Ελλάδα|26.07.2019 16:35

Προσφυγόπουλα «δραπετεύουν» από τον Επτάλοφο

Newsroom

«No Pentalofos! Salonica!» φώναζαν τα 15 από τα 20 κορίτσια που φιλοξενούνται στη δοµή ασυνόδευτων προσφύγων στον Πεντάλοφο Κοζάνης. Οι ανήλικες πήραν από µια τσάντα µε τα υπάρχοντά τους και ξεκίνησαν µε τα πόδια για τη Θεσσαλονίκη, µε σκοπό να διανύσουν µια ορεινή διαδροµή 250 χλµ. Mε την επέµβαση της Αστυνοµίας, όµως, επέστρεψαν ασφαλή την επόµενη µέρα στους κοιτώνες τους αφού κρατήθηκαν µια νύχτα στο αστυνοµικό τµήµα.

Ωστόσο, ο προβληµατισµός για τους λόγους που οδηγούν σε φυγή τις ανήλικες από τη συγκεκριµένη δοµή παραµένει, καθώς οι «αποδράσεις» είναι επαναλαµβανόµενες. Από τον περασµένο Απρίλιο, όταν άνοιξε για τις προσφυγοπούλες η Μαθητική Εστία του Πενταλόφου, η οποία, πραγµατικά, αγκαλιάστηκε από τη µικρή κοινωνία, έχουν φύγει οι 40 από τις 60 φιλοξενούµενες. Κάποιες έχουν βρεθεί σε προστατευτική φύλαξη σε αστυνοµικά τµήµατα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιες άλλες επιστρέφουν ακόµα και στα νησιά από τα οποία είχαν µεταφερθεί για τη δική τους προστασία, επειδή εκεί είχαν αναπτύξει φιλίες και ένιωθαν περισσότερο οικεία.

Ο λόγος που προβάλλουν είναι πως δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον για ένα παιδί στο όµορφο αλλά µικρό χωριό των 400 κατοίκων. Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περικλής Τζιάρας, θα επισκεφθεί την περιοχή την ερχόµενη ∆ευτέρα, προκειµένου να αποκτήσει προσωπική εικόνα προτού κάνει τις εισηγήσεις του.

«Το ΕΚΚΑ διατηρεί γραφείο διαχείρισης των αιτηµάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων και έχει την ευθύνη της κατανοµής τους σε δοµές ανά την Ελλάδα, µε βάση τις εισαγγελικές εντολές. Ο ρόλος του σταµατά εκεί» διευκρινίζει ο κ. Τζιάρας µιλώντας στο «Εθνος». Προσθέτει πως την ευθύνη λειτουργίας της δοµής έχει ο Δήµος Βοΐου, ο οποίος διαχειρίζεται και τη σχετική χρηµατοδότηση.

«Προσωρινά αναστείλαµε τις µεταφορές ανηλίκων στη συγκεκριµένη δοµή ώστε να διαπιστώσουµε τι συµβαίνει. Θα µιλήσω µε τις φιλοξενούµενες, το προσωπικό, τους κατοίκους του χωριού και τη διοίκηση του δήµου, απερχόµενη και νέα, για να αποκτήσω εικόνα και να δούµε τι φταίει. Πρόκειται για παιδιά που κινδυνεύουν να καταλήξουν θύµατα trafficking. Πρέπει να βρεθεί λύση» τονίζει. Η Μαθητική Εστία του Πενταλόφου έχει δυνατότητα φιλοξενίας 40 ανήλικων κοριτσιών, αλλά δεν έχει φτάσει ποτέ σε αυτόν τον αριθµό από την έναρξη λειτουργίας της τον περασµένο Απρίλιο λόγω του επαναλαµβανόµενου κύµατος «αποδράσεων» ή «άτυπης φυγής», όπως πιο σωστά χαρακτηρίζεται από τους διαχειριστές του προγράµµατος, καθώς πρόκειται για ανοιχτή δοµή.

Χρηµατοδότηση

Η πρώτη εκτίµηση όσων προσπαθούν να ερµηνεύσουν το φαινόµενο είναι πως η ροή της χρηµατοδότησης δεν είναι οµαλή και οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από τον ∆ήµο Βοΐου για το πρόγραµµα είναι απλήρωτοι. Για τον λόγο αυτό, σύµφωνα µε ορισµένους, ίσως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στον ρόλο τους να κρατούν διαρκώς απασχοληµένες τις φιλοξενούµενες µε κάποια δραστηριότητα. Αυτό είναι το «κλειδί» της επιτυχίας του προγράµµατος.

Η ∆ηµοτική Κοινότητα Πενταλόφου βρίσκεται σε υψόµετρο 900 µ. και κατοικείται από 400 ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωµένοι, ενώ έχει ελάχιστες διεξόδους διασκέδασης για τη νεολαία. Το βράδυ της Τρίτης, την επόµενη µέρα της φυγής των 15 κοριτσιών, λίγες ώρες µετά την επιστροφή τους, µε πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας, Κ. Χονδροκώστα, διοργανώθηκε γιορτή µε µουσική και χορό σε καφετέρια της περιοχής, στην οποία συµµετείχαν οι περισσότερες από τις φιλοξενούµενες. Για τον ίδιο λόγο χθες το βράδυ στήθηκε τσιµπούσι µε ψητά και αναψυκτικά.

«Η εξέλιξη αυτή µας στενοχωρεί. Ξεκινήσαµε µε δική µας πρωτοβουλία να φέρουµε εδώ τα προσφυγόπουλα, µε σκοπό να ζωντανέψει το χωριό και το σχολείο. ∆εν ξέρω τι µεσολάβησε. Ισως κάποιος τις ξεσηκώνει. Η µία µιλούσε µε µια γυναίκα στο τηλέφωνο χθες που της έλεγε τι να κάνει. ∆εν ξέρω αν ήταν από κάποια ΜΚΟ, ίσως κάτι τέτοιο συµβαίνει» λέει στο «Εθνος» ο κ. Χονδροκώστας. Από τα 15 ανήλικα που «απέδρασαν» τη ∆ευτέρα και πήραν τον δρόµο προς τη Θεσσαλονίκη, τα επτά µεταπείστηκαν από τους υπεύθυνους της δοµής και επέστρεψαν την ίδια µέρα.

Η Αστυνοµία «µπλόκαρε» τα υπόλοιπα σε απόσταση µερικών χιλιοµέτρων από το χωριό. Τα κορίτσια διανυκτέρευσαν στο Αστυνοµικό Τµήµα Σιάτιστας και την εποµένη επέστρεψαν στον Πεντάλοφο. Παρέµεναν επί ώρες µέσα στο πούλµαν της Αστυνοµίας, αρνούµενα να βγουν από αυτό, ωστόσο τελικά επέστρεψαν στους κοιτώνες τους.

Οι περισσότερες από τις 20 φιλοξενούµενες είναι έφηβες, ηλικίας από 15 ως 17 ετών, από διάφορες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ κάποια κορίτσια είναι µικρότερα, από 11 έως 13 ετών.

μετανάστεςtraffickingασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες