Ελλάδα | 17.10.2019 14:03

Πρώην βουλευτής για τη Χρυσή Αυγή: «Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, δεν είχε δομή»

Σοφία Σπίγγου

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα για τι πράγμα κατηγορούμαι» είπε κατά την έναρξη της απολογίας ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή το 2017 «για προσωπικούς λόγους», αλλά και επειδή θεωρούσε ότι «η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο».

Σχολιάζοντας τον συγκατηγορούμενό του και ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή», αφού, όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, «με τις δράσεις του, το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές βοήθησε υποβαθμισμένες περιοχές, ήταν ένας βουλευτής που ενδιαφερόταν για τον κόσμο».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έμαθε όταν βρισκόταν στην Καλαμάτα. Eπικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες, αλλά του απάντησαν πως δεν ήξεραν τι είχε συμβεί. Ο πρώην βουλευτής αναφέρθηκε και στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας: «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα. Εμείς, όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή».

Όταν ερωτήθηκε από την πρόεδρο για την αναφορά του σε τάγματα εφόδου, εκείνος ανάφερε ότι εννοούσε «περιφρούρηση».

«Είμαι κατηγορούμενος επειδή ήμουν βουλευτής της ΧΑ»

Τη σκυτάλη των απολογιών πήρε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος».

Και ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν ήξερε τον Παύλο Φύσσα, αλλά και πως αντίκρισε τον Γιώργο Ρουπακιά για πρώτη φορά μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν ξεκίνησε η δίκη το 2015.

Αναφερόμενος στο πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, τον περίγραψε ως «άνθρωπο με διαταραχές». Μάλιστα, προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο ότι δεν τον απείλησε, αλλά θέλησε να τον βοηθήσει σαν φίλος. «Ανησυχούσα και του πρότεινα να απέχει για ένα διάστημα, γιατί πίστευε ότι όλοι και όλα ήταν εναντίον του. Ήταν φίλος μου και δεν τον απείλησα. Του έδωσα μερικές συμβουλές. Μπορεί να επικαλεστεί ό,τι θέλει» ανάφερε στους δικαστές.

Στις ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με το συγκρότημά του «Πογκρόμ» και το τραγούδι με τίτλο «Μίλα ελληνικά ή ψόφα», απάντησε ότι πρόκειται για διασκευή ενός αγγλόφωνου τραγουδιού, καταλήγοντας ότι: «Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τραγούδια. Αν τραγουδάω και αν διασκεδάζω, είναι δικό μου θέμα και δεν παρέβην τον νόμο».

Δημήτρης Κουκούτσηςδίκη Χρυσής Αυγής