Ελλάδα|28.07.2019 22:50

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συντροφικά μαχαιρώματα γκρεμίζουν το προσωπείο της

Σοφία Σπίγγου

Ο πρώτος κύκλος των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής µόλις έκλεισε. Με το βλέµµα στο νέο δικαστικό έτος, όπου αναµένονται και οι απολογίες των πρώην βουλευτών και του αρχηγού της οργάνωσης, τα «διαµάντια» των 18 απολογηθέντων αποδοµούν το αφήγηµα της Χρυσής Αυγής.

Η «γραµµή» ήθελε το τάγµα εφόδου να κατεβαίνει στο Κερατσίνι για να πετάξει τρικάκια, µε αφορµή την επερχόµενη οµιλία Μιχαλολιάκου, τον Ρουπακιά να δρα µόνος, τις τηλεφωνικές κλήσεις πριν και µετά τη δολοφονία να γίνονται «αψυχολόγητα» ή για… αγώνες ποδοσφαίρου και «καναρίνια» και βέβαια απαιτούσε την απεµπλοκή του πυρηνάρχη Νίκαιας και του τότε βουλευτή Γιάννη Λαγού.

Οµως το καλοκαίρι του 2019 βρήκε τη Χρυσή Αυγή... ασυντόνιστη, αφού δεν έλειψαν τα «συντροφικά µαχαιρώµατα» και τα «αβίαστα λάθη». Ο όψιµος ισχυρισµός µε τα τρικάκια, που εµφανίστηκε χρόνια µετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατέρρευσε στο δικαστήριο. Κανείς δεν θυµάται σε ποιο τυπογραφείο εκτυπώθηκαν, κανείς δεν έχει µια απόδειξη αγοράς, ενώ «κερασάκι» ήταν η απολογία του ταµία της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, Γ. Τσακανίκα:

«Τη 17η Σεπτεµβρίου δεν θυµάµαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. ∆εν το άκουσα τότε. ∆εν ζήτησαν έγκριση από εµένα ως ταµία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούµενούς µου έπειτα από πολλά χρόνια. ∆εν θυµάµαι από ποιους, από τον Πατέλη νοµίζω. Εγώ προσωπικά συνεργαζόµουν µε ένα τυπογραφείο στη Σαλαµίνα. Συνήθως υπήρχε συνεννόηση του Πατέλη µε τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο dt, δεν ξέρω, εµένα δεν µου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό». Οι κατηγορούµενοι προσπάθησαν να απεµπλέξουν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, παρά την αλληλουχία κλήσεων που έγιναν µετά τη δολοφονία του 34χρονου µουσικού προς Πατέλη και Λαγό. Μάλιστα, ο πυρηνάρχης της Νίκαιας έφτασε στο σηµείο να ζητά «συγνώµη από τον κύριο Λαγό» επειδή έγραφε στα µηνύµατα «εντολή Λαγού» από µόνος του.

Ωστόσο, οι απαντήσεις που έδωσαν κατά τις απολογίες τους δεν ήταν πειστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα ο Γιώργος Σταµπέλος. «Οταν ο Ρουπακιάς µού είπε ότι δεν µπορεί να µου µιλήσει γιατί έχει µαχαιρώσει άνθρωπο και τον συλλαµβάνουν, αψυχολόγητα πήγε το µυαλό µου να τηλεφωνήσω στον Γιάννη Λαγό να τον ενηµερώσω» είπε στο δικαστήριο, µε την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να τον ρωτά ξεκάθαρα για ποιον λόγο συνέδεσε το µαχαίρωµα µε το κόµµα. Η απάντηση; Μάλλον ανεπαρκής, αφού ο Σταµπέλος αρκέστηκε να απαντήσει: «Ακόµα και σήµερα το βρίσκω και εγώ περίεργο».

