Ελλάδα | 27.09.2019 15:38

Επιστρέφουν στην Ελλάδα γιατροί που είχαν φύγει στο εξωτερικό

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τάση επιστροφής στην Ελλάδα γιατρών που είχαν φύγει στο εξωτερικό από τα πρώτα χρόνια της κρίσης για αναζήτηση καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, και κυρίως από τον περασμένο Μάρτιο και έπειτα.

Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει και εργαστεί κυρίως στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία και λιγότερο στη Σουηδία και άλλες βόρειες χώρες, αρχίζουν και παίρνουν πλέον τον δρόμο της επιστροφής, δημιουργώντας αισιοδοξία για ενίσχυση του συστήματος Υγείας. «Παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και κυρίως από τον Μάρτιο και έπειτα μία τάση επιστροφής στην Ελλάδα των γιατρών που μετανάστευσαν για εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες. Η επιστροφή αφορά γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με εξαίρεση τους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς. Αυτές οι ειδικότητες αποτελούν κατ’ εξοχήν τους οικογενειακούς γιατρούς και δεν γυρίζουν, διότι τα χρήματα που θα παίρνουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, θα είναι λιγότερα από ό,τι στο εξωτερικό», σημειώνει στο ethnos.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος.

«Πράγματι υπάρχει μία μικρή τάση επιστροφής στην Ελλάδα γιατρών που είχαν φύγει για εργασία στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί ένα ευοίωνο μήνυμα, ωστόσο, πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, ώστε να αυξηθεί αυτή η τάση. Πρέπει να ανοίξουν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία και γενικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες ο ιδιωτικός τομέας», σημειώνει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.

Σταμάτησε η μαζική έξοδος

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο, από τις αρχές του 2019 έχει μειωθεί σημαντικά η τάση φυγής γιατρών προς το εξωτερικό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα είχε για παράδειγμα πέντε διαγραφές και μόλις δύο εγγραφές, ενώ τώρα η εικόνα έχει αντιστραφεί.

Η τάση φυγής των γιατρών προς το εξωτερικό πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις τα πρώτα 6-7 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από τότε άρχισε σταδιακά να μειώνεται, για να σημειώσει πολύ μεγάλη μείωση από τις αρχές του 2019. Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που φεύγουν πλέον για το εξωτερικό, κατευθύνεται προς τις αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ), όπου οι προσφερόμενοι μισθοί είναι αρκετά υψηλοί. 

Γιατί επιστρέφουν

Υπάρχουν διάφορες αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο, που αρκετοί γιατροί παίρνουν πλέον το δρόμο της επιστροφής. Ειδικότερα, αρκετοί επιστρέφουν για οικογενειακούς λόγους και κυρίως επειδή τα μέλη των οικογενειών τους δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα ψυχρά κλίματα των βορειοευρωπαϊκών χωρών. 

«Άλλοι, κυρίως όσοι πήγαν στη Μεγάλη Βρετανία, βλέπουν ότι, αν και παίρνουν αρκετά χρήματα από την εργασία τους, είναι τόσο υψηλό το κόστος ζωής, με αποτέλεσμα να ζορίζονται οικονομικά. Μπορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένας γιατρός να παίρνει 4.000 ή 5.000 λίρες το μήνα, ωστόσο, όταν χρειάζεται 2.500 λίρες για να νοικιάσει μία… τρύπα, είναι δεδομένο ότι δε θα βγει οικονομικά. Έτσι, προτιμάει να γυρίσει στην Ελλάδα», αναφέρει ο Α΄ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, ο σημαντικότερος λόγος επιστροφής είναι το ότι οι γιατροί βλέπουν ότι αρχίζουν να ανοίγουν προοπτικές και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στο ιατρικό επάγγελμα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας στον ΕΟΠΥΥ. 
 

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνώνγιατροίεξωτερικό