Ελλάδα|09.09.2019 22:17

Εικόνες ντροπής από τα σκουπίδια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Άρης Χατζηγεωργίου

Κάδοι σκουπιδιών δίπλα σε παγκάκια και αρχαιότητες. Πάνω σε πεζοδρόμια, όπου στραγγίζει το περιεχόμενό τους προσελκύοντας και όσους ψάχνουν γωνία για σωματική ανακούφιση. Καλάθια απορριμμάτων που ξεχειλίζουν και μετατρέπονται σε «installation» για τον σύγχρονο καταναλωτισμό και τα απομεινάρια του.

Όλα τα παραπάνω και μια μυρωδιά που κυριαρχεί αλλά δυστυχώς δεν αποτυπώνεται φωτογραφικά, συνθέτουν την αποκαρδιωτική εικόνα που συναντούν χιλιάδες τουρίστες καθώς περπατούν καθημερινά γύρω από την Ακρόπολη. Η κατάσταση με τις υποδομές καθαριότητας στο ιστορικό κέντρο είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και δυστυχώς, όπως λέει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Αβραμίδης, που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπάρχει απόλυτη έλλειψη κάδων και καλαθιών. «Θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ μήνες μέχρι ο δήμος Αθηναίων να παραλάβει νέους κάδους και καλαθάκια», προσθέτει ο κ. Αβραμίδης.

Η οδός Κέκροπος είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία των στενών της Πλάκας, στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάδοι. Με τις χρήσεις γης που υπάρχουν στην περιοχή, οι κάδοι καταλήγουν να τοποθετούνται συνήθως εκεί όπου κανείς δεν διαμαρτύρεται, δηλαδή μπροστά σε σπίτια εγκαταλελειμμένα ή ετοιμόρροπα. Στο συγκεκριμένο σημείο της οδού Κέκροπος, οι κάδοι είναι συχνότατα ξέχειλοι, όπως, για παράδειγμα, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, όπου ένας από αυτούς ήταν τοποθετημένος ανάποδα, με τα ροδάκια του να κοιτούν τον ουρανό!...

Ο ανάποδος κάδος έμεινε σε αυτή τη θέση από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα που αντικαταστάθηκε. Το αποτέλεσμα είναι πλέον το σημείο να έχει και πάλι τρεις κάδους, οι οποίοι βεβαίως ουδόλως επαρκούν, καθώς σε αυτούς εναποτίθενται τα σκουπίδια από δεκάδες σπίτια μόνιμων κατοίκων, από μισθωμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης ακίνητα, αλλά και από τις ταβέρνες της περιοχής. 

Την εικόνα ολοκληρώνει η κατάμαυρη άσφαλτος από τα στραγγίσματα των κάδων -ξαναπαίρνει το γκρίζο της χρώμα μόνο έπειτα από αλλεπάλληλες καταρρακτώδεις βροχές- και οι οσμές από όσους δεν βρίσκουν δημόσιο ουρητήριο για να εκτονώσουν τις ανάγκες τους.

Μαρτύριο με τα σκουπίδια στην Αθήνα

Ένα από τα σημεία που προξενεί ντροπή βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω στην τουριστικότατη οδό Αδριανού. Μπροστά από το ιστορικό κτίριο του 74ου Δημοτικού σχολείου υπάρχει ίσως το μοναδικό στην περιοχή καλάθι απορριμμάτων για περαστικούς. Δεν είναι ένα από τα μικρά που κρέμονται στις κολώνες, παρά ταύτα ξεχειλίζει μονίμως, καθώς οι διερχόμενοι είναι καθημερινά πολλές χιλιάδες.

Όσοι κατηφορίσουν την οδό Αδριανού προς το Μοναστηράκι θα έχουν τη... χαρά να δουν ένα σύμπλεγμα κάδων ακριβώς δίπλα στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Η θέα προς τα ερείπια της Βιβλιοθήκης, προς την Ακρόπολη, τη Ρωμαϊκή και την Αρχαία Αγορά κόβει την ανάσα. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί σε όποιον δει τους κάδους να ξεχειλίζουν ή απλώς μυρίσει τα απομεινάρια του περιεχομένου, ακόμη και αν είναι άδειοι.

Επιστρέφοντας προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από την Τριπόδων, τρεις κάδοι καμαρώνουν στριμωγμένοι πάνω στο στενό πεζοδρόμιο, ακριβώς μπροστά από το σπίτι της... κυρίας Κοκοβίκου. Πρόκειται για το γνωστό σπίτι όπου είχε γυριστεί η ταινία «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα», με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Τη στιγμή που περνούμε οι κάδοι δεν ξεχειλίζουν, αλλά το πεζοδρόμιο έχει εξαφανισθεί και οι πεζοί πρέπει να μοιραστούν τον στενό δρόμο με τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ανηφορίζοντας προς τα Αναφιώτικα, σε άμεση οπτική επαφή με τον βράχο της Ακρόπολης, ο μοναδικός κάδος στον δρόμο που καταλήγει εδώ από την Αρεοπαγίτου είναι στολισμένος με ένα παρατημένο στρώμα, τοποθετημένο όρθιο. Λίγο παρακάτω, κολλητά στην περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, το μοναδικό παγκάκι που είχε τοποθετηθεί για την ανάπαυση των περιπατητών, συνοδεύεται επίσης από τη «σεμνή» παρουσία ενός κάδου απορριμμάτων. Ίσως τοποθετήθηκε εκεί ως αντίβαρο στα κομμάτια από αρχαίες κολόνες που συνεχίζουν να στολίζουν τη γωνία...

Γυρίζοντας προς Σύνταγμα, μέσα από τους πολυσύχναστους πεζόδρομους, μια τελευταία στάση, πίσω από το ιερό του Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Κοττάκη). Το κτίσμα συμπληρώνει μια χιλιετία ύπαρξης και δύο κάδοι απορριμμάτων που τα βράδια είναι πάντοτε ξεχειλισμένοι,αναλαμβάνουν να αναδείξουν την ιστορικότητά του...

Όσο για την πρόσφατη ιστορία των πεπραγμένων του δήμου Αθηναίων, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μεγάλη προμήθεια κάδων και καλαθιών απορριμμάτων έγινε το 2009. Στο διάστημα που μεσολάβησε, καταγράφονται μεγάλες απώλειες από φυσιολογικές φθορές και βανδαλισμούς στη διάρκεια επεισοδίων. Ο δήμος προμηθεύθηκε μόνο 4.000 κάδους που κάλυψαν μέρος των ελλείψεων και κανένα καλαθάκι. Άλλη προμήθεια ξεκίνησε πρόσφατα και είναι αυτή που αναμένεται να αποδώσει καρπούς σε οκτώ μήνες, εάν όλα πάνε καλά. Τον περασμένο Μάιο παρελήφθησαν οχήματα πλύσης των κάδων, αλλά είναι τόσα που, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούν να τους πλένουν μια φορά το δίμηνο.

σκουπίδιαιστορικό κέντροδήμος Αθηναίωντουρίστες