Ελλάδα | 23.11.2018 22:09

Κώστας Γκιάστας: O άνθρωπος που αποκάλυψε το θέμα της καθαρίστριας μιλάει στο ethnos.gr

Βάσω Ασμανίδου

Ήταν 5η Νοεμβρίου 2018. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελευθερία, Κώστας Γκιάστας, βρέθηκε για ακόμη μία φορά στα δικαστήρια για να κάνει τη δουλειά του. Εκείνη την ημέρα, όπως περιγράφει ο ίδιος στο ethnos.gr, ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της καθαρίστριας που βρέθηκε στη φυλακή επειδή έκανε το λάθος να παρουσιάσει πλαστό ένα απολυτήριο Δημοτικού μόνο και μόνο για να μπορέσει να εργαστεί, προκειμένου να ταΐσει την οικογένειά της. 

Με ένα μπλοκάκι και την πένα του κάλυψε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας, την οποία είχε παρακολουθεί από τον πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2016. «Δεν έκανα κάτι ξεχωριστό. Έκανα ό,τι κάνουν όλοι οι συνάδελφοι που κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους», λέει στο ethnos.gr ο Κώστας Γκιάστας, επισημαίνοντας: «Το σημαντικό είναι να ξέρουμε όλοι ότι μια μικρή είδηση έχει ισχύ απ' όπου κι αν ξεκινάει, αν συνδυαστεί με τη δύναμη του Διαδικτύου. Αυτή η είδηση έτσι γιγαντώνεται και έχει πραγματική ισχύ. Αρκεί να είναι εμπεριστατωμένη και να αξιοποιηθεί σωστά από τους συνάδελφους που θα την ανακυκλώσουν». 

Και μπορεί αυτή η είδηση να μην ξεπερνούσε τις 200-250 λέξεις, να μην ήταν καν πρωτοσέλιδο, να ήταν δίπλα σε θέματα που δεν θα επιλέγονταν ποτέ για την πρώτη σελίδα, αλλά τελικά ήταν τόσο σημαντική που μέσα σε λίγες ώρες έγινε... viral. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η είδηση της φυλάκισης της καθαρίστριας έγινε γνωστή στο πανελλήνιο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Παρενέβησαν πολιτικά κόμματα, δικαστές μέχρι και ο Άρειος Πάγος εξετάζει τον φάκελο της 53χρονης, η οποία, όπως δήλωσε, έκανε τα πάντα για να μεγαλώσουν τα παιδιά της. 

Ο δημοσιογράφος, Κώστας Γκιάστας, με ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε χαρακτηριστικά:  «Το μεσημέρι της 5ης Νοεμβρίου 2018 ο δημοσιογράφος δεν έφαγε στο σπίτι του. Περίμενε μια απόφαση δικαστηρίου. Κράτησε σημειώσεις, άκουσε απολογίες, σημείωσε τις αγορεύσεις, συγκράτησε την ποινή. Έφυγε, γύρισε στην εφημερίδα και έγραψε.

Τίποτα το ιδιαίτερο. Τίποτα το ξεχωριστό. Πέταξε ένα μικρό πετραδάκι στον ωκεανό της ενημέρωσης και το βράδυ πήγε για ύπνο. Μικρός κυματισμός. Δίχως αυταπάτες…  Από το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2018, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά καθημερινά. Δικηγόροι, πολίτες, συνάδελφοι δημοσιογράφοι απ' όλη την Ελλάδα. Το πετραδάκι σήκωσε πιο δυνατό κυματισμό. Όσο περνούσαν οι ημέρες, το κύμα ψήλωνε. Το τηλέφωνο συνέχιζε να χτυπάει ασταμάτητα. 
Και ξαφνικά “τσουνάμι”. 

Από χθες παρεμβαίνει ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ζητάνε την απόφαση. Τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων στην Ελλάδα αναφέρονται στην υπόθεση της καταδίκης. 

Πολίτες διαμαρτύρονται έξω από τη Βουλή. Ομάδα ΜΜΕ ζητάνε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, τοποθετήσεις πρώην υπουργών και σχόλια αρχηγών κομμάτων.  Ένα μικρό, τόσο δα, ρεπορτάζ λοιπόν βρέθηκε στη “ράχη” του διαδικτύου και ταξίδεψε. Έγινε πολιορκητικός κριός στα χέρια πολιτών που ήθελαν να αντιδράσουν (κάποιοι το εκμεταλλεύονται παίζοντας και πολιτικά παιχνιδάκια).

Βλέπεις και τα δύο δικαστήρια της καθαρίστριας. Παρακολουθείς τις αντιδράσεις πολιτών και ΜΜΕ. Τώρα παρατηρείς και τις αντιδράσεις δικαστικών. Ωραίο πράμα η πλήρης εικόνα. 

Σε λίγες ημέρες θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής της μέχρι να το δει ο Άρειος Πάγος. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης... Και μετά; Πάλι με το δημοσιογραφικό μπλοκάκι. Για μια μικρή είδηση. Για να το έχει η εφημερίδα Εφημερίδα Ελευθερία. Για ένα τόσο δα ρεπορτάζ. 

Χιλιάδες συνάδελφοι κάνουν το ίδιο πράμα. Μα υπάρχουν πολλαπλάσιοι που δεν σέβονται το μεροκάματό τους. Τους “κλέβουν” τα μεσημέρια, τις αγωνίες, τα τηλέφωνα, το άγχος. Έτσι, γιατί θέλουν. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Μα δεν πρόκειται και οι χιλιάδες δημοσιογράφοι να πάψουν να κάνουν τη δουλειά τους. 
*Και είχε γιουβαρλάκια η Αμαλία ρε σεις εκείνο το μεσημέρι… Αλλά χαλάλι».

καθαρίστρια