Ελλάδα | 09.12.2019 23:25

Σεισμός-Κρήτη: Τα δύο πιθανά σενάρια για τις 24 δονήσεις σε 3 ημέρες

Newsroom

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ κινείται τα τελευταία 24ωρα η Δυτική Κρήτη, με συνεχείς σεισμικές δονήσεις να ταρακουνούν το νησί.

Πολλοί πολίτες ανησυχούν, ωστόσο στην εκτίμηση πως πρόκειται για μια «σμηνοσειρά» επιφανειακών σεισμών, οι οποίοι εντάσσονται στην αναμενόμενη δραστηριότητα του ελληνικού τόξου, συγκλίνουν οι τοποθετήσεις των σεισμολόγων, που όπως προκύπτει παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία η οποία καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή της Καρπάθου, όπως και των Κυθήρων, με πολλές από αυτές τις δονήσεις να γίνονται αισθητές στο νησί μας.

Η διαρκής σεισμική δραστηριότητα η οποία παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα Νοτιοδυτικά της Κρήτης με σεισμούς, επιφανειακούς, εντάσεως έως και 4,5 ρίχτερ, καταγράφεται και μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή από τους σεισμολόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή έως και χθες Κυριακή συνολικά καταγράφηκαν 24 σεισμικές δονήσεις Νότια και Νοτιοδυτικά των Χανίων, εντάσεως 3 έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Δύο τα σενάρια για την εξέλιξη στο φαινομένου»

Οι Κρητικοί ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να ξεχάσουν τον δυνατό σεισμό που σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί της 27ης Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Ο σεισμός θυμίζουμε ότι είχε γίνει αισθητός στο Ηράκλειο, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παρά τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ένταση του σεισμού ήταν 6,1 Ρίχτερ. Αναστάτωση προκλήθηκε σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως στα Χανιά. Μικρές υλικές ζημιές είχαν αναφερθεί στον δήμο Κισσάμου, ενώ υπήρξε προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο τσουνάμι.

Για φαινόμενο που οφείλεται στη σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών με αναμενόμενη έως τώρα ακολουθία κάνει λόγο, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ διαβεβαιώνει πως παρακολουθείται στενά από όλες τις ερευνητικές ομάδες. «Δύο είναι τα σενάρια: ένα να πάει σε μεγαλύτερο σεισμό και ένα να σβήσει με μικρούς σεισμούς. Το 5% των σεισμών πηγαίνει σε κάτι μεγαλύτερο», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, εξηγώντας πως αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στη βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, στο ελληνικό τόξο το οποίο αρχίζει Βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, συνεχίζεται κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Ο ίδιος μάλιστα διαβεβαιώνει πως η όλη δραστηριότητα παρακολουθείται στενά από όλες τις ερευνητικές ομάδες, επισημαίνοντας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ακόμη 48ωρα ώστε οι εκτιμήσεις των ερευνητικών ομάδων να επιβεβαιωθούν. Την προσεκτική διερεύνηση της ακολουθίας επιβεβαιώνει με συνεχείς αναρτήσεις και ενημερώσεις και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, όπως ήταν και στις προηγούμενες αναρτήσεις του.

Πηγή: neakriti.gr

Κρήτησεισμός