Οι διαδρομές των προσφύγων από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα για να σωθούν (vid)
NewsroomΜετανάστες σκαρφαλώνουν ανενόχλητοι στον φράχτη του Έβρου και περνούν ανενόχλητοι στην Ελλάδα. Αναζητούν τρόπους να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα και από εκεί στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους και ο Άϊλα από την Αλγερία που έφτασε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Άρη Κουτσιούκη, πριν από λίγες μέρες. «Κάποιοι φίλοι από εδώ, από την Ελλάδα, μου έδωσαν τους χάρτες με τον δρόμο. Πήγαμε στην Αδριανούπολη και πηδήξαμε κάτι τέτοιο (φράχτη)», αναφέρει ο ίδιος στην κάμερα του OPEN.
Το Ανοιχτό Κανάλι φέρνει στη δημοσιότητα τους χάρτες με τους οποίους οι διακινητές προσελκύουν από την Τουρκία τους μετανάστες που έχουν σκοπό να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, οι οδηγίες για το πώς θα κινηθούν από την Αδριανούπολη -αφού περάσουν τον φράχτη του Έβρου- μέχρι να φτάσουν στη Νέα Βύσσα είναι αναλυτικές:
Με τα πόδια κατευθύνονται στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη ή την Καβάλα και από εκεί με τρένα και λεωφορεία έρχονται στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Ολόκληρη η διαδρομή είναι ευκρινώς σημαδεμένη για να την ακολουθήσουν οι μετανάστες. «Στην Αλγερία δεν μπορούμε να πάρουμε βίζα. Δεν έχουμε βίζα. Πρέπει να πας προς τη θάλασσα ή στην Τουρκία. Σκέφτηκα πως στη θάλασσα υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τη ζωή μου.
Ο Οσμάν έκανε το ταξίδι του προς την Ελλάδα, όταν ήταν 15 ετών. Αναγκάστηκε να πληρώσει 2.000 ευρώ στους διακινητές. «Από το Ιράν στην Τουρκία, από την Τουρκία στην Ελλάδα», σημειώνει ο ίδιος στο OPEN.
Οι μετανάστες αναγκάζονται να περπατούν για πολλές μέρες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Κάποιοι συλλαμβάνονται και γυρίζουν στην Ελλάδα.
- HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
- Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
- Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
- Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων