Ελλάδα|05.12.2018 12:25

Ευρωπαϊκή καμπάνα στην Ελλάδα για την δασκάλα από το… Σικάγο

Τίμος Φακαλής

Άλλη μία καταδίκη για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης «εισέπραξε» η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μία δασκάλα νηπιαγωγείου η οποία υπηρετεί σε σχολείο από το 1983, διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία διορισμού της ως εκπαιδευτικός στο εξωτερικό, στην οποία έλαβε μέρος ως υποψήφια υποβάλλοντας αίτηση το 2007. Δεν επελέγη και το 2008 αμφισβήτησε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, καταγγέλλοντας ότι η κατάταξη των υποψηφίων δεν είχε δημοσιευθεί αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή είχε βαθμολογηθεί. 

Το 2009 και το 2010, ο δικηγόρος της υπέβαλε δύο αιτήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια διορισμού για την εν λόγω θέση στο εξωτερικό είναι δύο έτη και ότι η προσβαλλόμενη διοικητική πράξη θα εκπνεύσει σύντομα.

Το Διοικητικό Εφετείο, ωστόσο, ανέβαλε πέντε φορές την εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να μην εκδώσει απόφαση αφού δεν είχε νόημα πια για την νηπιαγωγό. 

Δέκα χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την δασκάλα επιδικάζοντας της 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.480 ευρώ δικαστικά έξοδα, ενώ καταδίκασε την Ελλάδα για παρεμπόδιση πρόσβασης σε δικαστήριο.

«Η απόφαση αυτή θέτει τόσο στην Διοίκηση όσο και στα Δικαστήρια την υποχρέωση να συζητούνται οι υποθέσεις εντός εύλογου χρόνου και μάλιστα προτού η δίκη καταστεί άνευ αντικειμένου...» ανέφερε ο νομικός Δημήτρης Φινοκαλιώτης, σχολιάζοντας την απόφαση. 

Τι ακριβώς έγινε

Στις 23 Αυγούστου 2005, μετά την συμμετοχή της δασκάλας σε διαδικασία επιλογής, διορίστηκε εκπαιδευτική συντονίστρια της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο για περίοδο δύο ετών.  Στις 14 Αυγούστου 2007, οι Υπουργοί Παιδείας και Εξωτερικών εξέδωσαν απόφαση με την οποία ενημέρωσαν όλους τους εκπαιδευτικούς συντονιστές στο εξωτερικό για το τέλος της θητείας τους. 

Την ίδια μέρα, ο Υπουργός Παιδείας εξέδωσε απόφαση με την οποία ενημέρωνε τους εκπαιδευτικούς συντονιστές ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης διαδικασίας επιλογής. Ωστόσο το όνομα της προσφεύγουσας δασκάλας παραλήφθηκε από τη δεύτερη υπουργική απόφαση και η θέση εκπαιδευτικού συντονιστή στο Σικάγο παρέμεινε κενή. 

Στο μεταξύ στις 27 Νοεμβρίου 2007 δημοσιεύθηκε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εκπαιδευτικούς συντονιστές για την επόμενη διετία. Η δασκάλα υπέβαλε αίτηση και  στις 23 Ιουλίου 2008, η επιτροπή επιλογής συντονιστή δημοσίευσε μια κατάταξη των υποψηφίων κατά την οποία η προσφεύγουσα, έχοντας λάβει 48,00 μόρια, τοποθετήθηκε 13η  μεταξύ αυτών που είχαν επιλέξει τα γαλλικά ως ξένη γλώσσα.

Ένα μήνα αργότερα η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας να διορίσει τους υποψήφιους που είχαν επιλεγεί χωρίς να συμπεριλάβει την εν λόγω δασκάλα. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε και αντικαταστάθηκε με υπουργική απόφαση της 29ης Αυγούστου 2008, η οποία περιελάμβανε το ίδιο περιεχόμενο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008 η δασκάλα υπέβαλε Αίτηση Ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων της 22ας και 29ης Αυγούστου 2008 σχετικά με το διορισμό των επιλεγμένων εκπαιδευτικών συντονιστών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η δασκάλα διαμαρτυρήθηκε ότι η κατάταξη δεν είχε δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, όπως απαιτείται από το νόμο καθώς και για άλλες πλημμέλειες.

ΚαταδίκηδικαστηριαΔικαιοσύνη