Ελλάδα | 03.09.2019 10:49

Επικουρικό προσωπικό: Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι με το ΑΣΕΠ - Λύση ψάχνει ο Κικίλιας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σύγχυση επικρατεί με το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, καθώς από τη μία οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν για «σφαγή του Επικουρικού Προσωπικού από το ΑΣΕΠ» καθώς αποκλείονται από τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη οι ήδη υπηρετούντες, ενώ από την άλλη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φέρεται να αναζητεί λύση για την παραμονή τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και του προσωπικού, όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνουν ότι για 490 ανακοινώθηκαν 3.150 ονόματα να καταθέσουν δικαιολογητικά ενώ το 80% των υπηρετούντων Επικουρικών είναι εκτός των 3.150 ονομάτων.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό 2Κ που είχε ξαναβγεί στον «αέρα» στο παρελθόν, είχε αποσυρθεί και ξαναπροκηρύχθηκε, ο οποίος αφορούσε και το Επικουρικό Προσωπικό που υπηρετεί πάνω από πέντε χρόνια στις Υγειονομικές Μονάδες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι αλφαβητικοί πίνακες που ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ αφήνουν εκτός διαγωνισμού το 80% του Επικουρικού Προσωπικού που υπηρετεί σήμερα πάνω από πέντε χρόνια στο ΕΣΥ, παρότι διαθέτει την ειδική εμπειρία (48μήνεςΧ20μόρια).

Ο κλάδος μιλά για λάθη στην επεξεργασία των στοιχείων από το ΑΣΕΠ, ενώ η Γενική Διευθύντρια από την πλευρά της απέκλεισε λάθη στην επεξεργασία των αιτήσεων ενώ υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους πως με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα αποδειχθεί εάν οι πρώτοι 3.150 που κλήθηκαν να καταθέσουν δικαιολογητικά, κατέχουν τα προσόντα που δήλωσαν.

Ο Κικίλιας για τους γιατρούς

Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φαίνεται ότι επιχειρεί να διατηρήσει το επικουρικό ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία δεδομένου πως η αποχώρησή του αυτήν την περίοδο εξαιτίας λήξης της θητείας, θα προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες στα δημόσια νοσοκομεία. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας αναζητεί λύσεις για να δοθεί παράταση στη θητεία των επικουρικών γιατρών, κάτι που επεξεργάζεται ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δυσκολίες είναι πολλές καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αφού το ελεγκτικό συνέδριο δεν εγκρίνει την καταβολή μισθών εάν έχει ξεπεραστεί το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα για μία θητεία επικουρικών. 

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) τους διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν γιατί τους έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία, ενώ ψάχνει φόρμουλα για να λυθεί το πρόβλημα.

δημόσια νοσοκομείαΠΟΕΔΗΝΒασίλης Κικίλιαςγιατροί