Ελλάδα | 31.12.2019 08:44

Καιρός - Ζηνοβία: Παγετός και κακοκαιρία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Newsroom

Βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες θα περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς η κακοκαιρία «Ζηνοβία» θα κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της, με τις χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε κεντρικές περιοχές του νομού Αττικής. Ταυτόχρονα, οι βοριάδες στο Αιγαίο προσεγγίζουν σε εντάσεις τα επίπεδα θύελλας (9 με 10 μποφόρ) κρατώντας τα πλοία δεμένα σε αρκετά λιμάνια. Σταδιακή υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας μετά τις πρωινές ώρες της Τρίτης με τους βοριάδες στο Αιγαίο παρά τη μικρή τους εξασθένιση να παραμένουν αρκετά ενισχυμένοι και τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα προκαλώντας ισχυρό παγετό στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Και αν νομίζετε ότι με τις ψυχρές εισβολές τελειώσαμε κάνετε λάθος μιας και σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο του τηλεοπτικού σταθμού Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή αναμένουμε με την αλλαγή του χρόνου με τις χιονοπτώσεις να φτάνουμε μέχρι και το κέντρο της Αθήνας. Αιτία για αυτή τη νέα αλλαγή του καιρού με το καλημέρα του νέου έτους είναι η μετατόπιση ψυχρή αέριας μάζας από την περιοχή της Ουκρανίας η οποία καθώς θα εισέλθει στο Αιγαίο θα σχηματίσει νέο βαρομετρικό χαμηλό προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας δηλαδή περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα να δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Με την μέχρι στιγμής εικόνα που έχουμε είναι πολύ πιθανό τις πρώτες ώρες του νέου έτους η Αθήνα να ντυθεί στα λευκά ή αν δεν καταφέρει να το στρώσει, να δούμε τον λευκό επισκέπτη να εμφανίζεται με πυκνές χιονονιφάδες. Έτσι λοιπόν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη νέα μεταβολή του καιρού και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα που προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός στα βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια και από το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά το πρωί 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις πρωινές ώρες και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και από το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

καιρόςΖηνοβίαΠρωτοχρονιάχιόνιακακοκαιρία