Ακόµη ένα σηµείο από το οποίο προκύπτει η σύνδεση της δολοφονίας του 34χρονου νου µουσικού µε τη Χρυσή Αυγή ήταν και η συµπεριφορά του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος αντί να τηλεφωνήσει στην οικογένειά του ή σε δικηγόρο, επέλεξε να κάνει την πρώτη του κλήση, όπως παραδέχθηκε, στον πυρηνάρχη Νίκαιας. Με τη σειρά του ο Γιώργος Πατέλης παραδέχθηκε την άµεση κλήση στον ευρωβουλευτή σήµερα Γιάννη Λαγό. «Πέντε λεπτά αφότου µου είπε ο Ρουπακιάς ότι µαχαίρωσε άνθρωπο, τηλεφώνησα στον Λαγό. Προσπαθούσε ο Λαγός να µάθει τι έχει γίνει, αλλά δεν γνώριζα κάτι, είχα γίνει ράκος» υποστήριξε.

Το αρχικό σχέδιο

Μπορεί από την απολογία του Γ. Ρουπακιά να σόκαρε η φράση του «µια απλή ανθρωποκτονία ήταν», όµως ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα άθελά του ίσως αποκάλυψε κάτι πιο σηµαντικό: «Μπορεί ο Παύλος Φύσσας να ένιωσε ότι τον περικυκλώνουµε όταν µε είδε µπροστά του µετά την καφετέρια. Επειδή οι άλλοι ήταν πίσω του και εγώ εµφανίστηκα από άλλο σηµείο». Αυτή του η φράση δηµιουργεί εύλογη απορία σχετικά µε το εάν αυτό που περιγράφει ο Ρουπακιάς ήταν από την αρχή το σχέδιο της οµάδας της Χρυσής Αυγής που κατέβηκε στο «Κοράλλι» και όχι µια δική του υπόθεση για τις σκέψεις που έκανε εκείνα τα δευτερόλεπτα ο 34χρονος µουσικός.

Ακολουθώντας την ιστορία από την αρχή, υπάρχει ένα τηλεφώνηµα στο οποίο γίνεται λόγος για ενόχληση στην καφετέρια. Ακολουθεί µια αποστολή µηνύµατος από τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη που ζητάει από τα µέλη να έρθουν εσπευσµένα στην τοπική. Βρίσκονται κάποιες µηχανές, αλλά επειδή όλοι φορούσαν κράνη, κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν. Ολοι µαζί καταλήγουν στο «Κοράλλι», ο κόσµος έχει διαλυθεί και ξαφνικά ο Ρουπακιάς φεύγει και πηγαίνει από την άλλη πλευρά, όπου εντοπίζει τον Παύλο Φύσσα µε τον οποίο είχε ήδη διαπληκτιστεί στο πίσω στενό, πηγαίνει αντίθετα στο ρεύµα -για να παρκάρει, όπως είπε- και τελικά µαχαιρώνει τον µουσικό.

Μπορεί ο Γιώργος Ρουπακιάς να ψέλλισε κάποιες «συγνώµες», αλλά η απολογία του έδειξε πως ήταν αµετανόητος. «∆εν µπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφάλειες; Είχα ανοιχτά παράθυρα. Αυτό θα έκανα και σήµερα. ∆εν µπορούσα να φύγω, είχε κίνηση. Ηθελα να τον διώξω. Εριχνα µέχρι να µε αφήσει από τα χέρια του». Υπάρχει ένα δεδοµένο για εκείνη τη νύχτα

. Κάποια µηχανάκια και ο Γιώργος Ρουπακιάς µε το αυτοκίνητο πήγαν στην καφετέρια «Κοράλλι». Ωστόσο, κανείς από τους κατηγορουµένους δεν παραδέχεται την παρουσία του εκεί. Αξιοσηµείωτη και η αλλαγή στάσης του Ρουπακιά σχετικά µε την παρουσία Πατέλη, την οποία έχει αναφέρει σε προηγούµενες απολογίες του, αλλά στο δικαστήριο ισχυρίστηκε: «Hµουν φορτισµένος και ταραγµένος και έφτιαξα µια ιστορία από το µυαλό µου».

