Ελλάδα|18.09.2019 12:30

Προστασία 90% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προσφέρει νέο εμβόλιο

Μαρία Ριτζαλέου

Προστασία ως και 90% προσφέρει πλέον το νέο, εννιαδύναμο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πρέπει να γίνεται από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-45 χρόνων. «Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως το νέο εμβόλιο, που πλέον δεν είναι τετραδύναμο, αλλά εννιαδύναμο, προσφέρει πολύ μεγάλη προστασία, τόσο στα κορίτσια, όσο όμως και στα αγόρια, αφού προστατεύει από 9 διαφορετικούς τύπους του καρκινογόνου ιού», λέει στο ethnos.gr, ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Θόδωρος Αγοραστός.

Απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα και σε μια σειρά άλλα, εξίσου σημαντικά ερωτήματα, θα δώσει το διήμερο συνέδριο «Παιδιατρικές Ημέρες 2019», που θα γίνει στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή και το Σάββατο με θέμα «Λοιμώξεις». Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Γ’ Παιδιατρική́ Κλινική́ του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και την Παιδιατρική́ Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και δεκάδες ομιλητές θα αναφερθούν στις σημαντικές ιογενείς λοιμώξεις του 2019, την μη ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και στο καίριο θέμα του εμβολιασμού και των εμβολίων.

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, τα τελευταία 3 χρόνια η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αρνητικές -«παγανιστικές» για τον κ. Αγοραστό- αντιλήψεις για τα προβλήματα που προκαλούν τα εμβόλια, υποχωρούν. «Υπάρχει μια αργή, αλλά σταθερή πρόοδος στο θέμα του εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους. Σταδιακά θα φτάσουμε στο επιθυμητό ποσοστό», αναφέρει ο κ. Αγοραστός. 

Προτείνει μάλιστα να γίνεται όσο πιο νωρίς, δηλαδή στην ηλικία 10-12 χρόνων -η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτείνει στα 11 χρόνια- γιατί έτσι τα επίπεδα των αντισωμάτων που αναπτύσσονται είναι υψηλότερα και επιπλέον όταν το κορίτσι ή το αγόρι ξεκινήσει την σεξουαλική ζωή, θα είναι καλύτερα προστατευόμενο. «Δύο είναι οι μεγαλύτερες πρόοδοι στον τομέα της ιατρικής τον τελευταίο αιώνα. Το καθαρό νερό και τα εμβόλια. Αυτά τα δύο έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές και έχουν θωρακίσει τους ανθρώπους από πολλές ασθένειες», καταλήγει ο κ. Αγοραστός. 

Ο ίδιος και οι συνάδερφοί του συνιστούν επίσης την διενέργεια ανά 5ετία-10ετία του λεγόμενου HPV DNA test, που θα αντικαταστήσει το γνωστό τεστ Παπανικολάου στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών. Μαζί με το εμβόλιο μπορούν πλέον να οδηγήσουν σε εξάλειψη της νόσου σε σχετικά προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, λ.χ. για τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου στα επόμενα 20-40 χρόνια.

Έφυγε το καλοκαίρι μαζί του οι σταφυλόκοκκοι και οι δερματίτιδες και μπαίνει δυναμικά το φθινόπωρο με τις αλλεργίες, τα κρυολογήματα και τις γαστρεντερίτιδες. Άνοιξαν τα σχολεία και οι γονείς κατακλύζουν με ερωτήσεις τους παιδίατρους για το πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά και ταυτόχρονα «τρέμουν» την γρίπη, από την οποία προσβάλλεται το 10-30% του πληθυσμού της Ευρώπης και ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες και περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.

Το θέμα της γρίπης θα συζητηθεί εκτενώς στο συνέδριο, ενώ εκτός από τις ομιλίες των γιατρών, θα υπάρξουν και συζητήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους, που θα μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους. Συστάσεις για να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από την εποχική γρίπη, «όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή άτομα άνω των 65 χρόνων, νέοι και παιδιά με υποκείμενα προβλήματα και άλλες ειδικές κατηγορίες», κάνει μέσω του ethnos.gr, ο διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ και καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Εμμανουήλ Ροηλίδης. 

Αν και είναι νωρίς ακόμη -η εποχική γρίπη εμφανίζεται γύρω στα Χριστούγεννα και μέχρι τον Μάρτιο-, οι γιατροί προτείνουν να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να υπάρξει ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, όπως και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο, ωστόσο όλοι μπορούν να εκδηλώσουν επικίνδυνες για την ζωή τους, επιπλοκές.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Α.Π.Θ., Εμμανουήλ Ροηλίδης
εμβόλιαλοιμώξειςΙατρικό Συνέδριο