Ελλάδα|24.10.2019 16:58

«Όχι» από τον τεχνικό κλάδο στην εξομοίωση των πτυχίων - Έρχεται προσφυγή στο ΣτΕ

Μαρία Λιλιοπούλου

Με κινητοποιήσεις αλλά και προσφυγή έως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατάπτωση της νομοθετικής ρύθμισης που εξομειώνει τους τίτλους σπουδών των Κολεγίων με τα διπλώματα των μηχανικών απαντά ο τεχνικός κόσμος της χώρας τονίζοντας ότι η ρύθμιση «εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας».

Σε ανακοίνωση μετά από την παντεχνική συνάντηση που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός και η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Αντωνία Μοροπούλου γίνεται λόγος για «πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της παιδείας», ενώ επισημαίνεται ότι: «Η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία».

Στην παντεχνική συνάντηση συμμετείχαν εκτός του ΤΕΕ, πρυτάνεις και κοσμήτορες των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αλλά και εκπρόσωποι όλων των ενώσεων και συλλόγων του τεχνικού κλάδου.

Συγκεκριμένα οι φορείς της παιδείας και του επαγγέλματος των μηχανικών συμφώνησαν:

  • Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις υπό την αιγίδα του παντεχνικού συντονισμού.
  • Να στηρίξουν έμπρακτα όλες τις σχετικές κινητοποιήσεις.
  • Να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομικές διερευνήσεις και ενέργειες για την κατάπτωση της σχετικής νομοθετικής τροπολογίας έως και την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
  • Να ζητήσουν από όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τις θέσεις του ΤΕΕ και των λοιπών φορέων.

Στη σχετικη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής  Νομοθεσίας  (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολεγίων, «χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Οι φορείς της Παιδείας και του επαγγέλματος των Μηχανικών «αντιτάσσονται στην απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και δεν αποδέχονται  την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η ανάληψη της τεχνικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο νοείται μόνο από διπλωματούχους μηχανικούς και προειδοποιούν ότι θα ασκήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό τους ρόλο, «ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και  Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης, να καταργηθεί στην πράξη».

κολέγιαΤΕΕΑΕΙπτυχία