Ελλάδα|13.09.2019 07:35

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Κίνητρα για τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης

Μαρία Λιλιοπούλου

Κίνητρα στους δήμους, οι οποίοι θα υποδείξουν περιοχές, που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πολεοδομικό εργαλείο της μεταφοράς του εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι οι ΖΥΣ σε ορισμένους κρίσιμους δήμους να έχουν καθοριστεί σε διάστημα μηνών από τώρα.

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο - χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες - οι διατάξεις για την Ψηφιακή Τράπεζα Γης και τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησής να κατατεθούν στη Βουλή εντασσόμενες στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεδομένου ότι ακόμα αντιμετωπίζουν νομικά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης τόσο για την επιβίωση των διατηρητέων κτιρίων όσο και για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ αύριο ή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία και θα αφορά τις περιοχές που θα πολεοδομηθούν. Το διάστημα αυτό, όπως είχε γράψει το «Έθνος της Κυριακής», καταρτίζεται και νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρήσεων γης, καθώς σήμερα μόνο το 20% των 1.063 δημοτικών ενοτήτων της χώρας (καποδιστριακοί ΟΤΑ) έχουν θεσμοθετημένα σχέδια πόλης. Στόχος είναι σε βάθος τετραετίας ποσοστό από 55% έως 70% της χώρας να έχει χρήσεις γης με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

Οι υπόλοιπες προτεραιότητες

Επίσης στις προτεραιότητες του υπουργείου για το προσεχές διάστημα συγκαταλέγονται οι τομείς:

  • Κυκλική οικονομία: Έμφαση θα δοθεί στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης ώστε η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος στην Ε.Ε. Στην κατεύθυνση αυτή θα οριστεί ειδικός συντονιστής από το υπουργείο, ο οποίος θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα είναι σε επαφή τόσο με τη βιομηχανία όσο και με την κοινωνία των πολιτών.
  • Κλιματική αλλαγή: Προτεραιότητα είναι η δέσμευση της χώρας στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ αρχής γενομένης ως το τέλος του εξαμήνου με το Αμύνταιο Ι και ΙΙ και τη Μεγαλόπολη 3. Για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής άτυπος «πρεσβευτής» αναλαμβάνει ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος θα αποτελεί και τον βασικό σύμβουλο του υπουργείου.
  • Βιοποικιλότητα και φορείς προστατευόμενων περιοχών: Στόχος του υπουργείου είναι η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των 36 Προστατευόμενων Περιοχών να περάσει σταδιακά στις Περιφέρειες, Η αρχή θα γίνει με το πάρκο Τρίτση, η αρμοδιότητα του οποίου ήδη ανακοινώθηκε ότι μεταφέρεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει με όλους τους φορείς, η ευθύνη των οποίων θα περάσει στις Περιφέρειες. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Δασική πολιτική και δασικοί χάρτες: Την περίοδο αυτή καταρτίζεται η πολιτική του υπουργείου στο θέμα των δασών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του συνεδρίου Δασολόγων.
  • Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις: Σε συνέχεια της απλούστευσης των διαδικασιών που περιγράφονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα για την πιστοποίηση των περιβαλλοντικών αξιολογητών. Διαδικασία απλοποίησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και άλλες διατάξεις επιτάχυνσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα παρουσιαστεί εντός του φθινοπώρου. Σ΄αυτό θα συμπεριληφθούν και οι ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης.

Επίσης το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν «νέα Μάτια» και «νέες Μάνδρες» με δέσμη προληπτικών μέτρων σε περιοχές, όπως η Κινέττα, η Χαλκιδική, κλπ. που κινδυνεύουν από πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

υπουργείο Περιβάλλοντοςσυντελεστής δόμησηςεπένδυση Ελληνικό