Χρυσή Αυγή: Κενά μνήμης από τους μάρτυρες για την επίθεση στο Πέραμα
Σοφία ΣπίγγουΜε τις απολογίες δυο ακόμη κατηγορουμένων συνεχίστηκε ο κύκλος των εξηγήσεων για την επίθεση χρυσαυγιτών κατά των αφισσοκολητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013. Πλέον από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απολογία του πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζή, για την υπόθεση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι απολογίες όσων κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με τους πρώην βουλευτές του κόμματος να αναμένεται να απολογηθούν τελευταίοι.
Κατευναστικό ρόλο επεφύλαξε στον εαυτό του ο Χρ. Χαρζηδάκης, ο οποίος φέρεται ως μέλος του τάγματος εφόδου στην συγκεκριμένη επίθεση. Ο εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη υποστήριξε ότι υπήρχε «εργατική αλληλεγγύη» μεταξύ εκείνου και του θύματος Σωτ. Πουλικόγιαννη, εξιστορώντας σειρά περαστικών που έδειχνε την καλή σχέση των δυο πλευρών. «Αν είναι οι σχέσεις σας τόσο καλές, δεν μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία σας στο σημείο. Εσείς μιλάτε για τον Πουλικόγιαννη και τους υπόλοιπους με τα καλύτερα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνηγορούν με το ότι ήσασταν στο δρόμο. Λέτε «φιλος», λέτε «αγαστή συνεργασία»...» σχολίασε η Προέδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη.
Περιγράφοντας το περιστατικό ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι βγήκε μπροστά για να μην δημιουργηθούν επεισόδια. «Αυτή την πρωτοβουλία πήρα και αυτή με έμπλεξε. Αν είχα φύγει, θα είχα γλιτώσει. Όταν συναντηθήκαμε με τους αφισοκολλητές το ΠΑΜΕ, υπήρχε μία ενοχληση, ήταν και το νέο σωματείο στη Ζώνη που επρόκειτο να γίνει. Ζήτησα στον Πουλικόγιαννη για να μιλήσουμε, να τελειώσει η ένταση. Εκείνοι μας είδαν, έβαλαν κράνη και βγήκαν μπροστά. Πέντε λεπτά μιλήσαμε, μου ειπε: «στο είπα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και είσαι καλό παιδί». Πώς ξεκίνησε δεν ξέρω. Επέτρες. Μπορεί να υπήρχαν και άλλα αντικείμενα αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ δεν κρατούσα τίποτα. Δεν κρατούσαμε σημαίες, αλλά μπορεί κι να υπήρχαν... αν ήρθαν άτομα μετά, συμπληρωματικά, δεν μπορώ να ξέρω», είπε ο κατηγορουμενος υπογραμμίζοντας ότι στο επεισόδιο συμμετείχε μόνο ο Αν. Πανταζής.
«Δεν θυμάμαι να πήρα το Λαγό»
Κενό μνήμης είχε ο κατηγορούμενος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τότε βουλευτή Ιωάννη Λαγό. «Μιλήσαμε για να δει αν είμαι καλά, γιατί είχα χτυπήσει. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν για δουλειές στα γραφεία. Με ρώτησε αν πρέπει να παω στο νοσοκομείο να προσέξω μην είναι εκεί οι άλλοι και συνεχιστεί ο τσακωμός, αλλά εγώ δεν ήθελα να πάω. Δεν ξέρω αν με πήρε εκείνος τηλεφωνο ή εγώ, ούτε πως έμαθε ότι χτύπησα».
Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί απολογήθηκε ο κατηγορούμενος Ιω. Καστρινός, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε στη συμπλοκή και πως ήταν περαστικός από το σημείο, για αυτό και τον αναγνώρισαν οι πολιτικοί ενάγοντες.
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»