Ελλάδα | 14.01.2020 18:20

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Απάντηση στα σχόλια για την πρόγνωση του καιρού

Newsroom

Καιρός: «Το μόνο που διευκρίνισα ήταν ότι η αναγραφόμενη εκτίμηση για την ισόθερμη των -10 με -12 δεν αφορούσε την επιφανειακή θερμοκρασία αλλά τα 850hpa», επισημαίνει ο μετεωρολόγος του Open Tv Κλέαρχος Mαρουσάκης, με ανάρτησή του.

Ολόκληρο το ποστ του στο facebook προφίλ του…

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Μου έχετε στείλει αρκετά μηνύματα σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτησή μου όπου μέσα σε αυτές τις αντιδράσεις, μου αναφέρετε και για συναδέλφους μου τι έγραψαν ή τι είπαν κτλ... Δεν είναι φρόνιμο από την πλευρά μου να μπω σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης προσπαθώντας να αποδείξω τα τι και τα πώς... Ο επιστήμονας οφείλει να κάνει τη δουλειά του και από εκεί και μετά ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις σε όλους μας. Είμαι περήφανος γι’ αυτό που προσπαθώ να κάνω μόνος μου βασιζόμενος στην προσωπική μου δουλειά, σε μοντέλα που έχω στήσει - τροποποιήσει - τρέξει μόνος μου και είμαι ακόμη πιο πολύ περήφανος για την ενημέρωση που προσπαθώ να παρέχω σε όσους έχουν επιλέξει να με ακολουθούν - παρακολουθούν.

Θα μπορούσα να αριθμήσω αρκετές περιπτώσεις όπως την περίπτωση της Μάνδρας που φωνάζαμε σχεδόν 2 ημέρες πριν γι’ αυτό που ερχόταν, την περίπτωση της Χαλκιδικής το Καλοκαίρι που μας πέρασε, το Μάτι για τους σφοδρούς ανέμους και για να πάμε και στα πιο κοντινά τις τελευταίες 2 ψυχρές εισβολές που είχα προβλέψει από αρχές Δεκέμβρη και όταν κάποιοι μιλούσαν για καλοκαιρινά Χριστούγεννα πασχούγεννα κτλ... Και τότε έβλεπα αναρτήσεις και συναδέλφων μου να βάζουν μετεωγράμματα και να προσπαθούν να πουν στον κόσμο "μα πού τα βλέπει όλα αυτά" και άλλα σχετικά για να φτάσουμε στα Θεοφάνια και να βγάζουν έκτακτα δελτία για εθνικές οδούς να δίνουν συμβουλές και άλλα καλούδια... Άραγε, χιόνισε τότε στην εθνική οδό? Γιατί περιμένανε οι κάμερες για το μεγάλο γεγονός που και η ίδια η ΕΜΥ είχε ενημερώσει. Ξέχασα, τις αποτυχίες αυτές δεν τις ακουμπάμε... Κοιτάμε ή για να το θέσω καλύτερα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις αποτυχίες των άλλων... Βέβαια υπάρχει μια παροιμία που λέει σκάβοντας τον λάκκο του άλλου πέφτουμε οι ίδιοι μέσα...

Επειδή μερικοί από όσο βλέπω δεν ξέρουν να διαβάσουν να τονίσω ότι ουδέποτε πήρα πίσω την τοποθέτησή μου, το μόνο που διευκρίνισα ήταν ότι η αναγραφόμενη εκτίμηση για την ισόθερμη των -10 με -12 δεν αφορούσε την επιφανειακή θερμοκρασία αλλά τα 850hpa. Βλέπετε δεν φανταζόμουν ότι η ανάρτηση μου αυτή θα έκανε τον γύρω του διαδικτύου για να αναλύσω περισσότερο τα γραφόμενά μου. Και μιας και έγινε όλος αυτός ο ντόρος και ίσως σας έχει γεννηθεί η απορία τι είναι αυτό το "hpa" αυτό λοιπόν προκύπτει από την μονάδα πίεσης πολλαπλασιασμένη με το 100 και διαβάζεται εκτοπασκάλ ή εκατοπασκάλ. Είναι μία ισοβαρική στάθμη με ένα μέσο ύψος στην ατμόσφαιρα τα 1500 περίπου μέτρα από την μέση στάθμη της θάλασσας και σε αυτή εξετάζουμε την θερμοκρασία των αερίων μαζών μιας και έχει καλή ανταπόκριση στην επιφανειακή θερμοκρασία.

Καλύτερα λοιπόν και για να υπάρχει και η ευθύνη που μου αναλογεί από την πλευρά μου, όταν είναι να αναρτήσετε κάτι από το προφίλ μου, ας κάνετε τον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα βγει καλύτερο αποτέλεσμα από το να καθόμαστε κατόπιν εορτής να εξηγούμε τα ανεξήγητα.

Η γνώση σώζει και η γνώση είναι δύναμη!

Καλή συνέχεια σε όλες και όλους και ας είμαστε σε μία ετοιμότητα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα… Για καλό ενημερώνουμε, δεν είναι όλα προβολή σε αυτή τη ζωή».

καιρόςΚλέαρχος Μαρουσάκης