Ελλάδα | 25.01.2020 14:08

Στην εισαγγελία το γλείψιμο τουρκικής τουαλέτας από μαθήτρια Β' Δημοτικού

Newsroom

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που καταγγέλθηκε στο 17ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο μαθήτρια της Β' Τάξης Δημοτικού, εξαναγκάστηκε από συμμαθητές της να γλείψει τουρκική τουαλέτα στη διάρκεια διαλείμματος. Το περιστατικό συνέβη στο 17ο δημοτικό σχολείο, την προηγούμενη Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, στις 3 μετά το μεσημέρι, ώρα που το σχολείο λειτουργούσε με το ολοήμερο πρόγραμμα.

Για το θέμα έχει ήδη διαταχθεί έρευνα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αλλά και από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με το συμβάν να έχει προκαλέσει αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, υποβλήθηκε καταγγελία για επίθεση από γονείς σε βάρος εκπαιδευτικών, γονείς ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες στους δασκάλους, ενώ η μητέρα του κοριτσιού γνωστοποίησε πως προτίθεται να κινηθεί νομικά, και την ίδια στιγμή η μαθήτρια άλλαξε σχολείο, με δήλωση αλλαγής κατοικίας.

«Το κοριτσάκι έχει αλλάξει σχολείο, θα ζητήσω τη συναίνεση, γιατί η αλλαγή περιβάλλοντος δεν είναι ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίζεται ένα γεγονός. Άμεσα ξεκινούμε σχολές γονέων, πρέπει οι γονείς να ενημερώνονται», είχε αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Κ. Μακεδονίας Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης

Ενήμερη για το θέμα είναι και η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η οποία αναμένεται να καλέσει γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Τι λέει εκπαιδευτικός ψυχολόγος για το περιστατικό στην τουαλέτα

Για την ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, από όλες τις πλευρές, κάνει λόγο μιλώντας στο GRTimes.gr, η Αντωνία Τορρένς, εκπαιδευτικός ψυχολόγος, πρόεδρος του Κ.Μ.Ο.Π και εμπνεύστρια και δημιουργός της πλατφόρμας livewithoutbullying.com.

Επισημαίνει πως όλη η κοινότητα που ασχολείται με την εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά, θα πρέπει να ξέρουν να διαχωρίζουν τι είναι πείραγμα, τι είναι κοροϊδία και τι είναι εκφοβισμός, όροι που είναι διαφορετικοί σύμφωνα με την ίδια και εξηγεί:

-Πείραγμα είναι κάτι όπου όλα τα παιδιά γελάνε και γενικά περνάνε καλά.

-Κοροϊδία έχουμε όταν κάποιο παιδί αρχίζει να μην περνάει και πολύ καλά. Δηλαδή ναι μεν γελάει μπροστά στα μάτια των υπολοίπων, αλλά αισθάνεται μέσα του ότι κάτι δεν πάει καλά.

-Ο Εκφοβισμός έχει τα εξής χαρακτηριστικά (Εάν αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εκφοβισμός, που δεν το ξέρουμε ακόμα γιατί πρέπει να γίνει έρευνα). Γίνεται με πρόθεση να βλάψει τον άλλον, δηλαδή δεν είναι ούτε πείραγμα, ούτε κοροϊδία, έχει σαφή πρόθεση να εξευτελίσει, να πονέσει τον άλλον και γίνεται κατ` επανάληψη. Δηλαδή μπορεί να μην έχει γίνει το ίδιο περιστατικό όπως με την τουαλέτα, αλλά μπορεί αυτό το παιδάκι να το έχουν κοροϊδέψει κατ` επανάληψη, να το έχουν σπρώξει, να του έχουν δείξει μια περιφρονητική συμπεριφορά γενικότερα, να το έχουν διαβάλλει σε άλλα παιδιά στο σχολείο.

Όταν λοιπόν υπάρχουν πολλά περιστατικά που δέκτης τους είναι ένα συγκεκριμένο παιδάκι στο σχολείο, τότε έχουμε εκφοβισμό, τονίζει η κα. Τορρένς, προσθέτοντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα έγκαιρα, αυτά τα γεγονότα κορυφώνονται και φτάνουμε σε σημεία, όπως το συμβάν που συνέβη με την τουαλέτα.

Η ίδια υπογραμμίζει πως ναι μεν ο εκφοβισμός θέλει επαναλληψιμότητα «κακοποιητικών» συμπεριφορών και σαφή πρόθεση να βλάψεις τον άλλον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκφοβισμός και ένα μόνο περιστατικό. «Παράδειγμα, αν κάποιος βγει στα social media και στείλει μια σεξιστική φωτογραφία από έναν συμμαθητή του, από ένα παιδί και αυτό είναι εκφοβισμός. Αυτό το παιδί αισθάνεται τόσο ταπεινωμένο και τόσο ντροπιασμένο, που όχι σχολείο δεν θα θέλει να πάει, δεν θα θέλει να βγει από το σπίτι του».

Θεσσαλονίκημπούλινγκτουρκική τουαλέταεισαγγελία