Ελλάδα | 21.11.2018 23:16

To «άτακτο» Brexit τρομάζει τους Έλληνες του Λονδίνου; Οχι ακόμα...

Γιάννης Πολίτης

Ο Γιάννης Αμούτζας και ο Νίκος Φρονιμάκης είναι δύο από τους χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης επέλεξαν να μετοικίσουν στη Γηραιά Αλβιόνα.

Ο Γιάννης βρέθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές στο LSE και επέλεξε να παραμείνει στη χώρα, όταν ολοκλήρωσε τη φοίτησή του. Όπως λέει ο ίδιος, «επέλεξα να μείνω εδώ επειδή παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος αντιμετώπισης που έχουν οι απόφοιτοι κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς και το εργασιακό περιβάλλον».

Πλέον ζει στο Canary Wharf του ανατολικού Λονδίνου και εργάζεται ως χρηματοοικονομικός αναλυτής. Το βασικό έξοδο για έναν άνθρωπο που ζει στο Λονδίνο είναι αυτό του ενοικίου, το οποίο κυμαίνεται μηνιαίως από 750-1000£, ενώ το κόστος μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς μπορεί να θεωρείται υψηλό αλλά είναι αναγκαίο.

Λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit ο Γιάννης Αμούτζας μίλησε στο ethnos.gr και εκφράζει τους προβληματισμούς του σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα με τους μη Βρετανούς πολίτες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και χιλιάδες Έλληνες.

«Από το αναπάντεχο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 δημιουργήθηκαν συνθήκες ολοκληρωτικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα βασικά διακυβεύματα που αφορούσαν τους Έλληνες πολίτες ήταν η δυνατότητα τους να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία με την ίδια ευκολία όπως σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και να μπορούν να συνεχιστούν, δυνητικά, αμείωτες οι ροές Ελλήνων προς το Ηνωμένο Βασίλειο είτε για σπουδές είτε για εργασία. Σαφέστατα, όλα αυτά σε ένα πλαίσιο στο οποίο η Βρετανική οικονομία θα μπορούσε να διατηρήσει την προ-Brexit ισχύ και αίγλη της» αναφέρει.

«Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες από την πρωθυπουργό της χώρας εντείνει το αίσθημα αβεβαιότητας χωρίς να απαντά ουσιαστικά στα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Σε πρώτη φάση, δημιουργείται ένα πολιτικό αδιέξοδο καθότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η ψήφιση της συγκεκριμένης συμφωνίας από το Βρετανικό κοινοβούλιο. Με δεδομένη την εκπεφρασμένη αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναδιαπραγματευτεί θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Βρετανία η μαλακή εξοδος (soft Brexit) όπως υπάρχει στο προσύμφωνο είτε να οδηγηθεί η χώρα σε συνθήκες σκληρού Brexit» προσθέτει.

Όπως τονίζει ο Γιάννης Αμούτζας «στην πρώτη περίπτωση (soft Brexit) τα δικαιώματα τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων, προστατεύονται απόλυτα. Ωστόσο, το μέλλον παραμένει αβέβαιο αναφορικά με την ευκολία με την οποία θα μπορούν να συνεχιστούν οι ροές των Ελλήνων στην Βρετανία. Όπως άλλωστε δήλωσε η Τερέζα Μέι, η Βρετανία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο αναφορικά με τους ανθρώπους που υποδέχεται και στο επίκεντρο θα είναι οι ικανότητες του εργατικού δυναμικού χωρίς να δίνεται προτεραιότητα άνευ όρων στους Ευρωπαίους πολίτες».

Παράλληλα επισημαίνει πως «η περίπτωση σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία ενισχύει όχι μόνο την αβεβαιότητα αναφορικά με τις μελλοντικές ροές αλλά ακόμη και την ομαλή παραμονή όσων Ευρωπαίων πολιτών ζουν κ εργάζονται ως σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπρόσθετα, σε συνθήκες οικονομικής αστάθειας κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο χρηματοοικονομικός ή και άλλοι κλάδοι που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της Βρετανικής οικονομίας δεν θα μετεγκατασταθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες περιορίζοντας ουσιαστικά τις απαιτήσεις της χώρας σε εργατικό δυναμικό».

Επιπλέον εκτιμά πως «εάν δημιουργηθούν πιέσεις στην αγορά και χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα σημαντικοί παίκτες του χρηματοοικονομικού κλάδου τότε είναι πολύ πιθανό και οι μισθοί να πιεστούν». «Σε κάθε περίπτωση, το Brexit συνεχίζει να δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα και να εντείνει την οικονομική, πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα. Οι επόμενες μέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να γνωρίζουμε σε ποια βάση θα σχεδιαστεί η επόμενη μέρα (soft/hard Brexit)» καταλήγει ο Γιάννης Αμούτζας.

Στον αντίποδα ο Νίκος Φρονιμάκης, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία για το μεταπτυχιακό του. Σήμερα εργάζεται ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας στο Λονδίνο και ζει στο Finsbury Park, που βρίσκεται στα βόρεια της Βρετανικής πρωτεύουσας.  

