Κτηματολόγιο: Στα μαχαίρια δικηγόροι - τοπογράφοι μηχανικοί για τις δηλώσεις
Μαρία ΛιλιοπούλουΣε... μήλον της Έριδος, για το οποίο συγκρούονται δικηγόροι και τοπογράφοι μηχανικοί, έχουν μετατραπεί οι δηλώσεις για το Κτηματολόγιο όσο προχωρεί η διαδικασία και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων -τουλάχτιστον στις περιοχές που οι προθεσμίες πλησιάζουν στη λήξη τους -σπεύδουν να δηλώσουν την περιουσία τους.
Ωστόσο, οι ρυθμοί προσέλευσης των πολιτών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα ικανοποιητικοί, καθώς μόνο στις περιοχές που λήγουν και οι παρατάσεις που έχουν δοθεί, το ποσοστό των δηλωμένων προϋπολογισμένων δικαιωμάτων ξεπερνά το 40%.
Εκτός των τοπογράφων μηχανικών, δικηγόροι αλλά και λογιστές φαίνεται ότι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία για αρκετούς δικαιούχους, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ επαγγελματιών και συνηθέστερα μεταξύ δικηγορικών συλλόγων και συλλόγων μηχανικών ή ακόμα και τοπικών παραρτημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Την ώρα που το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από διαφημιστικά για υποβολή δηλώσεων με κόστος που ξεκινά από 26 ευρώ, κυρίως από τεχνικά γραφεία, μαίνεται η κόντρα για την... πίτα του Κτηματολογιου.
Ετσι, μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, σειρά είχε αυτός της Μυτιλήνης, ο οποίος, όπως αναφέρει σε παρέμβασή του, «κατόπιν προφορικών καταγγελιών Δικηγόρων - Μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, πολιτών, αλλά και του φορέα υλοποίησης Κτηματογράφησης στον Νομό Λέσβου, ενημερωθήκαμε ότι προβαίνουν σε δηλώσεις κτηματολογίου συγκεκριμένοι λογιστές και μηχανικοί».
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος, κάτι το οποίο τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα και προειδοποιεί με τη λήψη αυστηρών μέτρων: «Επειδή ήδη έχουν εντοπιστεί γραφεία που, αντιποιούμενα την άσκηση του Δικηγορικού Λειτουργήματος, αναλαμβάνουν την επιμέλεια υποθέσεων των πολιτών ενόψει της υποβολής δηλώσεων Κτηματολογίου, για την οποία αποκλειστικό δικαίωμα ανάληψης έχει ο Δικηγόρος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης δεσμεύεται να ζητήσει, με αίτηση στο Ειρηνοδικείο κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τη σφράγιση του γραφείου ή του καταστήματος, όπου ασκούνται οι παράνομες ενέργειες ή και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, καθώς και την απαγόρευση της διαφήμισης ή της χρήσης (έντυπης, ηλεκτρονικής) κάθε διακριτικού γνωρίσματος που προσιδιάζει στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτό γίνεται «για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή παραπλάνησής τους, αλλά και υποβολής ανακριβών δηλώσεων από αναρμόδιους διεκπεραιωτές» ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ταλαιπωρίας ενώπιον δικαστηρίου, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στις δηλώσεις. Ο Σύλλογος καλεί, μάλιστα, τους πολίτες να απευθυνθούν στους Δικηγόρους – Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ως αποκλειστικά αρμόδιους για την παροχή νομικών υπηρεσιών, όπως εν προκειμένω είναι η υποβολή των δηλώσεων Κτηματολογίου.
Τι απαντούν οι τοπογράφοι μηχανικοί
Αμεση ήταν η απάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι συντάκτες της είτε δεν γνωρίζουν τι εστί κτηματολόγιο και κτηματογράφηση είτε επιθυμούν να περάσουν εσφαλμένη άποψη στην κοινή γνώμη» υπογραμμίζοντας ότι η Κτηματογράφηση είναι Τοπογραφική Μελέτη, στην οποία υποστηρικτικά συμμετέχουν και οι δικηγόροι: «Η υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο δεν συνιστά παροχή νομικών υπηρεσιών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτή να απαιτείται. Συνήθως, αρκεί η ολοκληρωμένη συμβουλή ενός Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, που με τις γνώσεις του μπορεί υπεύθυνα σε κάποιες περιπτώσεις να καθοδηγήσει για την παροχή νομικών υπηρεσιών είτε μέσω δικηγόρου είτε μέσω συμβολαιογράφου».
