Ελλάδα | 19.11.2018 21:01

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε την έκθεση για τον Ρήγα Φεραίο

Κατερίνα Τζαβάρα

Τη σπουδαία προσωπικότητα και τον καθοριστικό ρόλο του Ρήγα Φεραίου στην Εθνεγερσία του 1821 εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση με θέμα «Ρήγας και Επανάσταση», στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων.

«Ας μου επιτραπεί σήμερα να σταθώ, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, στην κυριότερη, κατά την γνώμη μου, πτυχή του πνεύματος και του αγώνα του Ρήγα Φεραίου, ήτοι στην πτυχή της ελευθερίας. Διότι αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ιστορικώς, ότι η όλη προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Φεραίου συνδέονται αρρήκτως με τη βαθύτερη έννοια της ελευθερίας. Κι αυτό αποκτά τόσο μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθούμε ότι ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της ελευθερίας έγινε μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες διεθνώς συνθήκες, όταν όλα τα "έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", κατά τον εμβληματικό στίχο του Διονυσίου Σολωμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξίσου, ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στην επικαιρότητα του αγώνα του Ρήγα Φεραίου, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις συνθήκες που επικρατούν «δυστυχώς, κατ' εξοχήν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται από αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν στο όριο του φασισμού και του ναζισμού και που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση αυτού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Προηγουμένως σύντομο χαιρετισμό είχε απευθύνει στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ στο κοινό που ξεναγήθηκε στη συνέχεια στην Έκθεση, περιλαμβάνονταν υπουργοί, βουλευτές, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και άλλοι επίσημοι.

Ρήγας Φεραίος