Το άψυχο κορµί της εντοπίστηκε έξι ηµέρες αργότερα µέσα σε µια σπηλιά σχεδόν 15 χιλιόµετρα µακριά από την περιοχή όπου είχαν εστιαστεί οι έρευνες της Αστυνοµίας. Κλιµάκιο της Διεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών από προχθές βρίσκεται στην Κρήτη, µε τους αστυνοµικούς που το απαρτίζουν να προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία όπως αποτυπώµατα και γενετικό υλικό από τον τόπο όπου βρέθηκε η 59χρονη προκειµένου να οδηγηθούν στην ταυτότητα του δολοφόνου.

Υποπτοι

Οι αστυνοµικοί, παράλληλα, αναµένεται να ζητήσουν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ώστε να ακούσουν τις τελευταίες συνοµιλίες της Αµερικανίδας βιολόγου, ενώ καταθέσεις αναµένεται να πάρουν από όλους όσοι είχαν έρθει σε επαφή µαζί της λίγες ηµέρες προτού εξαφανιστεί. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα σχηµατίσουν έναν πρώτο κύκλο υπόπτων, ενώ σηµαντικές είναι οι µαρτυρίες που θα λάβουν από τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά που αφίχθησαν από την πρώτη στιγµή στην Κρήτη. Η 59χρονη βρέθηκε µε την µπροστινή πλευρά του σώµατος και το πρόσωπο στραµµένα προς τα κάτω, µε τις Αρχές να µην αποκλείουν εξαρχής το ενδεχόµενο εγκληµατικής ενέργειας. Στην είσοδο της σπηλιάς στο Μάλεµε, την οποία χρησιµοποιούσαν γερµανικές δυνάµεις ως πυριτιδαποθήκη την περίοδο της Κατοχής, υπήρχε τοποθετηµένη µια ξύλινη παλέτα.

Αυτό το στοιχείο σε συνδυασµό µε το δύσβατο της περιοχής φανέρωναν ότι η Σούζαν Ιτον δεν θα µπορούσε να έχει πάει µόνη της εκεί. Ολα τα προσωπικά της αντικείµενα (διαβατήριο, πορτοφόλι και κινητό τηλέφωνο) βρίσκονταν στο δωµάτιό της. Το µοναδικό που έλειπε ήταν τα παπούτσια τρεξίµατος, ενώ πίσω είχε αφήσει όλα τα χρήµατά της. Οι αστυνοµικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο ο τόπος τέλεσης του εγκλήµατος να είναι διαφορετικός από το σηµείο όπου βρέθηκε. Το πιθανότερο είναι ο δράστης ή οι δράστες να πέταξαν το νεκρό κορµί της από µια τρύπα στην οροφή της σπηλιάς, καθώς σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές δεν βρέθηκαν ίχνη που να δείχνουν ότι υπήρξε κίνηση στο εσωτερικό της.

Αμερικανίδα βιολόγοςδολοφονίαΚρήτηβιολόγος