Ελλάδα|22.08.2019 14:41

Νοσοκομείο Βέροιας: Στα δικαστήρια οι επικουρικοί - Δεν κάνει πίσω ο διοικητής

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Να κινηθούν νομικά σε βάρος του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας Μονάδας Βέροιας ετοιμάζονται οι 13 επικουρικοί εργαζόμενοι, εφόσον επιμείνει στην απαίτησή του να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δε θα στραφούν εναντίον του, σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τους μισθούς τους και κυρίως εφόσον επιμείνει στην απειλή του για διακοπή των συμβάσεών τους, αν δεν υπογράψουν.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, υπογραμμίζει στο ethnos.gr ότι δε θα κάνει πίσω στην πρότασή του προς τους επικουρικούς εργαζόμενους να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση και σημειώνει ότι αυτή αποτελεί περισσότερο μία ηθική δέσμευση των εργαζομένων προς το πρόσωπό του ότι δε θα τον κυνηγήσουν νομικά, αν δεν πληρωθούν.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι δεν προχώρησε σε καμία απειλή για λήξη της σύμβασης των επικουρικών, αν δεν υπογράψουν και τονίζει ότι αναγκαστικά, σε περίπτωση που δεν έχει χρήματα να τους πληρώσει, θα λυθεί η σύμβαση.

«Εδώ και 1,5 μήνα έχουμε κάνει αίτημα να δοθούν οι πιστώσεις, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Τα χρήματα που έχουμε, για να δοθούν οι μισθοί τους, φτάνουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Αν καθυστερήσουν οι πιστώσεις, όλοι οι επικουρικοί θα έχουν πρόβλημα. Ευελπιστώ, ωστόσο, ότι σύντομα θα έρθουν τα χρήματα. Κάποιος που είχε απωθημένα για το διοικητή του νοσοκομείου, άνοιξε το θέμα. Με γεια του με χαρά του. Προσπαθώ απέναντι σε όλους να είμαι συγκαταβατικός. Το αίτημά μου για την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης είναι εκεί και δεν έχω να πάρω τίποτα πίσω. Αποτελεί περισσότερο ηθική δέσμευση ότι δε θα με πάνε στα δικαστήρια, αν δεν πληρωθούν», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μαυρογιώργος.

Έξαλλοι οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφεραν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι έξαλλοι κυρίως με τις απειλές, τις φωνές και τη γενικότερη στάση του διοικητή του νοσοκομείου απέναντί τους. Τονίζουν, παράλληλα, ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση στα άκρα, έχοντας τη συμπαράσταση των μονίμων εργαζομένων στο νοσοκομείο, καθώς και της διοίκησης του σωματείου τους.

«Τόσο οι επικουρικοί όσο και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είμαστε έξαλλοι με τη στάση του διοικητή, η οποία είναι ξακάθαρα φασιστική. Ακολουθεί την τακτική του ‘’αποφασίζουμε και διατάσσουμε’’. Είναι απαράδεκτο να μας απειλεί και μάλιστα σε πολύ υψηλό τόνο. Όταν με κάλεσε στο γραφείο του, ούρλιαζε και ακουγόταν μέχρι έξω. Μου έλεγε ‘’αν δεν υπογράψεις τώρα, θα λύσω τη σύμβασή σου’’. Μου ζητούσε, δηλαδή, να υπογράψω ότι δε θα πληρώνομαι. Σε άλλους συναδέλφους είπε με φωνές ότι ‘’αν δεν υπογράψετε την υπεύθυνη δήλωση σε μία ώρα, θα λύσω τη σύμβασή σας’’.

Μάλιστα, απαιτούσε επικουρικοί να διακόψουν από τη άδειά τους, για να υπογράψουν. Αν δε σταματήσει και συνεχίσει να μας απειλεί, θα κινηθούμε δικαστικά. Αδυνατώ να καταλάβω τη στάση του, αλλά και το λόγο που ζητάει να υπογράψουμε αυτήν την υπεύθυνη δήλωση», λέει η επικουρική εργαζόμενη, Σπυριδούλα Μανασή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Μονάδα Βέροιας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, Δημήτρης Τσέκας, υποστηρίζει ότι σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους.

«Εμείς δε συνδιοικούμε στο νοσοκομείο και δεν μπορούμε να πιέσουμε το διοικητή για κάτι, αλλά θα ζητήσουμε να πάρει πίσω το αίτημα για την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να την υπογράψει. Θα έπρεπε να υπάρξει μία συζήτηση σε χαμηλούς τόνους με τους εργαζόμενους και να γίνει μία συμφωνία κυρίων, χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις, υπογραφές και απειλές», αναφέρει ο κ. Τσέκας. 

εργαζόμενοιΝοσοκομείο Ημαθίας