Ελλάδα|13.12.2019 17:08

Λέσβος: Πίσω από τα κάγκελα γνωστός Δανός εθελοντής (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Δανός εθελοντής, ιρακινής καταγωγής, που έχει απασχολήσει επανειλημμένα την δημοσιότητα και τις ελληνικές Αρχές στα χρόνια της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, συνελήφθη και κρατείται στη Μυτιλήνη, ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την απέλασή του.

Ο 36χρονος Σαλάμ Αλντίν, ιδρυτής της ΜΚΟ «Team Humanity», συνελήφθη πριν από λίγες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, καθώς σε έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε πως του έχει επιβληθεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα από τις 8 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, καταγγέλλοντας τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές ότι τον διώκουν για την ανθρωπιστική του δράση, ενώ ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αλλά και έρανο για την οικονομική συνδρομή του, ώστε να πληρώσει τους δικηγόρους που θα τον υπερασπιστούν.

Ο Δανός, που έχει στο ενεργητικό του πλούσια δράση τόσο στη Λέσβο όσο και στην Ειδομένη, μέσω της οργάνωσής του, είχε συλληφθεί μαζί με άλλους εθελοντές τον Ιανουάριο του 2016 στην θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων. Έλληνες λιμενικοί τους εντόπισαν σε διασωστικό σκάφος να ρυμουλκούν ένα φουσκωτό με πρόσφυγες, το οποίο σύμφωνα με τη δικογραφία δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο. Οι δύο Δανοί αραβικής καταγωγής διασώστες και τρεις Ισπανοί πυροσβέστες, μέλη ΜΚΟ από τη Σεβίλλη, παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Η υπόθεση έλαβε διεθνή δημοσιότητα και στη δίκη που έγινε το Μάιο του 2018 στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βόρειου Αιγαίου, έδωσαν το παρόν παρατηρητές και δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες, αλλά και Ισπανοί πολιτικοί.

Παρά την εισαγγελική πρόταση να κηρυχθούν όλοι ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, το δικαστήριο αθώωσε και τους πέντε κατηγορούμενους. Ο Σαλάμ Αλντίν κατήγγειλε τις ελληνικές Αρχές για προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και εξέφρασε την πρόθεση να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Ο ίδιος πρωταγωνίστησε και σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, με τίτλο «Η ανθρωπότητα στο σκαμνί».

Ο 36χρονος συνέχισε τη δράση του, δημιουργώντας έναν χώρο για παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες, το οποίο ονόμασε «Hope and Peace Center» (Κέντρο Ελπίδας και Ειρήνης), σε χώρο πρώην κάβας κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου έβαλε «λουκέτο» στη δομή για σειρά υγειονομικών και άλλων παραβάσεων, έπειτα από έκθεση αυτοψίας που διενήργησε επόπτρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Ο 36χρονος ενέταξε και τη συγκεκριμένη ενέργεια στην πολεμική που όπως υποστηρίζει δέχεται ο ίδιος και η οργάνωσή του. Κατήγγειλε, μάλιστα, πως δέχτηκε απειλές.

Η νέα σύλληψή του έγινε την περασμένη Τετάρτη. Όπως ανέφεραν στο ethnos.gr αστυνομικές πηγές, συνελήφθη καθώς του έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε πως υπάρχει σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου. Κρατείται μέχρι και σήμερα και πρόκειται να απελαθεί.

Η οργάνωση Team Humanity αντέδρασε έντονα και με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως οι ελληνικές Αρχές θεωρούν τον ιδρυτή της ως «δημόσια απειλή». «Είναι από τα πιο τρελά πράγματα που έχω ακούσει, δήλωσε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Hele Blak, και πρόσθεσε πως για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

«Έχουμε βάλει δικηγόρους να δουλεύουν για την υπόθεση 24 ώρες την ημέρα. Δεν τα παρατάμε», δήλωσε η οργάνωση και ζήτησε από τους υποστηρικτές της οικονομική βοήθεια για την αμοιβή των δικηγόρων.

εθελοντέςΜΚΟΛέσβοςαπέλαση