Ελλάδα|28.11.2018 20:37

Θεσσαλονίκη: Τα περίπτερα έγιναν... καπνός

Τίμος Φακαλής

Οι απανωτές αυξήσεις του φόρου στα τσιγάρα που συνοδεύονται με την έκρηξη της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων- έως και 60% στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα και με στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ)- καθώς και η μείωση του ποσοστού κέρδους στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας έβαλαν... λουκέτο στα μισά περίπτερα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Από τα συνολικά 438 που λειτουργούσαν τον Σεπτέμβριο του 2014 σήμερα είναι ανοιχτά μόλις 230 σύμφωνα με τις  υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης  ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, δήλωσε ότι άλλο ένα 10% θα κατεβάσει ρολά τα επόμενα δύο χρόνια. 

Τάξη στα εν λειτουργία περίπτερα επιχειρεί να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης ορίζοντας ενιαίες διαστάσεις και προσόψεις σε όλα τα κουβούκλια.

Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα (26/11) στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο "άναψε" το πράσινο φως για την απόσυρση παλιών κουβουκλίων (διαστάσεων άνω του 2,20 επί 2,20) σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης ο αριθμός των περιπτέρων δεν πρέπει να υπερβαίνει στην πόλη τα 300, ενώ για τον Κώστα Ιακώβου η πόλη σήμερα αντέχει 200 με 250 περίπτερα

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών ψιλικών και περιπτέρων Μακεδονίας, ο φόρος στα τσιγάρα ανέβηκε οχτώ φορές την τελευταία εξαετία μειώνοντας αισθητά την κερδοφορία των περιπτερούχων. Από 8% το κέρδος στα τσιγάρα έπεσε στο 3% χάνοντας τα περίπτερα συνολικά ένα 5% στο συνολικό τζίρο των καπνικών, Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί η μεγάλη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, αλλά και η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 

“Ένα νόμιμο σημείο πώλησης τσιγάρων δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα παράνομο. Αναγκαστικά κλείνει” είπε στο ethnos.gr ο κ. Ιακώβου. Στις κάρτες των κινητών τηλεφώνων οι περιπτερούχοι δούλευαν με ποσοστό κέρδους που άγγιζε το 10% ενώ σήμερα το κέρδος έχει περιοριστεί μόλις στο 1%. Σημαντική πτώση παρουσιάζουν και οι τιμές ενοικίασης των περιπτέρων. “Παλιότερα οι τιμές ήταν απλησίαστες. Έπρεπε να πληρώσεις χιλιάρικα για να εξασφαλίσεις ένα καλό πόστο. Σήμερα, με 500 ευρώ τον μήνα βρίσκεις. Δυστυχώς, τα περίπτερα έχασαν την παλιά τους αίγλη. Το περίπτερο είναι μια ολόκληρη κουλτούρα η οποία σήμερα δεν υπάρχει”. είπε ο κ. Ιακώβου. 

Οι νέες διαστάσεις 

Η νέα κανονιστική πράξη του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία εγκρίθηκε την Δευτέρα (26/11) από το δημοτικό συμβούλιο προβλέπει νέες διαστάσεις για τα περίπτερα. Οι νέες διαστάσεις των περιπτέρων από 2,00 επί 2,00 που ήταν μέχρι σήμερα θα είναι 2,20 επί 2,20, μεγαλώνοντας κατά 0,84 τετραγωνικά μέτρα. Μέγιστο ύψος κουβουκλίου περιπτέρου ορίζονται τα 3,50μ. συμπεριλαμβανομένου του καπέλου της τέντας.

Παράλληλα ο δήμος επιτρέπει την εγκατάσταση διπλού ψυγείου ή δύο μονών διαθέτοντας επιπλέον και ένα ψυγείο παγωτών. Στόχος της νέας κανονιστικής είναι η διαφύλαξη ασφαλούς και άνετης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στους κοινόχρηστους χώρου της πόλης, διατηρώντας τα περίπτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους-χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης σημαντικός αριθμός περιπτέρων διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε ακατάλληλες θέσεις ως προς τα ζητήματα προσβασιμότητας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαστάσεων ενώ μόνο το 15% των υφιστάμενων περιπτέρων διατηρούν  τις προβλεπόμενες διαστάσεις. 

Ο θεσμός των περιπτέρων 

Ο θεσμός των περιπτέρων ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αι. στα αστικά κέντρα της χώρας με τη μορφή αποκλειστικά καπνοπωλείου, από την πόλη του Ναυπλίου μέχρι και σταδιακά στην Αθήνα και αργότερα στη Θεσσαλονίκη. To 1914 η όψη των περιπτέρων γίνεται ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα, με διαστάσεις 0,70x0,70 μ. Τα πρώτα περίπτερα που δημιουργήθηκαν είχαν ελάχιστο εμπόρευμα ως ελάχιστη μορφή βοήθειας για τη λειτουργία και οικονομική αποκατάσταση τραυματιών και αναπήρων πολέμου.  

Αργότερα, κατά τη δεκαετία του '70, αλλάζει η σχετική νομοθεσία και προβλέπεται ότι πλέον όλα τα περίπτερα θα είναι ομοιόμορφα, ομοιόχρωμα και με ίδιες διαστάσεις για όλη την Ελλάδα (1,30 Χ 1,50 μ.), Το 2006 οι διαστάσεις των περιπτέρων αυξήθηκαν κατά 20 εκατοστά (1,50x1,70 μ.). 

Περίπτεραδήμος Θεσσαλονίκης