Γι΄αυτόν τον λόγο ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι επιφυλάσσεται ρητά παντός νομίμου δικαιώματός του για την υπεράσπιση, με κάθε νόμιμο μέσο, τόσο ενώπιον των αρμοδίων δικαιοδοτικών οργάνων της πολιτείας όσο και ενώπιον της κοινωνίας, των μελών του που θα καταμηνυθούν άδικα ή θα διωχθούν αστικά με αφορμή το εν λόγω ζήτημα.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει, επίσης, ορισμένα στατιστικά, βάσει των οποίων ο κλάδος των αγρονόμων τοπογράφων είναι πιο συναφής με τη σύνταξη κτηματολογίου:
- Η συντριπτική πλειονότητα των μελετητών κατηγορίας 16 (Μελέτες Τοπογραφίας: Κτηματογραφικές μελέτες) είναι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί σε ποσοστό 80%. Οι υπόλοιποι είναι Πολιτικοί Μηχανικοί, οι οποίοι, αν και δεν έχουν διδαχθεί κτηματολόγιο (μόνο 1-2 μαθήματα γεωδαισίας), έχουν τυπικά το δικαίωμα αυτό, μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης ακυρώσεως του ΠΔ 99/2018.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των μελετητών Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών είναι μελετητές κατηγορίας 16, σε ποσοστό 95%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των Πολιτικών Μηχανικών είναι το 17% ή το 1,7% του συνόλου των Πολιτικών Μηχανικών. Αντίστοιχο ποσοστό δικηγόρων, δηλαδή κάτω από 2%, εκτιμάται ότι ασχολείται με κάποιο τρόπο με τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ διδάσκονται Εμπράγματο Δίκαιο και όχι Κτηματολόγιο.
Οπως επισημαίνουν οι αγρονόμοι τοπογράφοι, σύμφωνα με τον νόμο 2308/1995 είναι ξεκάθαρο ότι «η υποβολή δήλωσης κτηματολογίου δεν προκύπτει ότι αποτελεί παροχή νομικής υπηρεσίας και επομένως δεν έχει ο δικηγόρος αποκλειστικό δικαίωμα ανάληψής της, όπως αναφέρεται στην εν λόγω παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης». Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι «μόνο σε ειδικές περιπτώσεις σύνθετου εμπράγματου δικαίου, καλό είναι ο πολίτης να απευθύνεται και σε δικηγόρο».
Αναφορικά με τον νομικό έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, σημειώνουν ότι αυτός μπορεί να διενεργηθεί μόνο από δικηγόρο. Προσθέτουν, πάντως, ότι έρευνα των υποθηκοφυλακείων διενεργείται και για άλλους λόγους και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των δικηγόρων.
Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι για να υποβληθεί η δήλωση κτηματολογίου δεν απαιτείται έρευνα στο υποθηκοφυλακείο. Η λήψη του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο δεν απαιτεί παράσταση ή διαμεσολάβηση δικηγόρου, ενώ για την υποβολή δήλωσης κτηματολογίου είναι αρκετό το απλό αντίγραφο του τελευταίου τίτλου ιδιοκτησίας.
Μικρή η προσέλευση για υποβολή δηλώσεων
Την ίδια στιγμή, χλιαρή παραμένει η προσέλευση του κοινού για την υποβολή δηλώσεων, αν και έχουν περάσει περίπου δέκα μήνες από την έναρξη της τρέχουσας φάσης κτηματογράφησης.
Υπενθυμίζεται ότι - βάσει των παρατάσεων που έχουν δοθεί - οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης για την υποβολή δηλώσεων:
Εως τις 12 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Μαγνησίας-Σποράδων.
Εως τις 16 Σεπτεμβρίου στις περιοχές Κορινθίας (Λουτράκι-Κόρινθος), Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.
Εως τις 18 Σεπτεμβρίου για την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο.
Εως τις 27 Σεπτεμβρίου στον νομό Μεσσηνίας.
Εως τις 30 Σεπτεμβρίου στους νομούς Λακωνίας, Ηρακλείου 1, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας και Φωκίδας.
Εως την 1η Οκτωβρίου για τη Λήμνο και τη Λέσβο.
Εως τις 4 Οκτωβρίου για την περιοχή Δυτικής Αττικής και Νήσων.
Εως τις 7 Οκτωβρίου στον νομό Λασιθίου.
Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, καθώς επίσης και του υπόλοιπου νομού Ηρακλείου δεν έχουν ανατεθεί ακόμα οι μελέτες κτηματογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι η συλλογή δηλώσεων μετατίθεται πλέον για το 2020.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων