Ελλάδα|04.11.2019 20:43

ΣτΕ: «Οχι» σε ταμία δήμου που υπεξαίρεσε μισό εκατομμύριο ευρώ

Σοφία Σπίγγου

Αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε υπάλληλο δήμου, που ζητούσε την επιστροφή της στην υπηρεσία, παρά την αμετάκλητη καταδίκη της σε 14 έτη κάθειρξη για υπεξαίρεση ποσού ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Βασικός ισχυρισμός της για την επιστροφή της στην εργασία της ήταν πως «παρασύρθηκε» από συγκατηγορούμενή της, ενώ επικαλέστηκε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω θανάτου του συζύγου της και προβλημάτων υγείας τόσο της ίδιας όσο και της μητέρας της. Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς της, υπογραμμίζοντας ότι οι λόγοι που επικαλείται «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πράξη της λόγω της αυξημένης ευθύνης που είχε λόγω της θέσης της ταμίως που κατείχε», κατάληγοντας ότι η οριστική παύση από την εργασία της ήταν η προσήκουσα ποινή.

Η γυναίκα που εργαζόταν σε δήμο νησιού της χώρας μας, υπεξαίρεσε το 2011 από το χρηματοκιβώτιο του δήμου 579.888 ευρώ, γεγονός που διαπιστώθηκε σε έκτακτο έλεγχο. Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο τον Μάιο του 2011 διαπιστώθηκε έλλειμμα στο ταμείο του δήμου ύψους 376.934 ευρώ και από το Λιμενικό Ταμείο του δήμου το έλλειμμα ανερχόταν στα 202.954 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη υπάλληλο είχαν ανατεθεί καθήκοντα ταμεία από τον Αύγουστο του 2009 και από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011 ιδιοποιήθηκε τμηματικά από το ταμείο του δήμου το επίμαχο ποσό, εκδίδοντας και βεβαιώσεις ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχε το ποσό, ενώ είχε αφήσει... μόλις 3.190 ευρώ από τα 576.697 ευρώ!

Η υπάλληλος ομολόγησε τις πράξεις της αλλά πέταξε το «μπαλάκι» της ευθύνης στη συγκατηγορούμενή της και ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, η συγκατηγορούμενή της δραστηριοποιούνταν στον τομέα της διενέργειας επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Έπειτα από «φορτικότητα», όπως ίσχυριστηκε, την έπεισε να της δώσει τα χρήματα που υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο μέχρι να πετύχει την χρηματοδότηση ενός προγράμματος από τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), ενώ της υποσχέθηκε ότι θα της επέστρεφε πίσω 720.000 ευρώ, έχοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος η ταμίας περίπου 140.000 ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά την καταδίκασε σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, ενώ στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της αναγνωρίσθηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς.

Την ίδια στιγμή, απολύθηκε από τον δήμο για παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση της υπαλληλικής ιδιότητας προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων της ίδιας και τρίτων, παράνομη χρήση πραγμάτων που ανήκαν στην υπηρεσία που εργαζόταν και χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας.

Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΔήμοςυπεξαίρεση