Ελλάδα | 25.12.2019 09:19

Τα «άχαστα» ελληνικά μαχητικά, το υποβρύχιο-φάντασμα κι ο εκνευρισμός των Τούρκων

Newsroom

Η Ελλάδα έχει μάθει να ζει με την τουρκική προκλητικότητα και, διαχρονικά, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για να απαντήσει και να αναχαιτίσει τις όποιες προσπάθειες των γειτόνων να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Ετσι έγινε και χθες, παραμονή των Χριστουγέννων, όταν τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν, ξανά, επιτυχώς τους Τούρκους πιλότους που βγήκαν για... βόλτα πάνω από τα ακριτικά νησιά.

Η αεροπορική υπεροχή έναντι των συνολικά οκτώ F-16 της Τουρκίας ήταν απόλυτη όχι μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που έβαλε στο στόχαστρό της η Τουρκία αλλά και στο κεντρικό. Eκτός της 343 Μοίρας που βρίσκεται σε καθήκοντα «readiness» στο Καστέλλι και που ενεπλάκησαν με τα τουρκικά αεροσκάφη, η 331 Μοίρα «Θησέας» με τα Mirage 2000-5 στην Σκύρο απογειώθηκε για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών που θέλησαν να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά όταν πλέον έπεσε το σκοτάδι.

Πίνακας του ΓΕΕΘΑ δείχνει ότι και οι κατασκοπευτικές ενέργειες των Τούρκων μόνο λίγες δεν ήταν από τη στιγμή που μόνο τα CN-235 έκαναν τις περισσότερες παραβιάσεις. Το ένα εκ των δυο CN πέταξε καταμεσής του Αιγαίου, απογειώνοντας και νωρίτερα τα Γαλλικά μαχητικά Mirage 2000-5 από την Σκύρο. Στη συνέχεια και τα δυο CN επικεντρώθηκαν να πετούν στο νοτιοανατολικό τμήμα κοντά στο Καστελόριζο. Προφανώς κάτι αναζητούν και μάλλον δεν είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό άμυνας στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα.

Οι υπερπτήσεις, που έχουν φτάσει σε ρεκόρ δεκαετίας, αυτή τη φορά σε Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη, δείχνουν τις τουρκικές προθέσεις, ωστόσο,  για το Ελληνικό Επιτελείο είναι μια μορφή προπετάσματος καπνού διότι βλέπουν – κι έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία- ότι η Τουρκία θα θελήσει να «φουρτουνιάσει» για τα καλά τα νερά στο Καστελόριζο.

Το υποβρύχιο-φάντασμα

Αυτό που εξοργίζει ωστόσο τους Τούρκους, υψηλόβαθμους αξιωματικούς, όπως αναφέρει το hellasjournal.com, είναι η ανικανότητα των «κατασκόπων» τους να βρουν το υποβρύχιο-φάντασμα type 214. Τα τουρκικά ελικόπτερα αναζητούσαν γι’ άλλη μια φορά το υποβρύχιο-φάντασμα του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένει αθέατο στην ευρύτερη περιοχή. Ο τρόμος του Ελληνικού type 214 από τη μια και ο εκνευρισμός του να μην μπορούν να το εντοπίσουν από την άλλη δημιούργησε ένα ακόμη εκρηκτικό μείγμα στα νερά της περιοχής.

Πάνω από 100 παραβιάσεις

Χωρίς τον Δεκέμβριο καταγεγραμμένο, στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι υπερπτήσεις σε ακριτικά νησιά της ελληνικής επικράτειας από τουρκικά αεροσκάφη έχουν αγγίξει τις 100. Και μόνο από αυτό το στοιχείο φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της έντασης, των ηθελημένων έκνομων ενεργειών.

Το 2018 οι υπερπτήσεις ήταν κατά πολύ λιγότερες, μόλις 47. Το 2017 ο αριθμός πέφτει ακόμη περισσότερο στις 39, ενώ μια χρονιά πριν το 2016 οι υπερπτήσεις ήταν 57. Ακόμη μια χρονιά πιο πίσω το 2015 ήταν μόλις 36. Σε σχέση λοιπόν με τις σχεδόν 100 που αγγίζει φέτος η Τουρκία, φαίνεται ότι επιδιώκουν το κάτι περισσότερο και ψάχνουν τον τρόπο.

Επιπλέον κάθε φορά που Έλληνας Αξιωματούχος έχει βρεθεί στην ακριτική Ελλάδα, βιώνει την τουρκική παραβατικότητα. Την παραμονή των Χριστουγέννων σειρά είχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο Πρώην Α/ ΓΕΣ είχε ζήσει και ως Αρχηγός τις έκνομες συμπεριφορές των γειτόνων και πάλι στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, με υπουργούς, με Αρχηγούς των ΕΔ, με Διοικητές της ΑΣΔΕΝ.

Με πληροφορίες από το hellasjournal.com

τουρκικές παραβιάσειςΑιγαίοαερομαχίατουρκικές προκλήσειςΚαστελόριζο