Όπως λέει ο ίδιος «η Αγγλία προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για σπουδές και ήμουν τυχερός επειδή πήρα και υποτροφία στο μάστερ μου. Έπειτα το να δουλέψω εδώ ήταν για μένα μονόδρομος, αφού μισθολογικά είναι πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Επίσης, η εξέλιξη μέσα στις εταιρίες στον κλάδο μου είναι πολύ πιο γρήγορη, ενώ μαθαίνεις περισσότερα πράγματα». Σύμφωνα με τον Νίκο οι τιμές των ενοικίων είναι «εξωφρενικές», ενώ τα ενοίκια στις ζώνες 1-2 του Λονδίνου κυμαίνονται από 1.500-2.000£. Παράλληλα εκτιμά πως«μετά το Brexit θα επηρεαστεί το καταναλωτικό καλάθι των πολιτών λόγω πολλών εισαγωγών σε τρόφιμα που κάνει η Αγγλία από άλλες χώρες».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις για το Brexit έχουν διχάσει την Μεγάλη Βρετανία περισσότερο από ποτέ, εν αναμονή μιας εβδομάδας καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Το αίσθημα ανασφάλειας για την επόμενη μέρα είναι πλέον έντονο, τόσο για τους ίδιους τους Βρετανούς, πόσο μάλλον για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους μετανάστες που ζουν στη χώρα» λέει στο ethnos.gr αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι.

Ακόμη τονίζει πως «οι επιπτώσεις του Brexit, η ασταθής αγορά και η μεταβλητότητα της στερλίνας, είναι η μία μόνο όψη των επικείμενων δυσκολιών για τους Ευρωπαίους μετανάστες. Πίσω από την μακροοικονομική ανάλυση υπάρχουν θέματα όπως η τελεσίδικη απόφαση του «προβλήματος» της διαμονής και εργασίας των Ευρωπαίων πολιτών στο ΗΒ, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τα μεταναστευτικά δικαιώματα, η αύξηση του κόστους ζωής και τυχόν μισθολογικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, εντείνουν τις αμφιβολίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον».

«Όλα τα παραπάνω θέματα παραμένουν ανοιχτά μιας και το Chequers Deal δεν είναι αρεστό από μεγάλο μέρος της κυβέρνησης των Συντηρητικών, καθιστώντας την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, υπό καθεστώς οξείας αμφισβήτησης» προσθέτει ο Νίκος Φρονιμάκης ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «το επικείμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο καθώς είτε παραμείνει, είτε όχι η κ. Μέι στην Downing Street, οι επιλογές λιγοστεύουν με την έξοδο χωρίς συμφωνία να πλησιάζει επικίνδυνα». 

«Ας ελπίσουμε, ότι τελικά η περίφημη βρετανική ψυχραιμία θα επικρατήσει, και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ θα επαναφέρει την κοινωνία και την οικονομία στην κανονικότητα» καταλήγει. 

Η ελληνική παροικία στη Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα, υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση της ελληνικής κοινότητας. Εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές συνθέτουν έναν καμβά προσώπων που τώρα βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι» επειδή δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με την διαμονή τους, την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας αλλά και τα μεταναστευτικά δικαιώματα. Επίσης δεν γνωρίζουν εάν μετά την έξοδο από την Ε.Ε. θα υπάρξει αύξηση του κόστους ζωής αλλά και μισθολογικές επιπτώσεις σε όσους εργάζονται.

Η μελλοντική μετακίνηση Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία

Η παρούσα κατάσταση θέτει εν αμφιβόλω την μελλοντική μετακίνηση Ελλήνων στη χώρα, καθώς όπως είπε η κ. Μέι, η Μεγάλη Βρετανία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τους ανθρώπους που υποδέχεται. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι στο επίκεντρο των ελέγχων θα είναι οι ικανότητες του εργατικού δυναμικού χωρίς να δίνεται προτεραιότητα άνευ όρων στους Ευρωπαίους πολίτες.

Τι θα συμβεί με όσους φοιτούν εκεί

Ενδεικτικό είναι ότι, μετά το Brexit οι φοιτητές θα χρειάζονται φοιτητική βίζα και θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή 127.000 φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ φοιτούν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, ενώ εργάζονται σε αυτά 25.000 πολίτες χωρών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς σήμερα στη χώρα φοιτούν περίπου 35.000-37.000 Έλληνες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Μάλιστα, την συγκεκριμένη στιγμή που μιλάμε τα δίδακτρα τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους Έλληνες ή Ευρωπαίους φοιτητές είναι 11.000-12.000 ευρώ ενώ για τους μη Ευρωπαίους υπάρχει αύξηση της τάξης των 6.000 ευρώ.

εκπαίδευσηΝίκος ΦρονιμάκηςΤερέζα ΜέιΕυρωπαϊκή ΈνωσηφοιτητέςΓιάννης ΑμούτζαςΜεγάλη ΒρετανίαBrexit