Ελλάδα|29.08.2019 16:44

Υπουργείο Υγείας: Απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών στα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στα νοσοκομεία με την ψήφιση του σχετικού νόμου (GDPR) λαμβάνει το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε, μέχρι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία δεν τηρείται απολύτως κανένα μέτρο προστασίας, παρότι ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει από τον Μάιο του 2018. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας ήδη: 

  • Έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση από τους Διοικητές των ΥΠΕ, βάσει συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, για να διαπιστωθεί τι ισχύει στο ΕΣΥ. Η ενημέρωση αυτή επικεντρώνεται στον βαθμό συμμόρφωσης των νοσοκομείων ευθύνης τους στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
  • Σήμερα αξιολογούνται οι ενέργειες που έχουν ακολουθηθεί ως προς το σκέλος της συμμόρφωσης. Ο βαθμός συμμόρφωσης αξιολογείται βάσει των σχετιζόμενων με τις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού, πολιτικών και διαδικασιών που τυχόν έχουν ήδη εφαρμοστεί.
  • Ταυτόχρονα, εκπονείται πλάνο διορθωτικών ενεργειών, όπου και αν αυτές απαιτούνται και παρακολούθηση εφαρμογής αυτών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει ενσωματώσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού τα απόρρητα στοιχεία των ασθενών συνεχίζουν να διατηρούνται σε φακέλους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσβάσιμοι σε όλους. 

προσωπικά δεδομέναGDPRνοσοκομεία