Ο Τάσος Αναδιώτης βρέθηκε από σύµπτωση σε όλα τα κρίσιµα σηµεία, από την καφετέρια «Κοράλλι» µέχρι το Κρατικό της Νίκαιας, όπου µεταφέρθηκε ο Παύλος Φύσσας, τονίζοντας πως πήγε στο νοσοκοµείο για να συµπαρασταθεί σε φίλο του, του οποίου δεν ήξερε το επώνυµο. ∆ιχογνωµία υπάρχει ανάµεσα στους κατηγορουµένους και για την παρουσία του Ιωάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος αµφισβήτησε την ανακριτική απολογία του «ήσυχου, οικογενειάρχη Γιώργου Ρουπακιά» που τον τοποθετεί στο σηµείο.

Και ο Ελπιδοφόρος Καλαρίτης ήταν στο σπίτι του εκείνο το βράδυ, απόντες δήλωσαν οι Κ. Κορκοβίλης και Αναστάσιος Μιχάλαρος, ενώ ο πρώτος που παραδέχθηκε ότι βρισκόταν -τουλάχιστον στην αρχή- στο σηµείο ήταν ο Γιώργος ∆ήµου. Περιέγραψε, δε, τα λόγια του συγκατηγορουµένου του, Ι. Β. Κοµιανού, που φέρεται να του είπε «πάµε για µάχη», µε τον τελευταίο να δηλώνει ότι δεν ήταν ποτέ στο σηµείο και πως θα στραφεί νοµικά... έξι χρόνια µετά το συµβάν, σε βάρος του Γιώργου ∆ήµου.

Σηµειώνεται πως ο συνεπιβάτης του Γ. ∆ήµου στη µηχανή, Γ. Σκάλκος, δεν θυµόταν να έχει πει κάτι τέτοιο ο Κοµιανός, αλλά δεν άκουγε «και πολύ καλά γιατί φορούσαν κράνη». Παράλληλα, ο Λ. Τσαλίκης, που δεν θυµόταν για ποιον λόγο έστειλε µετά τη δολοφονία το µήνυµα: «Προσοχή, παρακολουθούνται τα τηλέφωνα», υποστήριξε πως έφυγε πριν από τη λήξη του αγώνα που έβλεπαν στο «Κοράλλι», ενώ τα ξαδέλφια Τσόρβα είδαν «τυχαία το αµάξι του Ρουπακιά µαζί µε µηχανάκια και το ακολούθησαν». Το πραγµατικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, όπως αποκαλύφθηκε από δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο, επιχείρησαν να καλύψουν κατά τη διάρκεια των απολογιών τους οι 18 κατηγορούµενοι, µιλώντας για αστεία, για γουόκι τόκι και «αγκυλωτούς σταυρούς σε όλα τα τουριστικά µέρη».

Για παράδειγµα, όταν ο Γ. Τσακανίκας κλήθηκε να σχολιάσει την οµοιοµορφία στην ενδυµασία, τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται ότι έδιναν τα µέλη της τοπικής Νίκαιας, χαρακτήρισε τα πάντα «καραγκιοζιλίκια» και αποτέλεσµα νεανικής ανωριµότητας. Αντίστοιχα, ο Σταµπέλος υποστήριξε πως σε τουριστικές περιοχές υπάρχουν και σουβενίρ µε τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ ο Γ. Πατέλης είπε σχετικά για τη φωτογραφία στην οποία εµφανίζεται µε ναζιστική σηµαία ότι το έκανε «για να χλευάσει».

Απολογείται η ηγετική οµάδα

Από τον Σεπτέµβριο το δικαστήριο θα «ακούσει» του εµπλεκοµένους στις υποθέσεις των Αιγύπτιων ψαράδων και της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ενώ «κορωνίδα» της διαδικασίας θα είναι οι απολογίες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Χρυσής Αυγής του 2012. Μάλιστα, τώρα που η οργάνωση µετρά πολλές απώλειες, οι απολογίες τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο ως προς τη στάση που θα κρατήσουν όσο και ως προς το τι έγινε τις ώρες µετά τη δολοφονία. Το κοµβικό πρόσωπο στην ιστορία είναι ο ευρωβουλευτής πλέον Γιάννης Λαγός, που φέρεται να είναι ο συνδετικός κρίκος µεταξύ των µελών και των ηγετικών στελεχών.

δικαστήριοδίκηΧρυσή Αυγή