Ελλάδα | 30.10.2019 13:17

Προσλαμβάνουν δακτυλογράφους από διαγωνισμό του… ’98

Τίμος Φακαλής

Τις παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στον κλάδο των διοικητικών δικαστηρίων, υπογράμμισε ο επίτροπος στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Γιάννης Συμεωνίδης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην εκδήλωση του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας (29.10).

Ενδεικτικά, όπως είπε, το πληροφοριακό σύστημα στήθηκε χωρίς προσωπικό πληροφορικής στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και χωρίς προηγουμένως να έχει απλοποιηθεί το δικονομικό σύστημα, το οποίο είχε διογκωθεί, μεταξύ άλλων, από άποψη διαδικασιών και κατηγοριών υποθέσεων.

Εν έτει 2016, όταν πλέον οι αποφάσεις συντάσσονται ηλεκτρονικά από τους δικαστές, προσλαμβάνονται, όπως είπε,  δακτυλογράφοι από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 1998 «και τους αναγνωρίζουμε και πλασματικά χρόνια». Παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν τραγικές καθυστερήσεις στις κοινοποιήσεις, τα αιτήματα μετάταξης των επιμελητών γίνονται όλα δεκτά «και ο κατάλογος δεν έχει τέλος». 

«Αυτές είναι πρακτικές που προωθούνται από διάφορους παράγοντες εντός και εκτός των τοιχών. Με στόχο την ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων που καλά κρατούν και αντιστέκονται και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη λειτουργία της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Συμεωνίδης. 

Αναφερόμενος στο interna corporis του δικαστικού συστήματος, τόνισε ότι αυτό συνδέεται με μια αρνητική και εσωστρεφή τάση που επιδεικνύει ο δικαστής και δεν εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες προσδοκίες των πολιτών. 

Η στάση αυτή προέρχεται, όπως εξήγησε, από μια παραδοσιακή πρόσληψη της αρχής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μια στεγανότητα η οποία τείνει να απομονώνει ως πρόταγμα και να προβάλλεται με τρόπο μαξιμαλιστικό αντιτιθέμενη σε κάθε μορφή ελέγχου, αποδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση.  

Όπως είπε, αυτή εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, όπως με την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας των δικαστηρίων με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, με σημαντικές αδυναμίες στον θεσμό αξιολόγησης των δικαστών η οποία δεν είναι ενδελεχής, διενεργείται με βάση τις αποφάσεις που επιλέγουν οι ίδιοι και δεν ακολοθουθεί σταθερούς κανόνες και κριτήρια και μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες. 

Τι πρότεινε ο κ. Συμεωνίδης

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω προκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία μιας οργανωμένης και σταθερής ολιγομελούς επιτελικής μονάδας, εν όψει και του ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε θεσμοθετήσει το θεσμό του συμβουλίου της Δικαιοσύνης ως οργάνου σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών για τη δικαιοσύνη.

Η μονάδα αυτή, έχοντας σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας, θα μπορεί να χαράξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανά κλάδο δικαιοδοσίας και έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα 

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης 

Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, το οποίο αναμένεται να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια, επιταχύνοντας την απονομή της δικαιοσύνης. 

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να προσθέσουμε έναν ακόμη εξωδικαστικό συμβιβασμό επίλυσης διαφορών που παραμένει απρόσιτος και, ως εκ τούτου, αναποτελεσματικός. Στόχος μας είναι να μεταβάλουμε τη νομική κουλτούρα στον τόπο μας. Να εφοδιάσουμε την οικονομία μας με έναν φιλικό, οικονομικό και αποτελεσματικό εργαλείο εξωδικαστικού συμβιβασμού, που θα αποτελεί συνειδητή επιλογή των πολιτών, μειώνοντας ταυτόχρονα την τεράστια δικαστική ύλη που συσσωρεύεται σήμερα στα δικαστήρια» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας. 

Σε ό,τι αφορά τα κτηριακά θέματα, ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί «πρόκληση» η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων προκειμένου «να δημιουργήσουμε αξιόπιστες υποδομές σε όλες τις Εφετειακές Περιφέρειες της χώρας» και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι δεν βρίσκονται μόνο οι «πεπερασμένοι» πόροι του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Καταστημάτων.

Στην εκδήλωση που πραγματοπιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, έγινε συζήτηση πάνω στη μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» για την απονομή της δικαιοσύνης, η οποία εκδόθηκε και σε βιβλίο. Την εκδήλωσε συντόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους άξονες που επηρεάζουν την απονομή της δικαιοσύνης, όπως είναι η δικαστική χωροταξία, οι προκλήσεις της τεχνολογίας, η εκπαίδευση των δικαστών και οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών.

δικαστηριαΔιαΝΕΟσιςελληνική ΔικαιοσύνηΣυμβούλιο της Επικρατείας